obiboqs Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Witam serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć, czy komputer Optimus należy traktować jako komputer z serii "markowe" (HP, Compaq, IBM) czy raczej jak zwykłe składaki, jeżeli chodzi o dobieranie pamięci? Bo w komputerach HP czy Compaq pamięci muszą być specjalne, kompatybilne i przeznaczone specjalnie do tych komputerów. Z kolei w zwykłych PCtach nie ma problemu z kompatybilnością - mamy gniazda SDRAM to możemy włożyć praktycznie każdą pamięć (z małymi wyjątkami). Tak więc czy do komputerów Optimus muszą być pamięci specjalne, odpowiednio dobrane (tak jak w komputerach HP czy Compaq) czy też "obojętnie-jakie"? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 podaj model jaka jest tam plyta? na 99% 'normalne' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) podaj model jaka jest tam plyta? na 99% 'normalne' No, ja też jestem NIEMALŻE pewien, ale chcę wyjaśnić mimo wszystko wątpliwości. Jaki model i płyta - nie wiem. Komputer znajomego, on nie zna się na komputerach, a mieszka daleko i prosi abym przysłał mu pamięci. Wie tylko że procesor to Celeron 667. (bynajmniej nie jest to aukcja na allegro, po prostu znajomy) Pozdrawiam Edytowane 15 Maja 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Mam w firmie sporo "markowych" Optimusów Prestige PIII 500/550 i najlepiej do nich sprawdzają się pamięci SDRAM sprzedawane na Allegro jako BX - chodza praktycznie na wszystkich chipsetach - polecam !! Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Mam w firmie sporo "markowych" Optimusów Prestige PIII 500/550 i najlepiej do nich sprawdzają się pamięci SDRAM sprzedawane na Allegro jako BX - chodza praktycznie na wszystkich chipsetach - polecam !! Pozdr. :D Ja mam zamiar kupić pamięci 128MB SDRAM PC133 jednostronne - bowiem ten komputer ma Celeronka z jądrem Coppermine, czyli FSB 133. Rozumiem, że nie ma więc problemu z pamięciami jeżeli chodzą zwykłe SD do BXów, tak? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Tak - kupiłem 25 takich pamięci BX, 128MB/100MHz i jak dotychczas nie było kompa w którym by nie chodziły - a mamy tego sporo poza tymi Optimusami to całe muzeum - kilkanaście różnych modeli płyt + procki od C266 do C1700 i PIII 450/500/550. Tylko lepiej kupuj od firm, które sprzedają tego sporo - pamięci są testowane i jest 1-6 mies. gwarancji ! - np. takie coś -> http://www.allegro.pl/item188610347__przet...ncja_od_ss.html Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Ja mam zamiar kupić pamięci 128MB SDRAM PC133 jednostronne - bowiem ten komputer ma Celeronka z jądrem Coppermine, czyli FSB 133. Rozumiem, że nie ma więc problemu z pamięciami jeżeli chodzą zwykłe SD do BXów, tak? Pozdrawiam. Ten celeronek pracuje na magistrali 66 MHz - to tak w woli ścisłości;) Kup jak ktoś tam pisał wcześniej pamięć dedykowaną pod BX-a, a nie będzie żadnych problemów. A najlepiej poproś znajomego niech sprawdzi jaka to firma i jaki model płyty głównej to wszystko się wyjaśni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...