jooseph Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 (edytowane) Chce zakupic 2 dyski do postawienia macierzy RAID 0. Sledzilem rozne recenzje i testy m. in. art. Test dysków twardych o pojemności 320GB na PurePC.pl. Moje typy: Western Digital Caviar SE16 320GB WD3200AAKS link Samsung SpinPoint T166 320GB HD321KJ link Samsung SpinPoint P120S (2504C) link Samsung SpinPoint T133 400 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) link Bardziej jestem przekonany do pierwszego twardziela z zapisem prostopadlym, dobra cena, no i obiecujaca wydajnosc (o RAID juz nie wspomne :razz: ). Jako kryterium nie obralem pojemnosc lecz wydajnosc. Specjalnie z gory odrzucilem Seagate Baracuda 7200.10 ST3250820AS ze wzgledu na glosna prace i narzekania ludzi. Mam nadzieje ze i WD nie wypuscil podobnego halasliwego dysku z nowa technologia zapisu. Dziekuje i pozdrawiam. Edytowane 17 Maja 2007 przez jooseph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 (edytowane) wez ktores z samsungow wydajnosc/cisza mam kilka macierzy na 2504C i nie narzekam ... zapis prostopadly nie wplywa na wydajnosc dysku tak jak i jego pamiec podreczna (PMR) jest technologicznym rozwiazaniem zapisu na talerzach niezbedne przy produkcji duzych dyskow w dyskach twardych, w ktorych zastosowano technologie zapisu prostopadlego obszar magnetyczny reprezentujacy kazdy bit danych ulozony jest prostopadle w stosunku do powierzchni talerza dotychczasowa technologia zapisu wzdluznego (LR) nie pozwalala na upchniecie 230GB danych na cal2 wczesniej przy zapisie wzdluznym bylo to okolo 100-120 GB/cal2 Edytowane 31 Maja 2007 przez AleX69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 a ja sie podepnę - jakie HDD z jednotalerzowców o pojemności ok 160GB polecicie do raid0 (zależy mi głównie na szybkości nie na niskim poziomie chałasu) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 jooseph bierz cokolwiek oprócz ostatniego (bo jest to 3-talerzowiec), a na pewno będziesz zadowolony, oczywiście 320GB są najwydajniejsze, ale 250GB jest tani, można go kupić już za 200 zł z hakiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na dyski Seagate'a. Co jak co, ale jak już siedzę w tej branży to żaden Seagate mnie i firmy które obsługujemy nie zawiódł a i z wydajnością jest bardzo spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 No właśnie aż dziw bierze, że nikt tu nie wspomina dysków Seagate z serii ES. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) No właśnie aż dziw bierze, że nikt tu nie wspomina dysków Seagate z serii ES.Taa, już sie zlatują fani seagatów a zaraz sie zlecą fani Hitachi i też zaczną robić podobne sugestie ;) Na rynku nie ma dysku który by wyraźnie był lepszy od konkurencji i na pewno Seagate nim nie jest. Każda marka ma coś dobrego do zaoferowania ale żadna nie jest rewelacyjna. Te które jooseph wymieniłeś do selekcji to bardzo dobry wybór o czym świadczą choćby testy na purepc. Edytowane 3 Czerwca 2007 przez mookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 po tym tescie Na purePC odpowiedz wydaje sie byc oczywista - WD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) a kto czyta purepc.pl i kieruje sie zakupem dyskow? kto robi testy hdtach'em ... jak ktos chce miarodajne zrodlo czyta silentpcreview albo storagereview Edytowane 3 Czerwca 2007 przez AleX69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) a kto czyta purepc.pl i kieruje sie zakupem dyskow? kto robi testy hdtach'em ... jak ktos chce miarodajne zrodlo czyta silentpcreview albo storagereview A testów tam na kopy :mur: storagereview - raptem 4 testy z tego roku z czego zero przydatnych przeciętnemu użytkownikowi (bo co nam biednym z testów wielkich HDD czy hdd do notebooków) ... na silent w tym roku z hdd nic nie stestowali ... Zatem Twoje rady są mało przydatne ... Edytowane 4 Czerwca 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 A testów tam na kopy :mur: storagereview - raptem 4 testy z tego roku z czego zero przydatnych przeciętnemu użytkownikowi (bo co nam biednym z testów wielkich HDD czy hdd do notebooków) ... na silent w tym roku z hdd nic nie stestowali ... Zatem Twoje rady są mało przydatne ... o widze 'uderz w stol' ... :lol: nie liczy sie ilosc tylko jakosc :wink: a z reszta to nie ich wina ze producenci tak malo wypuscili w tym roku nowosci ... poczytaj dokladnie SPR i SR poprzednie testy albo zestawienia to moze ochloniesz ze zbyt pochopnie wyciaganymi wnioskami na temat :rolleyes: kto tam robi testy HDtach'em? <- pytanie retoryczne :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 o widze 'uderz w stol' ... :lol: nie liczy sie ilosc tylko jakosc :wink: a z reszta to nie ich wina ze producenci tak malo wypuscili w tym roku nowosci ... poczytaj dokladnie SPR i SR poprzednie testy albo zestawienia to moze ochloniesz ze zbyt pochopnie wyciaganymi wnioskami na temat :rolleyes: kto tam robi testy HDtach'em? <- pytanie retoryczne :lol2: jasne - są zajefajne testy hdd poprzedniej generacji ... tylko po co to komu ?? jak chcesz kupować antyki - to jak najbardziej ... jak cos noweo - to po prostu tam gdzie podałeś NIC NIE MA a producenci wypuszczaja sporo nowości i nie mam z czego chłonąć - napisałem jak jest a Ty mi wyjeżdżasz z jakimiś emocjami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...