yotomeczek Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Nie chciałem zakladac nowego tematu ale looknijcie tutaj: http://www.techreport.com/onearticle.x/12534 650Mhz FSB na Gigusiu P35T - DQ6.... Nieźle :wink: DQ6 to już jakby inny przedział cenowy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 DQ6 to już jakby inny przedział cenowy :D Racja tylko ciekawe czy sztuka taka czy wszystkie tak lataja. Cos wiecej wiadomo na temat P35-DS3R / bez R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me$$iah Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Powiedzcie mi jedno: Od kiedy to wydajność mobo liczy się w max fsb ? (chodzi o Gigabyte P35-ds3r) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Powiedzcie mi jedno: Od kiedy to wydajność mobo liczy się w max fsb ? (chodzi o Gigabyte P35-ds3r) od nigdy.... dobre oc nie oznacza dobrej wydajności (oc mobo=max fsb). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desinger Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 (edytowane) Ale strap jest i to wieeelgachna zmiana na minus .. Czyli zmiana fsb (bootowanego) z 416 na 417 pociąga za sobą spadek wydajności pamięci o ok 43% !!! Dramat. Nawet bootowanie z fsb 475 daje gorszą przepustowość pamięci jak @ 416 Mam tą płytę i zastanawiam się nad tym strap-em u siebie testowałem to SuperPi 1M i małym programikkiem RMCPULite wyniki w jednym i drugim przypadku szły liniowo 35-DS3R + E6600 + Patriot Dual 2x1 GB 800MHz DDR2 LLK SuperPi 1M mnożnik stały x 8 CPU DDR 1:1 4-4-4-12 440 Mzh – 14.485 430 Mzh – 14.812 420 Mzh – 15.172 410 Mzh – 15.453 400 Mzh – 15.842 Następnie niestety prawdo podobnie pada zasilacz dostałem za friko 450w były w nim 2 wiatraki dosyć głośne zmieniłem je na jeden cichy z automatyczną regulacja obrotów i mam wrażenie że co dzień mam coraz bardziej widoczne skoki V no i parę dni temu 510 jeszcze ciągną a dzisiaj 495 max Test okrojony 495x6 4:5 5-5-5-15 17.125s SuperPi 1M 490 -//- 17.328s 480 -//- 17.688s 470 -//- 18.047s w tych zakresach jest chyba OK a przy okazji to co z tej konfiguracji udało się wydusić http://www.hwbot.org/result.do?resultId=609699 Bios F3 Zastanawiam się na ile SuperPi jest wiarygodne do sprawdzenia strap Edytowane 11 Czerwca 2007 przez desinger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 ... Zastanawiam się na ile SuperPi jest wiarygodne do sprawdzenia strap na pewno nie tak małe próbki ... (powyżej 8M jest wiarygodne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 DQ6 to już jakby inny przedział cenowy :D Patrze na ten wynik i zastanawiam się jak tam ten cały strap jest teraz ustawiony ... w sensie jak bardzo intel przesunął mozliwości taktowania i zacieśniania timingów tego chipa ... bo z zapowiedzi o wprowadzeniu innej metody komunikacji niż FSB to na razie nici wychodzą a tutaj pokazują, że FSB jeszcze nie umiera i ma się nawet coraz lepiej ... to jak to w końcu może byc? A jak chodzi o wynik to własnie mnie nurtuje pytanie o max częstotliwość pracy NB bo nie pamiętam gdzie i jak to wyliczali ... ba nawet nie pamiętam pod jakim angielskim hasłem tego szukać w guglach :evil: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 na pewno nie tak małe próbki ... (powyżej 8M jest wiarygodne)Dokładnie. Małe próbki testują tylko procesor. Większe oprócz procka testują również pamięci (a to ich strap przecież dotyczy). Prosiłbym kogoś kto posiada tą płytę o przeprowadzenie testów SuperPI 16M na 410 i 420MHz FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desinger Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Dokładnie. Małe próbki testują tylko procesor. Większe oprócz procka testują również pamięci (a to ich strap przecież dotyczy). Prosiłbym kogoś kto posiada tą płytę o przeprowadzenie testów SuperPI 16M na 410 i 420MHz FSB. Jest teścik P35-DS3R + E6600 + Patriot Dual 2x1 GB 800MHz DDR2 LLK SuperPi 16M mnożnik x 8 CPU DDR 1:1 4-4-4-12 410 fsb 7m13,8s 410 420 fsb 7m18,5s 420 Czyli fakt że jest strap jak będę miał chwilkę to sprawdzę 416 vs 417 ps. jakim programikiem ewentualnie to potraktować grafikę mam tymczas X1550 256Mb/128bit Edytowane 12 Czerwca 2007 przez desinger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Gigashit przełącza przy 416, pozostałe mobo przy 499 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 cały czas sie czyta ze cos z jakimiś plytami nie gra ... czy to giga czy abit czy asus ale cos jest nie tak. albo ktoś za duzo kombinuje albo za duzo wymagamy. mam ds3, znudziła mi sie ale patrząć na to chyba nie wiedział bym nawet co i jak ... giguś śmiga, fakt ze 495max ale zero problemów. jak dla mnie lipa jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 w miarę jedzenia apetyt rośnie :twisted: A teraz na powaznie ... ktoś wie gdzie jest ten zafajdany datasheet od p35 ?? bo jakoś go nie moge trafić na stronie intela ... :( Poza tym teraz coraz szybciej będą prezentowane nowości bez należytego dopracowania i będą łatać biosy i inne niedociągnięcia jak M$ swojego XP'ka .. