Skocz do zawartości
cybermar

Problem Z Dyskiem W Kieszeni

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, kupilem obudowe ICYBOX pod USB i do tego Dysk twardy Seagate ATA 100 300GB i niestety rzecz dziwna dzieje sie z tym zestawem. Podczas gdy dysk jest nieuzywany przez ok 5min to samoczynnie wylacza sie (byc moze to tylko jakis tryb uspienia ) jest to o tyle irytujace ze po kliknieciu na jakis katalog badz plik na tym dysku trzeba odczekac az dysk sie rozkreci. Podczas ciaglego uzywania ten problem nie wystepuje. Odrazu zaznacze ze wszelskie oszczedzanie energii w Windows XP odnosnie dyskow mam wylaczone. Wylaczone tez mam w sterowniku USB oszczedzanie energii dla urzadzen USB. Gdy podepne ten samdysk pod kompa jest wszystko normalnie - problem wystepuje tylko w tej obudowie. Zeby bylo ciekawiej jak wloze do tej samej obudowy USB staruszka 1,5GB Caviara to nie ma tego problemu. Jakies sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

W tym co napisałeś jest zawarte rozwiązanie, tyle że "między wierszami"... ;)

Skoro "staruszek" się nie wyłącza, to nie wyłącza się zasilanie USB, a skoro tak, to nowy dysk dysk poprostu reaguje na komendę standby wysyłaną przez ICYBOX'a (stary dysk tego nie obsługuje). ICYBOX ma przecież być "ICY" :D

Nie podałeś modelu dysku, ale większość umożliwia wyłączenie PowerManagementu poprzez soft lub zworkologię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz. Szczerze mowiac tez snulem taka teorie - jedyne co mi nie pasowalo to baardzo krotki czas po ktorym wlasnie wchodzi w ten tryb StandBy - niecale 5min. Jesli takie zachowanie obudowy jest "normalne" to mnie to bardzo dziwi - ciagle usypianie i rozruch dysku raczej nie wplywa korzystnie na jego zywotnosc . Co do dysku jest to: Seagate 300 GB Barracuda 7200.10 (16MB, ATA/100, zapis prostopadły) . Bylbym wdzieczny za sprecyzowanie czym i ew. jak mozna by zablokowac? i jeszcze jedno pyt. czy ustawienia zworek (master/slave/cable s.) moga miec jakis wplyw na to zachowanie obudowy czy dysku?

Edytowane przez cybermar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

SeaTools

tak btw, to model zaczyna się od ST.... (ale w sumie to się zakręciłem, przecież napisałeś że to Seagate, co jest wystarczające)

EDIT: ustawienia Master/Slave nie mają wpływu na obsługę poleceń PM, ale w świecie blaszaków nie takie cuda się zdażały ;)

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

oops, fakt, pomyliło mi się z wersją dla scsi. Pozostaje albo zmienić kieszeń, albo poszukać jakiegoś innego softu - coś z '3rd party'... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oops, fakt, pomyliło mi się z wersją dla scsi. Pozostaje albo zmienić kieszeń, albo poszukać jakiegoś innego softu - coś z '3rd party'... ;)

Powiem ze nie bardzo usmiecha mi sie kupowac kolejna obudowe gdzie i tak pewnosci nie mam ze problem sie nie powtorzy. A co do innego softu - nic nie ma - nic nie pomaga!! Moim zdaniem skandal zeby w taki sposob obudowa zarzadzala dyskiem - naczytalem sie przed zakupem opinii/testow/receznji tego ICY BOXA i nikt o tym nawet nie wspomnial:(:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi