flor3k Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Witam, od niedawna dręczy mnie pytanie: Co jest potrzebne do założenia własnego sklepu internetowego? Znam pare odpowiedzi: Strona www i skrypt, hosting www, domena, no i oczywiście sprzęt komp. ale co z reszta? Co jeszcze jest potrzebne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 (edytowane) Towar :) EDIT: Musisz się zapytać w urzędzie co potrzebujesz aby założyć firmę zajmującą się sprzedażą sprzętu w Internecie, nic innego nie przychodzi mi do głowy. Edytowane 18 Maja 2007 przez danrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Zalozyc dzialalnosc gospodarcza. Zaplacic mase pieniedzy panstwu i placic skladke zusowska co miesiac, niezaleznie od przychodu. Nawiazac kontakty z hurtownikami i kupic sprzet na stan. Wykupic ubezpieczenie. Zorganizowac platnosci online/paypal i SSL. Przygotowac kampanie reklamowa. Kupic program CRM do kontaktow z klientami. Zaplacic mase pieniedzy za reklamy w serwisach. Byc wystarczajaco konkurencyjnym, aby ludzie chcieli kupowac u Ciebie, zamiast na allegro. Dac pewnosc klientom aby nie doplacali tych 20zl aby miec pewnosc kupujac od np komputronika itp. BTW szalony pomysl. :) Polecam otworzyc dzialalnosc i sprzedawac na allegro. Jak bedziesz silny i rozpoznawalny - otworz swoja strone. Reszta to łud szczęścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flor3k Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 ale chyba do sprzedawania na allegro nie trzeba mieć tego co powyżej wymieniłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Jak sie skrabowy niedlugo przyczepi, dlaczego masz SuperSprzedawce, co definitywnie daje do zrozumienia iz sprzedajesz zdobyte mienie na skale gospodarcza (co wymaga rejestracji dzialalnosci gospodarczej) to moga byc problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Ja tradycyjnie pozwolę sobie wbić szpilkę. Jeśli zadajesz tego typu pytania to znaczy, że powinieneś zająć się czymś innym. Serio. Wracając do meritum: potrzebujesz działalności gospodarczej (przy założeniu, że jesteś uprawniony do liczenia zusu od 30% płacy minimalnej*) koszty to: ZUS - około 100 PLN na FUS i 190 PLN na zdrowotne (pamiętaj: tylko przez pierwsze 2 lata!) Księgowość - jak domyślam się nie masz raczej w tej materii doświadczenia - od około 100 PLN miesięcznie (a wierz mi, że na PEWNO nie chcesz mieć problemów z urzędem skarbowym ;) Telefon - około 100 PLN miesięcznie (na PEWNO nie chcesz podawać prywatnego numeru chyba, że lubisz bezsenne noce i brak weekendów/wakacji/itp) Zakładając, że jesteś wstanie wygospodarować kawałek miejsca w domu na prowadzenie firmy i masz kawełek internetu podpięty to będzie najistotniejsze * = warunkiem jest nie posiadanie DG w ciągu ostatnich x lat (nie pamiętam dokładnie). Teraz zadaj sobie najważniejsze pytanie: Jaka będzie Twoja przewaga konkurencyjna na tym rynku. Masz dostęp do rewolucyjnych produktów nie dostępnych na polskim rynku? Masz cudowne kontakty z hurtownią i wyciągniesz od nich sprzęt taniej niż konkurencja? Raczej wątpię - gdybyś miał nie zadawałbyś tych pytań. Chcesz grać ceną? Współczuje. Na ten pomysł wpadło trylion innych. Z tym, że oni już na rynku są, mają z racji obrotów większe zniżki u dystrybutorów i mają "jakąś" tam już reputacje. Generalnie sumując: odradzam partyzantkę z serii - mam tysiąc złotych, znam się na komputerach i zrobiłem 3 stronki to e-handel częściami komputerowymi jest mój. Nie jest i nie będzie. Chyba, że masz na zbyciu kilkadziesiąt tysięcy do zainwestowania / rewelacyjny pomysł na stategie marketingową / coś czego nie ma w Polsce / cokolwiek co Cię wyróżni spośród setek innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...