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Pojawil sie test GB http://www.frazpc.pl/artykuly/543/Plyty/P3...onaniu/GIGABYTE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Wynika z niego tyle ze plyty sa bezproblemowe no i FSB 500 MHz nie stanowi dla nich problemu. Ciekawe jak dlugo je testowali. Napewno wszystkie niedociagniecia wyjda w praniu przez uzytkownikow... Edytowane 20 Czerwca 2007 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Szkoda, że nie przetestowali wydajności po OC. Ostro by się wtedy zdziwili. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 (edytowane) Dorzuce teścik na ....benchmark.pl... zawsze coś ;) http://benchmark.pl/r.php?file=http://benc..._P35C_DS3R.html i jeszcze jeden teścik (daje tu bo C to to samo tylko z ddr3) http://pclab.pl/art26526-8.html Edytowane 20 Czerwca 2007 przez wodnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Dorzuce teścik na ....benchmark.pl... zawsze coś icon_wink2.gif http://benchmark.pl/r.php?file=http://benc..._P35C_DS3R.html i jeszcze jeden teścik (daje tu bo C to to samo tylko z ddr3) http://pclab.pl/art26526-8.html O rzetelności recenzji tych serwisow nawet sie nie bede wypowiadał. Najlepsze sa testy OC. Na benchmark zawsze pisza ze udalo im sie podkrecic procesor XXX z YY GHz na ZZ GHz ;] suuuper... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Symbian Przynajmniej są zdjęcia i opisane wyposażenie hehe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Czy mam rozumieć Ten giguś z testów z dopiskiem C obsługuje ddr2 i ddr3? tak? Jeśli tak to biore go. Widać każa robi ponad 500fsb co mnie zadawala. i te 6 fazowa sekcja zasialnia. To będzie dobry wybór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 i ten strap ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 i ten strap ;)Który praktycznie będzie przeszkadzał niewielkiej ilości userów :rolleyes: tylko maniakom OC z e63 i e64. Pozostali albo nie przekroczą FSB 400MHz (ci od e4x, e21 i celków 4x) albo kupia MoBo adekwatne do procka (ci od e65, e66, e67, ...) Więc IMO tylko ta 1 grupa powinna sie wystrzegać tej płytki. :razz: Generalnie to bardziej obawiałbym się dziur w FSB - choc praktycznie PCB płyt na P35 niewiele różni sie od P965 - może by traktować te płyty jako rev 4.0 :lol: A tak BTW ktos sprawdzał strapa na wyższych modelach P35-DS3P/DS4/DQ6, taki sam czy w innym miejscu :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loon Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Który praktycznie będzie przeszkadzał niewielkiej ilości userów :rolleyes: tylko maniakom OC z e63 i e64. Pozostali albo nie przekroczą FSB 400MHz Wlasnie. Zamierzam kupic DS4 pod E4400 i max fsb jaki zrobie to 300 jak sie uda wiec ten strap to nie jest zaden argument. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Symbian Przynajmniej są zdjęcia i opisane wyposażenie hehe icon_wink2.gif Zdjecia to ja sobie moge poogladac na stronce producenta a wyposazenie tez jest opisane przy kazdej plycie. Wielkie dziex za taka recke plyty. Tzn ze polecacie ta mobo do e4300 ? Poza tym strapem powyzej 400 MHz nie ma z nia wiekszych problemow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 ogólnie to bardzo fajna płytka ze strapem niskim, jak nie przeszkadza gigabyte to brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 A tak BTW ktos sprawdzał strapa na wyższych modelach P35-DS3P/DS4/DQ6, taki sam czy w innym miejscu :?:kiwi z XtremeSystems sprawdzał strap'a na DS4 i jest on podobno inny niż ten na DS3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Moje maxymalne FSB jakie planuje uzyskać to 500MHz do benchów itp zakładając że proc nie pójdzie więcej. Będzie to uciążliwe? Nie przecze że nie lubie kręcić... sprzętu ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 kiwi z XtremeSystems sprawdzał strap'a na DS4 i jest on podobno inny niż ten na DS3.Ja znalazłem tylko tą wypowiedź http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=13 czyli nie 416MHz > 417 MHz, ale nadal nie wiadomo ile :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Gdzieś widziałem bardzo ładny wykres obrazujący strap na P35. Już od jakiegoś czasu próbuję go znaleźć, lecz nie pamiętam gdzie go widziałem...:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 w temacie asusa P5K - ale to był wykres właśnie dla asusa - nie odnosi się do GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 Ja znalazłem tylko tą wypowiedź http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...mp;postcount=13 czyli nie 416MHz > 417 MHz, ale nadal nie wiadomo ile :unsure: No ja mialem wiecej szczescia B-) http://www.pctuner.net/forum/showthread.php?t=82655 Jezeli dobrze czytam te obrazki to do FSB444 strapa jeszcze nie ma. Dopiero FSB505 przynioslo spadek, wiec na moje oko strap zmienia sie w granicach 444-505. Duzy rozrzut, ale zawsze to lepiej niz te 416... Cos tam kolesie wypisuja po wlosku, ale wloski to ja mam na nogach tylko... Moze inni koledzy kumaci w tym poganskim jezyku... Jeszcze tabeleczke wkleje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...