meilbox Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Witam niestety moja DS3 padła w sobote po włożeniu karty WiFi pod pci... resza sprawna jedynie płyta odeszła w niepamieć ... ale jest gwara więc pewnie załapie się na p43/45... bo raczej nówki takiej samej nie dostanę. :P p.s. uważajcie na ładunki elektrostatyczne :P Edytowane 23 Lutego 2009 przez meilbox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopper Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam niestety moja DS3 padła w sobote po włożeniu karty WiFi pod pci... resza sprawna jedynie płyta odeszła w niepamieć ... ale jest gwara więc pewnie załapie się na p43/45... bo raczej nówki takiej samej nie dostanę. :P p.s. uważajcie na ładunki elektrostatyczne :P Kupisz nówke, ale rev. 2.1 ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Kupisz nówke, ale rev. 2.1 ;pzgadza się ale model GA-EP35-DS3 czyli nowszy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopper Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 zgadza się ale model GA-EP35-DS3 czyli nowszy :-)Napisałeś DS3, więc pomyślałem ze taka sama jak moja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lomzyk Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) Panowie a może i Panie ! Zmieniłem memki z 2x1 GB DDR2 800 4-4-4-12 Patriot na 2x2GB DDR2 1066 5-5-5-15 też Patriot I spróbowałem trochę procka podkręcić na z 3.0 na 3.2 BUS Speed na 356 i już nie wstaje. :mur: Na starych pamiątkach kręcił się aż miło. Proszę o wszelkie sugestie. Prosiłbym o konkretne ustawienia w biosie (Tweakerze) przy podobnych pamięciach z OC procka. Poniżej moje ustawienia - tylko się nie śmiejcie :sad: Edytowane 3 Marca 2009 przez lomzyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olson Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Jedziemy od gory clock ratio 8 na poczatek host - enabled cpu host freq - 400 performance enhance - tu dobrze miec turbo badz extreme mnoznik pamieci 2.5 by bylo 1000 cas 5 5 5 18 W kolejnej tabelce tam gdzie masz 50 zmien to na te 68 Static tread value - czyli performance level - jezli dalej sa problemy ustaw np 12 i zaczni zjezdzac w dol by osiagnac najlepsze wyniki przy zachowaniu pelnej sabilnosci . Pozniej takze powalcz z tymi wartosciemi gdzie same 4 na 3 w drugiej czesci tabeli pamieci. Napiecie dla pamieci przetestuj poziom +2.0 do +2.2 Napiecie dla procka na testy takze podbij do powiedzmy 1.4125 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lomzyk Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 (edytowane) Oddałem te pamięci do sklepu (2x2GB DDR2 1066 5-5-5-15 Patriot Viper). Wcale nie chciały się kręcić. Chodziły tylko na standardowych ustawieniach. Nic nie pomagało - Generalnie nie polecam tych kości do O/C z tą MOBO. Pytanie mam jedno - 4 takie same kości RAMu będą ganiały w dualu ? Edytowane 5 Marca 2009 przez lomzyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapi Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Pytanie mam jedno - 4 takie same kości RAMu będą ganiały w dualu ?Jak najbardziej. Ważne jest tylko żeby w każdym banku były po 2 i to takie same kości. Może więc być i mieszanka np 2x512 + 2x1024 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Ma ktoś jakiś pomysł czemu płyta nie chce bootować na innych ustawieniach fsb niż 200? Komp sobie brykał na 9x325, aż do dzisiaj. Probowałem już CLR_CMOS, zmieniłem biosa na F12 i nic. Zmiana fsb z 200 na 210 (dzielnik na memki 3.33 wszystko inne na auto) i komp po restarcie ma ustawienia defaultowe. Oprócz tego od jakiegoś czasu płyta notorycznie po resarcie z systemu ma dual boota. Też tak macie? Moja płyta to Gigabyte P35-DS3 rev. 2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Dawaj na gware to zaczyna wróżyć coś większego... moja wróciła już z gwary jak nowonarodzona :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Dostałeś nową płytę czy Ci naprawili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Coś niby naprawili ... ale na dokumencie zwrotu tylko jakieś magiczne cyferki i literki w opisie uszkodzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 (edytowane) A mi już działa o/c, płyta się sama naprawiła :| . Edytowane 19 Marca 2009 przez luqash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicek Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 (edytowane) http://forum.gigabyte.de/forumdownload/bet...s/betabios2.htm BIOS'y beta do płyt Gigusia których nie ma na oficjalnych stronach Mam EP35C-DS3R, oficjalnie na stronie jest BIOS F4a, tu mamy F4c z 5 maja 2009, który przede wszystkim uaktualnia (także w innych płytach serii (E)P35) AHCI ROM do wersji 1.20E dający mu niezłego kopa, koniec z kropeczkami przy starcie :] » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Lista płyt i BIOS'ów" GA-EP35-DS4 - F6e GA-EP35C-DS3R - F4c GA-EP35-DS3 - F4b GA-EP35-DS3L - F6b GA-EP35-DS3P - F6c GA-EP35-DS3R - F4b GA-P35T-DQ6 - F7b GA-P35T-DS4 - F7a GA-P35T-DS3P - F7a GA-P35C-DS3R - F12g GA-P35C-DS3 - F7b GA-P35C-S3 - F7b GA-P35-DQ6 - F9c GA-P35-DS4 - F14d GA-P35-DS3L - F9d GA-P35-DS3P - F12c GA-EP35-DS4 - F6e GA-EP35C-DS3R - F4c GA-EP35-DS3 - F4b GA-EP35-DS3L - F6b GA-EP35-DS3P - F6c GA-EP35-DS3R - F4b GA-P35T-DQ6 - F7b GA-P35T-DS4 - F7a GA-P35T-DS3P - F7a GA-P35C-DS3R - F12g GA-P35C-DS3 - F7b GA-P35C-S3 - F7b GA-P35-DQ6 - F9c GA-P35-DS4 - F14d GA-P35-DS3L - F9d GA-P35-DS3P - F12c GA-P35-DS3R - F13e GA-P35-DS3 - F14e GA-P35-S3 - F8b GA-P35-S3G - F5c GA-P35-S3L - F8b GA-P35-DS3R - F13e GA-P35-DS3 - F14e GA-P35-S3 - F8b GA-P35-S3G - F5c GA-P35-S3L - F8b Edytowane 20 Czerwca 2009 przez kicek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Ciekaw jestem czy te biosy wprowadzają coś więcej w stosunku do tych ze strony Gigabyte (do mojej p35-ds3 na stronie jest F14c,a tu mamy F14e). Ja już raczej się nastawiłem do tego, że dual boota po resecie żaden bios nie naprawi :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) @kicek Zasłużyłeś na browara. Dzięki za info. Teraz AHCI wykrywa dyski w mgnieniu oka. Spadku wydajności przy testach pamięci nie ma jak w F3. Po testuje jeszcze DES Advance. Może już lepiej działa. :banana: //EDIT jednak procek mam za dużo podbity jak na DES :P Edytowane 31 Maja 2009 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 OD jakiego FSB trza podbić mostek północny? :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartiszon Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 OD jakiego FSB trza podbić mostek północny? :razz: Na EP35-DS3 FSB = 500MHz spokojnie na "normal" [oba: FSB i (G)MCH], ale też jestem ciekaw jak wyżej i jak się to ma do temperatur na mostkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicek Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2009 Są już nowe oficjalne BIOSy do całej serii (E)P35 do pobrania ze strony Gigabyte :lol2: . Zmiany: - AHCI-ROM Version V1.20E (02102009). - Support Xpress BIOS Rescue function » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Lista płyt i BIOS'ów" GA-P35-DS4 - F14 GA-P35-DS3 - F14 GA-P35-DS3P - F12 GA-P35-DS3L - F9 GA-P35-DS3R - F13 GA-P35-S3 - F8 GA-P35-S3G - F5 GA-P35-S3L - F8 GA-P35T-DQ6 - F7 GA-P35T-DS3P - F7 GA-P35C-DS3R - F12 GA-P35C-DS3 - F7 GA-P35C-S3 - F7 GA-EP35-DS3L - F6 GA-EP35-DS4 - F6 GA-EP35C-DS3R - F4 GA-EP35-DS3 - F4 GA-EP35-DS3R - F4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Czyli pewnie od F4b (beta) nic nie zmienili, ale z drugiej strony nie było czego. BTW wydaje mi się, że dzięki F4b zniknął problem dualboot'ów :) Na EP35-DS3 FSB = 500MHz spokojnie na "normal" [oba: FSB i (G)MCH], ale też jestem ciekaw jak wyżej i jak się to ma do temperatur na mostkach. Ośmiele sie nie zgodzić. U mnie przy FSB 475MHz muszę mieć podbite FSB +0,1V i (G)MCH +0,2V. Na default przechodzi IntelBurnTest na Standard, na High już nie. Po podbiciu do wartości które podałem przechodzi oba testy. Takie ustawienia mam od przeszło roku i wszystko jest stabilne nawet podczas turboupałów. Co prawda radiator na mostku północnym parzy jak jasna cholera, ale to niczemu nie pzreszkadza :] Pzdro i chwała gigabytowi za stałe rozwija nie biosów do naszych płyt. Dualboot is gone :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) "Support Xpress BIOS Rescue function" - moze mi ktos powiedziec co to takiego ? Edytowane 8 Lipca 2009 przez basik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 http://lmgtfy.com/?q=Xpress+BIOS+Rescue :f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 (edytowane) Witam, mam problem panowie... mianowicie gdy wlaczam komputer to nie chce sie uruchomic ;/ tzn. wentylatory sie kreca (oprocz tego na procesorze), swiruje dioda od dvd, tacka tez nie chce sie wysuwac i nie reaguje dysk twardy, do tego nie ma sygnalu na ekranie (resety i ponowne wlaczanie/wylaczanie komputera nie pomaga) myslalem, ze zasilacz mi padl i przez to komputer nie chcial sie odpalac, lecz jednak po glebszym testowaniu wydaje mi sie, iz winowajca jest plyta glowna bowiem, gdy wylacze komputer w ogole z gniazdka, chwile odczekam i podlacze ponownie to sie odpala... gdy odpalil sie Windows to testowalem komputer smarkami, grami itp. i nic sie nie wysypuje... jednak gdy znowu wylacze komputer to sie ponownie nie uruchamia (do czasu az nie wylacze go z gniazdka) do tego testowalem komputer na jakims zasilaczu Mercury 400W i jest dokladnie to samo (chociaz nie wiem czy czasem ten zasilacz nie jest za slaby do mojego PC) spotkal sie moze ktos z takim problemem? lub ma pomysl co jest uwalone? zaczelo sie to od dzisiaj, wczesniej komputer chodzil bez problemow ;/ dodam tez, ze pamieci, grafe, dysk, dvd testowalem na inny kompie i tam smigaja bez problemu... wiec zostaje mobo lub zasilacz, ale jednak mysle, ze cos mobo swiruje ; Edytowane 11 Lipca 2009 przez CzArNy` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 podłączać Mercury'ego do kompa -> samobójca :wisielec: sprawdź sprzęt na czymś porządnym. ewentualnie Clear CMOS, wgraj najnowszy BIOS (są rewelacyjne :] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cllaymenn Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 (edytowane) Witam.. Tak opłaca sie zaktualizować płyty z serii P35 do tego finalnego biosu z czerwcowej aktualizacji. Juz myślałem ze zapomnieli o tych płytach bo od pnad pół roku widniały wersje alpha na oficialnej.. Mam płytę EP35-DS3R i zauważyłem ze przy nowym BIOSie szybciej AHCI startuje, i ogólnie nie ma dual bootów inaczej sie zachowuje troszeczkę komp przy kręceniu, (jakby łatwiej ustawienia wchodzą) :) Świetną wydajnośc udało mi sie uzyskać na Q9550 na tej płytce i jakichś tanich pamięciach Kingstona 2x2GB > http://img200.imageshack.us/gal.php?g=cryptob.jpg Pochodzą z testów > WinRAR 3.90 Everest Ultimate 5.02.1750 i Sandra Lite 2009 WYniki pochodzą kolejno z testów > Sandra - Cryptography, Cache & Memory, Memory Latency Winrar oraz teścik z Everesta Edytowane 19 Lipca 2009 przez Cllaymenn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Ktos wie czy moja EP35-DS3, ma w najnowszym biosie (F4a) uaktualniona wersje AHCI ? Bo nie zauwazylem zeby szybciej startowal komp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dla twojej płyty najnowszy bios to F4 i na pewno zupdatował firmware kontrolera SATA. Pytanie czy używasz kontroler w trybie AHCI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Mam problem z kodekiem na EP35-DS3L. Mianowicie ucieka mi kanał centralny. Krótko po wgraniu kodeka wszystko jest OK a potem z nienacka kanał ucieka i nie mam pojęcia gdzie szukać błędu. Sprawdzałem czy moze to nie głośniki i odwracałem kanałami z sub'em i wtedy gra. Więc pytam: gdzie cośmoze byc namieszane bo mnie k$%%$ bierze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Mam P35C-DS3R i to co w podpisie, zrobiłem już na niej 4,11Ghz na napięciu 1,53V, poniżej podaje moje ustawienia wszystkie z biosu: FSB: 515 MHz SPD: 2.0 Mem Freq: 1030MHz Vdimm: +0,7(max, i wychodzi wtedy koło 2,11V ;() VFsb: +0,2V Vpcie +0,1V VMCH +0,2V Vcore 1,56V (mam Vdropa) Ile mogę jeszcze wyciągnąć z mojej E8200'ki, czy napięcie dalej będzie w miare bezpieczne, co muszę zwiększyć/zmniejszych, i jak ew. zrobić jakieś vmody na vcore lub vdimm (w końcu mam cruciale które robią powyżej 600MHz, a ja im daje tylko 2,1V :( ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 1.53V dla E8xxx? :E Gratuluję odwagi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...