Marcinas83 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Witam! Zastanawiam się nad zmianą płyty głównej. Obecnie mam GA-945P-S3 i muszę powiedzieć, że ta płyta to naprawdę jest klasa BUDżETOWA, chyba że ja trafiłem na taki egzemplarz. Otóż jakiekolwiek podkręcanie na tej płycie mojego Pentium D925 kończy się fiaskiem. Dlatego przeglądałem trochę to forum w celu znalezienia czegoś lepszego od tej nieszczęsnej płyty, którą obecnie posiadam. Mój wybór padł na ABITA IB9 lub Asusa P5B. Jak zwykle w tego typu przypadkach chciałbym zaczerpnąć opinii co lepiej wybrać żeby nie kupić jakiegoś bubla. Cena obu tych płyt kształtuje się w okolicy 365zł(niestety na więcej fundusze mi nie pozwalają). Za ABITEM przemawia na plus to ze ma dwa kanały ATA co w moim przypadku jest ważne. Obecnie na tym Gigaszajsie mam jeden kanał ATA i żeby coś nagrać to muszę odłączyć DVD i podłączyć nagrywarkę :mur: Jeśli wybór padłby na Asusa to miałbym ten sam problem co z Gigaszajsem. I tu nasuwa się pytanie co wybrać?? Edytowane 16 Maja 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 doloz te pare zlotych i zacznij sie zastanawiac nad msi p6n sli-fi lub abitem ab9! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Mój kolega miał tą samą sytuacje. Mając Gigabyte na Nforce 4 Intel Edition jego P4 631 nie podkręcał się nawet o 200mhz, a żeby uruchomić kompa trzeba było obniżać taktowanie pamięci do 667MHz. Po zakupie Abita AB9 procesor po kilku minutach zabawy latał 4 ghz a pamięci na 960mhz 4.4.4.12 Jak widać na płycie nie ma co oszczędzać. Szczególnie, że w Twoim wypadku chodzi o dopłatę kilkudziesięciu złotych. P5B to dobra płyta, ale ja mimo wszystko polecam AB9. Moim zdaniem ta płyta na drugie imię powinna mieć "Solidność". ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) Witam ponownie! Już kupiłem płytę. Wybór padł na IB9 od Abita. Niestety Ab9 jest ciężko do dostania. W niektórych sklepach jest tylko wirtualnie. Po pierwszych przygodach z zainstalowaniem systemu jak na razie wszystko chodzi cacy. Płyta ta z ramem na standardowych ustawieniach jest szybsza od tego gigaszita wiec to już ma swój plus. Do tego ma 2xATA a to ma swój kolejny plus. Niestety takie dokładanie trochę kasy do kolejnej płyty nie wchodziło w grę, już tak mam tyły przez tego gigaszita. Dziękuje za opinie i pozdrawiam. Edytowane 17 Maja 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...