Skocz do zawartości
Hesos

Procesor Nie Do Grania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam wymienić proca w swoim kompie na 2 rdzenie i zależy mi na tym żeby zostawić sobie ram i grafe. Generalnie chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem, więc padło na pentium D925 na przykład? Czy lepiej będzie sie opłacać dołożyć 150zł i wziąć e4300?? Płyta gł. to pewnie jakiś Asrock z agp i ddr1. Zaznaczam że nie gram w gry, jedynie internet, muzyka w tle, obróbka zdjęć (PS) i jakiś word.

Czy ten pentium D925 wystarczy czy lepie dołożyć do pE4300??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli c2d ma chodzic z grafa na agp i ddr to jest alo mozliwosci...

jedna ktora znam to:

http://morele.net/produkt/85717

Do twoich zastosowan czy to bedzie pentium D czy c2d nie ma zbyt duzej roznicy. Ale trzeba powiedziec ze D nie zawsze dziala jak procesor dwu rdzeniowy. Na tej plycie i tak c2d nie rozwinie skrzydel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem nad amd x2 ale martwi mnie mała ilość cache l2 w stosunku do pentium i czy to nie będzie w jakimś stopniu ograniczeniem właśnie np. przy obróbce zdjęć, bo czasem mam uruchomionych fotek w ps ok. 10-15

Aha jeszcze jedna sprawa odnośnie zintegro. vga, bo mam podłączony monitor do vga, a przez dvi tv lcd i nie wiem czy zintegrowana karta da mi taką możliwość

Edytowane przez Hesos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom komp biurowy musi być tak samo mocny co do gier (choćby pamięciożerna Vista, czy PS, a nawet Office 07).. mozna spuścić jedynie na grafice (chyba ze jesteś grafikiem). Ramu dzis to min. 1GB (więc do gier tez byłoby ok), procesor to jak kto lubi. Jeśli Intel to C2D (coś słyszałem o tych 1.6Ghz - 280zł już), albo AM2 X2 EE.

Sprzedaj co masz i składaj od podstaw. nie zostawiaj sobie ani ramu który lata na DDR1 ani grafy. Sprzedaj póki jeszcze są chętni do kupna. Dzis cena DDR2 jest 2x niższa od DDR1. Najtańszy sensowny komp to juz około 1000zł. Zobacz do zestawów Sysaka (przyklejony na głównej stronie). Chłopak całkiem rozsądne tam podał konfigi w przedziale cenowym.

I nie polecem ci robienie takiej hybrydy : C2D + DDR1 + AGP bo to nic dobrego z tego nie wyjdzie. A ładowanie sie w s.939 juz jest dzis nie opłacalne (złożyłbyś 2x AMD AM2 X2 za cenę s.939).

Tak więc podaj ile masz kasy do rozdysponowania i ci poradzimy.

Pozdrawiam

Edytowane przez sinsx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za procek, ram, plyte i grafike dostaniesz ok 350-400 zł zależnie od tego jaką masz płyte + Twoje 550 dają ok 900 zł.

Za to kupujesz:

MSI p6n-sli-fi za 405 zł

E2140 za 285

GoodRam 1GB 129 zł

To robi razem 819 zł. Do tego kupujesz jakiegoś uzywanego Radeona X300 na allegro i masz sporą wydajność i duże moźliwości OC!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co, może źle skonstruowałem Swoje pytanie. Generalnie to czy stary pentium D925 wystarczy do zadań biurowych?? Bo może nie warto inwestować w Pentka E4300.

A podkręcać ja nie będe bo już z tego wyrosłem :) (Bawiłem się oc jak miałem Thortona 2200+ i duużo czasu na granie w smarki :-) )

EE kurde co to za pentium e2140?? też dwa jajka ma?? jak z jego wydajnością??

EDIT___________

Poczytałem troszku o tym pentku i powiem że nawet ciekawie sie przedstawia

Ktoś napisał że c2d zle będzie działał z ddr1 i agp?? czemu?? mi na super wydajności nie zależy.

Więc jak pocisnę z Asrockiem z agp i pciE , ddr1 i ddr2 i tym pendrakiem to nie będzie działać?? Mi ten radek do half life2 wystarczy :) Szkoda mi kasy wydawać bez potrzeby, więc co sądzicie o takim zestawie??

Edytowane przez Hesos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi