Skocz do zawartości
Bolo8888

Gigabyte P35-ds3r - Very Good Oc :):) 575fsb

Rekomendowane odpowiedzi

sory ale nie znam sie az tak na tym zeby samemu ocenic po zdjeciach ile plyta ma faz zasilania wiec dlatego pytam,

chce kupic plyte P35-DS3L ze wzgledu na bezproblemowa prace pamieci ddr2 aby nie kombinowac czy sa to jednostronne czy 2 stronne kosci oraz miec mozliwosc upgrade procesora na jakis 4 rdzeniowy w przyszlosci, a doczytalem wlasnie ze ze wzgledu na to zasilanie slabiej sie kreca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem P35-Ds3L to dobra płyta starcza mi w zupełności do e2xxx, do e4xxx też sie nadaje. Ale nie posadził bym na niej Quada mając na myśli spore OC. Nie mówię że nie pójdzie i się nie podkręci, ale dla pewności wybrałbym 6fazowego DS3R (idąc po kosztach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czas serwisowania ga-p31 zamówiłem sobie P35-ds3r rev 1.0 - spotkał się ktoś z tą rewizją płyty? z doświadczenia wiem, że Gigabyte przeważnie pierwsze rewizje płyt ma najlepiej zrobione, ciekawe czy i tym razem tak jest. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scyzor 663 napisał(a):

Posiadam E4500 i plyte Gigabyte GA-P35-DS3 i mam problem gdy dochodze z FSB do 220 zatwierdzam bios zmienia spowrotem ustawienia na fabryczne. probowalem roznych opcji i nic. jak to zmienic prosze o pomoc

Siemka

Mam ta sama płytę, ale innego procka, moja aktualna wersja biosu to F13i beta, a Ty którą masz ?? Dokładna nazwa mojej płyty to Gigabyte GA-P35-DS3 rev. 2.0 Problem może rozwiązać aktualizacja biosu. W moim przypadku po kolejnych aktualizacjach biosu było coraz lepiej, Pozdrawiam :P

Edytowane przez Climer26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eureka:D!!!!!!!!!!!!! wszystko gites. nie zmienialem tej opcji SPD i dlatego ne chcial sie wlaczyc :damage_wall: dzieki CI wielkie ale powiedz mi jezcze co to jest za opcja i co ona zmienia

a jak myslicie napiecie 1,35V nie jest za duze jak podnioslem FSB do 273???

Edytowane przez Scyzor 663

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maks! napisał(a):

Na czas serwisowania ga-p31 zamówiłem sobie P35-ds3r rev 1.0 - spotkał się ktoś z tą rewizją płyty? z doświadczenia wiem, że Gigabyte przeważnie pierwsze rewizje płyt ma najlepiej zrobione, ciekawe czy i tym razem tak jest. ;)

No a co chcesz wiedzieć o tej rewizji? Tak się składa, że akurat udało mi się trafić na tą rewizję i z tego co tu czytam, to faktycznie jest najlepsza. No ja z nią nie mam problemów. O/C bez problemów, żadnych dual-bootów, stabilna, czego chcieć więcej? Tylko raz przeszła przez serwis, bo zdechła, ale nie wiem z jakiego powodu... Ogólnie jest jak najbardziej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczuru napisał(a):

No a co chcesz wiedzieć o tej rewizji? Tak się składa, że akurat udało mi się trafić na tą rewizję i z tego co tu czytam, to faktycznie jest najlepsza. No ja z nią nie mam problemów. O/C bez problemów, żadnych dual-bootów, stabilna, czego chcieć więcej? Tylko raz przeszła przez serwis, bo zdechła, ale nie wiem z jakiego powodu... Ogólnie jest jak najbardziej OK.

Jak jest z ustawieniami Vmem? na p31 były w biosie opcje +0.7v ale tylko do +0.5v działało, jak się ustawiłem więcej niż 0.5v to płyta nie wstawała i trzeba było resetować bios. Jak jest z w/w ustawieniami pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzaliście te beta biosy z kwietnia, co wyszły do różnych rewizji? U mnie to jest F11e.

Doszła opcja połówki mnożnika Fine CPU Clock Ratio 0/+0.5 Jednak na moim procku nie działa. Znaczy można zmieniać, ale nie ma efektu w żadnym programie.

No i teraz VID mi odczytuje taki, jak na pudełku - 1.225V, wcześniej 1.15V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do kontroli wiatraka w płycie ep-35-ds3r: kontrola gniazda cpu TYLKO PWM, domyślnie ustawione 100%mocy przy 65 stopniach, regulacja tego tylko programowa(prog z płyty ), brak pod biosem.

Co do pogłosek o sterowaniu voltażem(3pin) na gnieździe sysfan2: nie jest to żadne sterowanie w zależności od temperatury, po prostu obniża napięcie, stale- wiatrak mający obroty ok 1550 przy 12V na owym gnieździe ma ok 1150-1200 i nie widzę wpływu temperatury na obroty (no chyba że ktoś uzna że ok 1160 przy temp cpu 30 i ok 1195 przy temp 53 to sterowanie obrotami....), nie sprawdzałem jak działa na tym gnieździe PWM...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto sciagac radiator z chipsetu i przesmarowac go arctic silver 5, w tej chwili mam max. 42 stopnie (mierzone czujnikiem) :?:

jak ta pasta tam wyglada, jest bardzo tragiczna, spadna temp jeszcze bardziej jak przesmaruje czy nie ma sensu sobie glowy zawracac :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos wie moze do czego sluzy opcja HPET Mode, znalazlem takie cos:

Cytat

HIGH Precision Event Timer to moduł zastępujący APIC w topowych chipsetach NVIDII. Po prostu z lepszą szybkością przełącza zadania z jednego rdzenia na drugi

ale plyta jest na chipsecie intel,

co w praktyce daje ta opcja i jak ma byc ustawiona, mozna ja wlaczyc lub wylaczyc, po wlaczeniu jest mozliwosc ustawienia na 32-bit mode badz 64 bit, zwiazane jest to z obsluga rozszerzen 64bitowych dla procesora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O matko. wchodze na linka ktorego dales. klikam na pierwsza instrukcje (to, ze w polskiej nic nie znalazles to nie znaczy ze w angielskiej nie bedzie). zeby ci oszczedzic dalszych lamigowek, prosze:

HPET Support

Enables or disables High Precision Event Timer (HPET) for Windows® Vista® operating system.

(Default: Enabled)

HPET Mode

Allows you to select the HPET mode for your Windows® Vista® operating system. Select 32-bit

mode when you install 32-bit Windows® Vista® ; select 64-bit mode when you install 64-bit

Windows® Vista®. (Default: 32-bit mode)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi