adamus2001 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Czesc, Mam laptopa acer 3023. Jest to sprzet oparty na chipsecie ATI Xpress 200, procek sempron mobile 3000. Mam w nim dwie kosci pamieci 1024 i 512 mb. Niedawno sprzet byl w serwisie. Na kartce ktora otrzymalem po zwrocie sprzetu napisane bylo zeby wymienic pamieci na 2*512 lub 2*1024 bo dzieki temu wlaczy sie dual channel i sprzet bedzie chodzil szybciej. Z tego jednak co wiem to owszem plyta obsuguje dual channel ale procesor - sempron juz nie. Czy ktos wie jak to faktycznie jest? Moge miec duala czy nie na tym sprzecie? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi Jednoczesnie chcialbym sie z wszystkimi przywitac, jako ze jestem nowy na tym forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FSC Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Czesc, Mam laptopa acer 3023. Jest to sprzet oparty na chipsecie ATI Xpress 200, procek sempron mobile 3000. Mam w nim dwie kosci pamieci 1024 i 512 mb. Niedawno sprzet byl w serwisie. Na kartce ktora otrzymalem po zwrocie sprzetu napisane bylo zeby wymienic pamieci na 2*512 lub 2*1024 bo dzieki temu wlaczy sie dual channel i sprzet bedzie chodzil szybciej. Z tego jednak co wiem to owszem plyta obsuguje dual channel ale procesor - sempron juz nie. Czy ktos wie jak to faktycznie jest? Moge miec duala czy nie na tym sprzecie? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi Jednoczesnie chcialbym sie z wszystkimi przywitac, jako ze jestem nowy na tym forum. kilka dni temu dokupilem do mojego asusa z celeronem i 512 mb ramu dodatkowe 1 gb ramu..i jak odpalam everesta czy cpu_z to jest napisane dual :). Wiec nie wiem o co im chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Dual Channel i tak w procesorach amd dużo nie daje więc nie ma się w co bawić. Adamus jakiej prędkości masz kość 1GB w swoim laptopie? Ja kiedyś do swojego 5024 kupiłem 1GB 400MHz i niestety mi nie chodziła :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Na S754, żaden procek nie obsługuje duala. A dają 2 kości, bo po prostu chcą się pozbyć staroci, no i są tańsze; klient niech sam się martwi rozbudową (najlepiej u Acera- za 512MB rok temu życzyli sobie ponad 500zł, a pamięć kupiona jeszcze rok wcześniej w sklepie, była 2x tańsza)- brak wolnego miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus2001 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 (edytowane) Kosc 1 gb mam DDR 333 CL 2.5 firmy GOODRAM i chodzą bez problemu. Kupiłem kości o takiej samej szybkości jak były orginalne nanya 2*256. Co do dual channel na s754 to co do stacjonarnych racja - nie ma dualla. Ale jestem na 100% pewny że w laptopach jest inaczej. Acer 5024 to model identyczny do mojego poza procesorem. Tzn zamiast semprona jest turion 1.8 ghz i tam duall channel jest na 100%. Dodam że wszystkie turiony jednordzeniowe były na s754. Płyta jest identyczna. Gdybym wiec wymienił pamięci na dwie kosci o takiej samej pojemnosci i zmienil proca na turiona to mialbym dual channel. Jednak to zbyt duzo kasy w stosunku do przyrostu wydajnosci. Bardziej by sie oplacalo sprzedac co mam i kupic dwurdzeniowca. Tak wiec ponawiam pytanie jak jest z tym duall channelem na sempronie. No i jakiego wzrostu wydajnosci moge sie spodziewac? -->OskaR właśnie zobaczylem w podpisie ze masz acera 5024 a wiec masz dualla. Zobacz np CpuZ. No i popraw mnie jesli sie myle, bo teraz zaczalem watpic w swoja wiedze :) Edytowane 18 Maja 2007 przez adamus2001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 -->OskaR właśnie zobaczylem w podpisie ze masz acera 5024 a wiec masz dualla. Zobacz np CpuZ. No i popraw mnie jesli sie myle, bo teraz zaczalem watpic w swoja wiedze :) Zobaczyłem. Single :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus2001 Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Zobaczyłem. Single :lol2:No to dobra strona sytuacji jest taka ze nie musze sie martwic wiecej o duala, chociaż... moze powinienes zaktualizowac biosa? Ja mam wersje 1.20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Już aktualizowałem kilka razy. Inaczej pamięć w ogóle by nie ruszyła na 400MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...