Skocz do zawartości
login666

Pisanie Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy na forum sa osoby dobrze zorientowane w pisaniu gierek we flashu??

Chodzi mi o oprogramowanie i tym podobne zagadnienia, czy jest to ogolnie trudne.

Np. taka przykladowa gierka: http://www.deutsche-bank-pbc.pl/zysk/gra.html

czy trudno jest cos takiego napisac?? ile to czasu moze zajac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprogramowanie? Macromedia Flash (obecnie to chyba jakaś MX jest na czasie). Ale równie dobrze 5 spełni swe zadanie.

Do tego wytrwałość i mile widziane podstawy programowania w dowolnym języku.

A tak ogólnie:

Skoro się o to pytasz, to znaczy że nie masz o tym żadnego pojęcia i czarno to widzę. Ja wiem pojęcie na tyle, aby się za to nie zabierać. ;)

Nie mówię jednak, że nie dasz rady. Będzie to jednak wymagało dużo czasu i ciężkiej pracy. Od samej nauka obsługi Flasha to się pochlastać można. ;)

Generalnie zacznij od robienia prostych animacji akcja-reakcja. Jakieś banery reklamowe. Potem pobawisz się w gry.

Taka gra akurat nie jest specjalnie trudna do napisania, ale mnie mdli na samą myśl o Flashu. :]

A tak na marginesie, to nie ten dział - przenoszą do Programowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, wielkei dzieki za wyczerpujace info. A czy jest moze na grupie ktos, kto podjalby sie szkolenia, kto zna macromedia flash na tyle, aby dawac z tego korki??

potrzebuje nauczyc sie robic gierki wlasnie jak taka, co ja wymienilem w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi