Skocz do zawartości
=_CICHY_=

486 + 6gb dysk... ??

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nieszczesliwym posiadaczem Dwoh laptopow starej daty, ze starymi biosikami. Problem zaczyna sie gdy podlaczam nowy (stosunkowo) dysk ~6gb a dysk ktory znajduje sie na laptopie ~200mb (tak megabajtow!). Komp go nie widzi... programisci nie przewidzieli wiekszych dyskow ()...

i teraz pytanko

jak przeprogramowac (moze ktos sie na tym zna - moze kogos zna) bios aby widzial dysk poprawnie?

laptopik:

ast ascentia 700n model: ls43

700n 4/33

help me...

PS. w sieci nie ma aktualizacji dla tego biosu

PS.2. ktos mi poradzil ze sa programiki ktore instaluje sie na dysku i sluza jako rozroch... ale ten 'ktos' nie pamietal nazwy... moze kojarzycie o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te programiki są zawodne, poza tym jeśli hd jest niewykrywany przez bios to już ciężko. jedyno co Tobie pozostało to wierzyć, że producent notebooka robi świerze biosy do tego modelu(kontakt via mail z producentem), i że któryś z nich pozwala na obsługę dysków <6gb. A jak flashować biosy z poziomu dos , czyli flasherem to chyba jasne.

Ps1. nie wiem czy flashowanie biosu jest mozliwe w notebookach at all

Ps2. wspomnianych programików nie polecam

Ps3. Zainstaluj Win2000 na 486, :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i owszem sa takie programiki, ale nie wiem czy w twojej sytuacji zadzialaja. mam 486dx2 z dyskiem 850 mb, ktory jest potraktowany takim programem.

o ile sie orientuje to kazdy producent dyskow ma taki program dla swoich dyskow, tzn idz na www producenta tego dysko 6gb i tam poszukaj czegos takiego.

zycze powodzenia , przyda ci sie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...