Skocz do zawartości
mookie

Delta Dps-350ab

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym dowiedzieć się czegoś na temat tej zasiłki, dlatego postanowiłem założyć ten temat.

Oraz mam kilka pytań:

Chciałbym zwolnić obroty wentylatora regulatorem obrotów, zasilacz nie jest głośny, ale jego wentylator jest najgłośniejszym elementem komputera. Wiatrak ma poprostu dosyć duże obroty i szum powietrza jest dość słyszalny. Dodam że zasilacz jest bardzo zimny, nigdy się nie grzeje nawet po ostrym katowaniu po OC.

Pytam ponieważ wole się upewnić zanim zrobię coś głupiego, jestem laikiem w tej dziedzinie.

Dodam że ciepłe powietrze z budy wyrzucają 2 x 120mm @ 600rpm w tylnej ścianie więc zasilacz jest odciążony jeśli o tą funkcję chodzi.

A tak wygląda moja delta w środku:

post-133455-1179266402_thumb.jpg

post-133455-1179266419_thumb.jpg

post-133455-1179266428_thumb.jpg

post-133455-1179266551_thumb.jpg

post-133455-1179266468_thumb.jpg

post-133455-1179266479_thumb.jpg

post-133455-1179266593_thumb.jpg

post-133455-1179266653_thumb.jpg

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. moze zeby nie syczal? :P

Również się zastanawiałem po co dawali to białe coś od siebie. Zasilacz podczas gdy komputer jest wyłączony delikatnie syczy, słychać to tylko po przystawieniu ucha.

Jeśli zaś chodzi o wentylator, to zaryzykowałem i podłączyłem go pod kontrolowane złącze na mobo. Teraz ma nie więcej jak 1000rpm jest prawie niesłyszalny i wciąż zimny. Troche mi to rozwiązanie nie podchodzi, najlepiej jakby się dało jakoś termistor skręcić w samym zasilaczu albo coś podobnego.

Mam nadzieję że nic mu się nie stanie, troche niepokoją mnie te radiatory, wyglądają marnie w porównaniu z tymi w fortronie FSP350-60THA-P czy delcie DPS-400mb.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również się zastanawiałem po co dawali to białe coś od siebie .

No ja mam nadzieje, ze "to biale cos" to nie dali "od siebie" ;) A ile dales za ta zasilke, ze tak sie oplacalo nie brac tej 400W-MB ?

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam nadzieje, ze "to biale cos" to nie dali "od siebie" ;) A ile dales za ta zasilke, ze tak sie oplacalo nie brac tej 400W-MB ?

Zasilke brałem jakiś czas temu jak jeszcze kosztowała 50zł, a 400-mb miała nierozstrzygnięty problem z pwr_ok. Zreszą ona jest wystarczająca do mojego konfigu, wcześniej fortron ze słabszą 12V dawał rady bez problemu to delta tym bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaopatrzywszy się w multimeter pomierzyłem dziś napięcia mojej delcie:

Idle

[a64 C'n'Q @ 1,45 GHz @ 1.07v] [7300GT 500/1400]

+12V - 12.19

+5V - 5.19

+3.3V - 3.37V

Stress ORTHOS Small FFTs + 3Dmark03

[a64 @ 2.6GHz @ 1.27V] [7300GT @ 600/1600]

+12V - 12.15

+5V - 5.20

+3.3V - 3.37V

Czy można powiedzieć że zasilacz dobrze trzyma napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się z wami podzielić moim rozczarowaniem związanym z zasilaczem delta DPS-350AB. Zacznę od tego, że do zakupu skłoniły mnie opinie na temat tego zasilacza przeczytane na tweaku. Dotychczas przed każdym zakupem kierowałem się opiniami użytkowników tweaka i innych forów i wychodziło mi to na dobre, ale zakup delty to totalna porażka. Zacznę od samej przesyłki od Pana Zubrzyckiego, bo to ważne gdyż jest on "monopolistą";) na rynku polskim jeśli chodzi ten model delty i mimo, że posiada bardzo wiele negatywnych komentarzy na allegro to jesteśmy skazani na usługi tylko jego firmy. Otóż czeka się baaaaaaaardzo dłuuuuuuuuugo. Od przelania pieniędzy (firma otrzymała je po 5 min. od przelewu gdyż i firma i ja mamy konto w Inteligo) do nadania przesyłki mija 7 dni. W serwisie e-aukcje który obsługuje konto allegro Pana Zubrzyckiego jest podana data wysyłki o 3 dni wcześniejsza niż data stempla pocztowego na paczce. Po co dopłacać za priorytet, na który trzeba czekać 11 dni? Zasilacz, który ja otrzymałem wygląda jak wyjęty psu z gardła (nie mylić z ang. PSU od power supply ): obudowa jest porysowana w ten sposób, że wygląda jakby zasilacz był wymontowywany i wkładany do komputera co najmniej kilka razy, przewody zasilające w kilku miejscach wymazane są jakimś niebieskim lakierem, połamany wtyk od zasilania dysków sata. Zasilacz musiał być włożony z uszkodzoną wtyczką ponieważ w pudełku ani w zasilaczu nie ma kawałka plastiku który odłamał się z wtyczki. Po mojej interwencji Pan Zubrzycki dosłał mi po tygodniu oczekiwania wtyczkę ale nie sata tylko ATX 24pin, mimo iż wyraźnie zaznaczyłem, że ułamany jest wtyk sata i dołączyłem do maila foto uszkodzonego elementu. Minęły już prawie 3 tygodnie a ja nadal jestem bez w pełni sprawnego zasilacza.

Teraz trochę o samym zasilaczu, a konkretnie przewodach. Boże jakie one są sztywne i krótkie! Mój no-namowy zasilacz, którego delta miała zastąpić, to przy tych „świńskich ogonkach” sprzęt z wypasionymi przewodziorami. Kable musiałem strasznie naciągnąć i puścić w poprzek płyty głównej. Nie podłączyłem zasilania do stacji dyskietek, bo nie starcza przewodu! Dodam, że posiadam standardową obudowę miditower. Ponadto zasilacz posiada tylko 3 molexy 4-pin, więc jeśli ktoś tak jak ja posiada dwa dyski PATA i dwa napędy to będzie musiał dokupić rozgałęźnik co wiąże się z dodatkowym wydatkiem ok. 10 zł.

Dołączona grafika

A teraz napięcia. Normalnie katastrofa, aż boję się pomyśleć co będzie jak dokupię rozgałęźnik i podepnę drugi napęd i stację dyskietek oraz podkręcę więcej procesor. Napięcia mierzone miernikiem (z nową baterią) bez obciążenia po wejściu do biosu 3,31V; 5,08V; 11,78V, napięcia zmierzone przez bios 3,30; 5,10; 12,08. Co do głośności, to jest to jedyna opinia, która się sprawdziła. Hałas jest tylko niewiele większy niż w moim no-name’ie ze 120mm wentylem. Waga delty 1800 g, waga no-name’a 1700 g. Cóż jaka cena, taki zasilacz. Nie ma cudów za 50 zł z przesyłką "to nawet w Erze nie dobiorą". Cena no-name’a 22,99 euro (zakupiony rok temu w Hiszpańskim elektromarkecie). Delta na razie pracuje (bo ma za mało wtyczek i za krótkie przewody) jedynie w konfiguracji z Duron 1600@12x166Mhz, GF6600 nonGT AGP, Dysk PATA 160GB, CD-RW, ale chyba wrócę do no-name’a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co jest nie tak z zasilaczem? ma zbyt sztywne i krótkie kable - bo tylko tyle realnych wad wymieniłeś. Po zasilaczu za taka cenę nie można się spodziewać perfekcji wykonania detali.

Ale reszta co w tym poście napisałeś to ewidentne przegięcie sprzedawcy, zasilacz jest winny że jest porysowany, połamany i wymięty? :rolleyes:

A co do napięć to lepiej sprawdź jakie są różnice pod obciążeniem i w idle, bo te które podałeś choć nie są idealne to mieszczą sie w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co jest nie tak z zasilaczem? ma zbyt sztywne i krótkie kable - bo tylko tyle realnych wad wymieniłeś.

Kolejną realną wadą jest, jak napisałem wyżej, słaba linia 12V

Ale reszta co w tym poście napisałeś to ewidentne przegięcie sprzedawcy, zasilacz jest winny że jest porysowany, połamany i wymięty?

Napisałem o przegięciu sprzedwacy dlatego, że jeśli ktoś zdecyduje się na zakup Delty dps-350AB jest skazany na te przegięcia, bo jest on jedyną osobą, która handluje tymi właśnie modelami.

A co do napięć to lepiej sprawdź jakie są różnice pod obciążeniem i w idle, bo te które podałeś choć nie są idealne to mieszczą się w normie.

Co do napięć to jeśli w idle są takie kiepskie (mimo, że ledwie mieszczą się w normie), to w stresie będą jeszcze gorsze. W moim no-name też napięcia mieściły się normie atx, ale wolałem mieć bardziej zbliżone do pełnych 12v i bardziej stabilne i dlatego kupiłem deltę. Niestety zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do napięć to jeśli w idle są takie kiepskie (mimo, że ledwie mieszczą się w normie), to w stresie będą jeszcze gorsze. W moim no-name też napięcia mieściły się normie atx, ale wolałem mieć bardziej zbliżone do pełnych 12v i bardziej stabilne i dlatego kupiłem deltę. Niestety zamienił stryjek siekierkę na kijek.

mówisz że miałeś takie napięcia "5,08V; 11,78V"

no to chłopie one są w normie atx, na 5V masz odchył 0,08 co jest około 1,5% a norma to 5%

Na 12V masz odchył 0,22 co stanowi 1,7% i Ty masz do nich jakieś ale.

Mówisz że nie jest stabilna a mierzyłeś parę razy, czy raz, zmierz z 10 razy i spisz wszystkie, zobacz co z odchyleniami, biosem i programami się nie sugeruj. A skąd wiesz że w stresie będzie gorzej, mierzyłeś, czy gdybasz?

Podaj wyniki pomiarów i dopiero wtedy osądzaj, że niestabilna, że nie mieszczą się w normie itp.

A tak przy okazji przeczytałem Twoje poprzednie posty

Witam, posiadam taki zestaw: epox 8k9a7i (kt400a ), duron 1400@2000 fsb 166, 512 ram, grafika GF6600 (czyli z dodatkowym zasilaniem), 160GB ata133, cd-rw, dvdrom, flop i mam pytanie: na jaką linię powinienem zwrócić uwagę przy zakupie zasilacza 5V czy 12V, bo po przeczytaniu całego tematu zgłupiałem? Przed lekturą tego tematu chciałem kupić Fortrona THA-P, później HLN ale jeśli do mojego zestawu jest potrzebna silna linia 5V to może jakiś inny muszę kupić. Poradźcie plis.

I Ty do takiego zestawu kupiłeś delte AB? Przecież mocna 5V To jest wersja PB a nie ta co kupiłeś

Maly OT:

[Twoje biadolenie jest bardzo na miejscu z Twoim avatrem, bez urazy ;)]

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówisz że miałeś takie napięcia "5,08V; 11,78V"

no to chłopie one są w normie atx

Najgorzej to jak ktoś nie rozumie tego co czyta, przecież wyraźnie napisałem że zasilacz spełnia normy atx, ale takie spełnianie mnie nie zadowala.

Mówisz że nie jest stabilna a mierzyłeś parę razy, czy raz, zmierz z 10 razy i spisz wszystkie, zobacz co z odchyleniami, biosem i programami się nie sugeruj. A skąd wiesz że w stresie będzie gorzej, mierzyłeś, czy gdybasz?

Pod biosem bez zmiany obciążenia napięcia skaczą z 11.84 do 11.78. Wyżej napisałem, że mierzone miernikiem. Po co mam mierzyć 10 razy, wystarczy, że zmierzyłem 2 razy nie wyciągając multimetra od wejścia do biosu - do załadowania windowsa i odpalenia testu "pi". Nie zauważyłeś też, że nie sugerowałem się biosem i programami, a właśnie miernikiem.

A tak przy okazji przeczytałem Twoje poprzednie posty

I Ty do takiego zestawu kupiłeś delte AB? Przecież mocna 5V To jest wersja PB a nie ta co kupiłeś

Jeśli byś uważnie przeczytał także poprzedni temat z moim postem, to byś zauważył, że polecono mi zasilacz z mocną linią 12V i taki kupiłem, przecież 5V mam stabilne. Jak bym wziął ze słabą linią 12V, a mocną 5V to dopiero byłaby porażka.

Co do avatara, to jeśli uraziłem nim twoje uczucia patriotyczne do bardzo przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pio Z Twoich pomiarow a juz napewno z ich wynikow przytoczonych w tym temacie nie wynika aby zasilacz byl niestabilny na lini 12V.

napięcia skaczą z 11.84 do 11.78

Gwarantuje Ci, ze na wysokiej klasy mierniku analogowym laboratoryjnym nie zauwazyl bys zadnych wachan. Odchylka 0,22V ponizej 12V to 1,83% - zastanawiam sie jakiej klasy dokladnosci jest Twoj miernik i czy potrafisz obliczyc dopuszczalny blad pomiaru tego miernika. Kolejna sprawa to punkt pomiaru - w ktorym miejscu mierzyles napiecie na lini 12V i na ktorej lini?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorzej to jak ktoś nie rozumie tego co czyta, przecież wyraźnie napisałem że zasilacz spełnia normy atx, ale takie spełnianie mnie nie zadowala.

To może zacznijmy od tego jakie spełnienie Cię zadowala? Po to jest ta norma, że jak masz napięcia mieszczące się w niej i stabilne to możesz spać spokojnie

No a ja Ci podałem jakie są te odchyły od wartości xi = 12 lub 5 w granicach nie dość że normy atx to jeszcze są to odchyły mniejsze niż 2% A ty byś pewnie chciał na poziomie 0,1%, no ale za 50 zeta nie oczekuj takich cudów.

Wyżej napisałem, że mierzone miernikiem. Po co mam mierzyć 10 razy, wystarczy, że zmierzyłem 2 razy nie wyciągając multimetra od wejścia do biosu - do załadowania windowsa i odpalenia testu "pi".
No po to żeby poznać jak to naprawdę wygląda. Zauważ wszędzie się robi po parę pomiarów, jak chce się mieć miarodajne wyniki. Ja robię co najmniej z 5. 5 razy zapuszczam na dluże kompa w idle potem w stresie i patrzę co się dzieje z napięciami. A jak raz,czy dwa zmierzysz to nie masz odniesienia. A takto wyciągniesz średnia (liczysz odchylenia jak jesteś maniakiem ;) jak ja). No i napisałeś że zmierzyłeś od startu kompa do odpalenia pi i co były jakieś wachania? Czy w miarę stabilnie? Bo odchyły rzędu 0,2 to można wpisać w niepwność sprzętu.

Jeśli byś uważnie przeczytał także poprzedni temat z moim postem, to byś zauważył, że polecono mi zasilacz z mocną linią 12V i taki kupiłem, przecież 5V mam stabilne. Jak bym wziął ze słabą linią 12V, a mocną 5V to dopiero byłaby porażka.

2659272[/snapback]

konfiguracja jest zasilana symetrycznie; grafa 12V a cep z 5V

Weź moze Deltę 350W PB2

To Ty naucz się czytać ze zrozumieniem, a nie wciskaj kitu że Ci ktoś polecił AB, bo tam jak byk jest napisane PB2

Co do avatara, to jeśli uraziłem nim twoje uczucia patriotyczne do bardzo przepraszam.

nie skomentuje

EDIT:

literówki

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się chce małe odchylenia to trzeba dać więcej pieniędzy a nie marudzić, nic nie ma za darmo.

Nikt za te pieniądze cudu ci nie zrobi, a nawiązujac do tematu takq amała anegdota:

Jak David Copperfield obruszył się na polskiego celnika, że nie wie kim on jest i pokazał mu jak zmienia S600 w Lamborghini, to polski celnik machnął ręką i zrobił lepszą sztuczkę:

Widzisz pan tego tira ze spirytusem?

przybił pieczątkę

Teraz to jest tir z groszkiem..

Niestety nawet Copperfield ci tej delty nie zamieni w Topka P6 albo Enerka Infinity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pio

Jak chcesz to na allegro się pojawiły PB-2 http://www.allegro.pl/item217464237_ciszaa...l_za_29_99.html

za jedyne 29,99 uważam że to nei majątek a do Twojego konfiga tak jak Ci polecali będzie to dużo lepsze niż AB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że PB2 mają tendencje to napieć na 12V w okolicy 11,75-11,80, są stabilne (napiecia), ale pio to pewnie nei zadowoli, bo on chciałby mieć 12,00

Jak sie na zasilaczach nie zna to niech szuka dalej, on nie rozyumie ze satbilność napieć nie polega na tym w której części normy atx sie mieszcza lecz czy i jak bardzo sie zmieniaja pod obciążeniam czyli idle i stress (orthos, 3dmarki itp).\Na marginesie to zubrzycki nie jest jednym sprzedawca tych delt na allegro, ale widać lenistwo nie boli.

i jeszcze jedno po kiego chu... pokazujesz napiecia z biosu skoro piszesz ze sa nieistotne, lubisz poklikać w klawiaturę czy dać wiecej do czytania forumowiczom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi