Skocz do zawartości
Raven d(-_-)b

Nowy Sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W przyszłym miesiącu mam zamiar kupić nowy komputer(ma zastąpić mojego starego PIII)

Kwota jaką posiadam to 1800zł, ma to starzczyć na procesor,ram,płyte i zasilacz reszte wsadze ze starego(przjściowo planuje jeszcze zakup jakiejś k.graficznej bo stara ma agp- koszt do 100 zł) i w miare dopłuwu gotówki wymieniał na nowe.

I tu zaczynają się schody:

Ram - special opsy 800cl5(~340zł)czy dopłacić te kilkadziesiąt zł do cl4(~390)

Procesor - core2duo e4300 czy jakiś lepszy, chciałbym go podkrecić na 3,5(chyba lepszy 6420 i ma 4mb cache+ wyższy mnożnik)

Zasilacz - Corsair520 lub inny , musi mieć odpinane kable i zapas mocy do oc.

Płyta to największy problem coś na 650i lub p35, Gigabyte ds4(650i),Msi(650i) lub noweGigabyty lub asusy na P35.

ps.komp ma słurzyć do grania(lepszą grafe kupie za misiąc dwa jak będzie wiecej gotówki) i netu.

w razie jakichkolwiek pytań jestem dostepny od 23.00

Pozdrawiam i czekam na wasze propozycje komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM - lepiej dopłacić 50 zł do CL4

CPU - C2D E4300 - FSB 800 ( 200 ) i mnożnik 9 , bedzie dobry dla płyt które nie są wstanie dać wyskiego FSB , 6420 ma mnoznik 8 i FSB 1066 ( 266 ) .

Co do płyty na 650i - MSI jest dośyć dobre - wysokie OC , dobry dzwięk i lepsza sekcja zasilania niż w Asusie , z kupnem płyty na P35 się narazie wstrzymaj - nie wiadomo co ten chispet potrafi , zaś 650i jest już jakiś czas .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junior mi nie chodziło o 667cl4 tylko 800cl4 ale nie wersja special ops tylko o platinium - coś takiego.

Płyty na P35 w zagranicznych serwisach sa dobrze oceniane ale są ospoweidnio droższe os tych na 650i

Na korzyść P35 przemawia możliwość wsadzenia procków na 45mm, na anandtechu jest coś o pamięciach(lepsza wydajność niż na P965), dużo wyższe fsb(które pewnie poprawi nowy bios).

A z zasilaczy co polecacie oprócz Corsaira, jak pisałem ma być do oc i mieć odpinane kable, w miarę możliwości cichy do 400zł.

Byłbym wdzięczny o jakieś wyniki oc e6420 kolegów z forum bo planuje oc do ~3.5 a ten procek tyle chyba potrafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi