Skocz do zawartości
CzuczA$ty

Donośny Hałas. Może Cewki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum, jako że jestem tu nowy i to mój pierwszy temat i post. Czytelnikiem jednak jestem już dłuższy czas.

Mam problem z pc, chodzi o hałas który wydobywa się z jego wnętrza. Winnym za to osądzam cewki, tylko nie potrafię określić źródła mimo donośnego hałasu. Dźwięk jest charakterystyczny, tak jakby się coś jarzyło, bądź smażyło. Nie czuć żadnego zapachu, nic poza tym dźwiękiem nie wydobywa się z kompa. Głównie podczas obciążenia daje o sobie znać. Jak odpale jakiegokolwiek benchmarka, Orthosa, czy choćby SNM, gry, a nawet w śmiesznym evereście w tych jego syntetykach. Podczas zwykłej pracy na komputerze, przeglądanie stron www, czy korzystanie z prostych aplikacji jest cisza. Teraz moje pytanie. Co może być winnym tego hałasu ? Jeżeli dźwięk wydobywa się podczas obciążenia procka, ramu i grafy to stawiałbym na cewki w zasilaczu.

Podam jeszcze dane sprzętu:

Athlon64 SD 3700+

DFI LA NF4 Ultra

2x512 Infineon

ATI X800 GTO

Zasilacz Huntkey HK-400AP (400W)

Myśle oddać psu na gwarancje. Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zasilacz sprawdziłem, wedle waszych rad. Oddaliłem go od komputera jak najdalej się dało i nasłuchiwałem. Było wyraźnie słychać, że dźwięk wydobywa się z niego. Dla 100% pewności pożyczyłem zasilacz od kumpla i była cisza :) Mojego Huntkey'a wysyłam na gware, a wam dziękuje za odpowiedzi. Niestety długo to trwało wszystko z powodu braku czasu :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi