Skocz do zawartości
Gość <account_deleted>

Emulacja Biosu - Rivatuner 2.0 Fr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Problem jest taki: nie działa emulacja przerobionego biosu VGA.

RT odpala się w trybie "Hardware Emulation Mode", zainstalowany jest Strap Driver, wył. identyfikacja vendora PCI, nv4_mini.sys z wyciętą ochroną przed patchami (antiprotection script)... kombinowałem już sporo - ForceWare w różnych wersjach i tak czyta bios z karty.

Niestety do opcji Power User w RT nie ma zbyt dobrych/dokładnych opisów (a przynajmniej na takie nie trafiłem), dlatego pytanko do kumatych: osochosi? :D

Kiedyś, na starszej wersji RT (bodajże RC15) nie miałem takich problemów - niestety już nie pamiętam co wtedy wykombinowałem, że zadziałało... :unsure: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

hmm, dziwne pytanie...

robię różne kombinacje z biosem, a nie chcę go milion razy flashować, bo to niewygodne, ryzykowne i trwa dłużej niż podmiana obrazu bios'u...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

... wyłączylem tą ochrone i co dalej?

... nic ;) po przepleniu systemu powinno zacząć działać... teoretycznie. U mnie coś drgnęło, ale nie do końca: bios ma tylko jedną aktywną tablicę "clockrates" i po statnich kombinacjach zauważyłem że stery pokazują dla 2D zegary 0/0MHz, a dla 3D prawidłowo :)) Niestety nie wiem czy to efekt emulacji, czy RT coś spieprzyło... Jutro zmienię jakiś string ID albo jakiś timing wtedy będzie jednoznacznie widać czy działa czy nie...

EDIT: jednak nie działa... może w tej wersji trzeba uaktywnić jakiegoś easter egg'a, ale to już opcja tylko dla kumpli unwindera :mur:

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi