Skocz do zawartości
flasht

Jakie Obecnie Wentylatory 120mm Sa Najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Takie tematy dość często się tu pojawiają, ale myślę, że takie pytania bardziej pasują na dział zasilacze, bo tam ludzie widzą, co, gdzie siedzi. Bynajmniej powiem Ci, że zasilacze tego pokroju wytrzymują bardzo dużo. W zasadzie wybierz taki went, którego obroty Ci odpowiadając. Jakieś tanie Actuake byłby naprawdę w sam raz. W razie, gdyby jeszcze za głośny był dla Ciebie, to jeszcze go skręcisz potencjometrem, z mobo lub jeszcze inaczej... Ale raczej Ci wystarczy@12v.

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem coś ciekawego,, szukam praktyka który miał to w reku :)

http://allegro.pl/item303364239__arctic_co..._tanitrans.html

wersja bez PWM w teście silentworks wypadła minimalnie lepiej od.. fandera ;D => KLIK

dodatkowo PWM sharing technology,, fajnie się nazywa nie ? jak u arctica nawet kabel potrafią ładnie nazwać ;) inaczej - jak dobrze rozumiem,, pod pwma podłączamy więcej wentylatorów i się regulują :)

ciekawe czy 12L i 12 PWM się czymś różnią wewnętrznie, wygląd ten sam ale PWM maxuje przy 1500rpm, 12l @ 1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy ile masz miejsca w zasilaczu :] jeśli zmieści Ci się wiatrak 38.5 mm to nie ma problemu.

Na pewno nie powinieneś montować tego wentyla w zasiłce z jednego ważnego powodu:ten wiatrak może być zamontowany tylko w 1 pozycji-wydmuch.. A w zasilaczu wenyl zasysa powietrze. Polecam ci zwykłego AC 120mm w wersji L. U mnie w amacroxie jest niesłyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fan12L to spowolniona wersja Fan12, która kręci się z prędkością 1500rpm.

Ja bym się bał pakować do Chiefteca wentylator o tak słabej wydajności.

12 pwm ma 1500, L ma 1000

miałeś w reku we wentyle ? warte coś to ? mały wybór z pwmem jest ale .. kurde chyba lepszy 2x arcitc idlujący prz tych 0-400 rpm i kręcący się jak go potrzeba niż dwa fandery 1200 + 700 cały czas..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120L normalny nie startuje gdzieś poniżej 650-700 obrotów, na pewno nie wystartuje z 5.5-6V

imho sporo cichszy jest cooler master, zarówno przy 0,9k jak i 1,2k , którego dostałem w obudowie niż zwykły 120L przy odpowiednio 0,7k i 1k.

miał ktoś styczność z nową serią pentagrama?

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,47976/

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,47974/

szukam czegoś 12cm świecącego do budy, a scythe blue led 'wyszło' mi z 'komputronika'

ewentualnie co polecicie? ciche na max obrotach być nie musi, najlepiej bez automatycznej kontroli obrotów (jak będzie to może być), bo będzie na stałe przepuszczone przez potencjometr.

W sumie już nastawiłem się na tego pentagrama, na 6-7V powinien być cichy

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że Fander to lepszy wybór mimo wszystko... o ile miałby kręcić się w pionie. Przy 700rpm naprawdę trzeba mieć totalną ciszę by go wychwycić... i to z najbliższej odległości.

Andrew, a czy przypadkiem ten normalny Arctic nie jest zamontowany u Ciebie z przodu, a ten ażurowy z oczywistych względów z tyłu? Czy może sprawdzałeś je przed montażem? Bowiem, jeśli opierasz się tylko na wrażenia już po montażu to nic dziwnego - ten ażurowy dmucha przez dość gęsty grill Twojej obudowy. Nie ma cudów - przepchnie znacznie mniej powietrza niż ten, który nie musi się z takim grillem zmagać.

Pozdrawiam

P.S. Przemek - a gdzie chcesz je zamontować? Może XThermal BTF120 Pro? Ładny, świeci i bardzo cichy.

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hymm 5v może potrzebować do startu ale jeśli reguluje go coś płynnie to zazwyczaj pchnie go (jak nie ma jak fandery ułatwiacza startu to zaraz i tak mu podniesie v a potem zjedzie i under 5),, pwm chyba startują niżej,, nie ma regulacji napięciem a chyba impulsowo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Przemek - a gdzie chcesz je zamontować? Może XThermal BTF120 Pro? Ładny, świeci i bardzo cichy.

też już na niego patrzyłem, ale jednak za drogi na moją studencka kieszeń, gdyby kosztował ok 35zł to bym się skusił, ale 45+ewentualna przesyłka to dla mnie za dużo.

Wentyl ma być zamontowany z przodu obudowy, front w CM elite jest wykonany z drobnej siatki, chce go wstawić za AC 120L (normalny), z tyłu zostaje wyciągowy CM (12cm)

chyba jednak zaryzykuje z pentagramem na ślizgowym, albo podwójnym kulkowym łożysku, skręcę go na minimum i nie powinno być źle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky

Oba wentyle porównywałem na biurku. Potem przetestowałem je jako wyciągowe w budzie(oczywiście pojedynczo bo jest miejsce tylko na 1 wiatrak w matrixie). "gumiak" wydawał z siebie dziwne basowe terkowanie. Poza tym czułem, że on bardziej rozrzuca powietrze na boki niż tłoczy.

Udowodnię wyższość jednego nad drugim za tydzień lub dwa. Stworzyłem unikalną metodę badania przepływu i ciśnienia, dzięki której będzie można bardzo dokładnie określić w/w parametry wiatraka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co ? arctic też nie halo :P to co pwm halo ? ;) chyba kupie dwa najwyżej wylądują na szafie jak będzie kiszka

jeszcze tylko by trzeba było jakąś gumke od majtek albo cuś bo ninjowe drugiki tego mutanta nie złapią ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak troche offtopicowo, ale to z racji tego, ze to zdecydowanie najpopularniejszy watek o wentylach

wiec bylbym niezmiernie wdzieczny jakby ktos mogl mi mimo wszystko powiedziec

jakie aktualnie wentyle 92mm mozna uznac za maxymalnie najcichsze biorac pod uwage prace glownie na 5-7V?

(milo by bylo jakby przy podkreceniu troche wyzej tez jeszcze 3maly rowno fason na szybszych obrotach hehe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak troche offtopicowo, ale to z racji tego, ze to zdecydowanie najpopularniejszy watek o wentylach

wiec bylbym niezmiernie wdzieczny jakby ktos mogl mi mimo wszystko powiedziec

jakie aktualnie wentyle 92mm mozna uznac za maxymalnie najcichsze biorac pod uwage prace glownie na 5-7V?

(milo by bylo jakby przy podkreceniu troche wyzej tez jeszcze 3maly rowno fason na szybszych obrotach hehe)

http://www.silentpcreview.com/article63-page2.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx za link, wniosl troche do mojego (jednego z kolejnych;D) dylematu hehe

a swoja droga - mial ktos moze do czynienia z tym cackiem :

Papst 3412 N/2GLLE 92mm

http://www.cooling.pl/papst-3412-n2glle-92...rodukt,895.html

?

( tylko czy taki przeplyw by dawal cokolwiek np. na silent pipe 2 na grafie :/ )

edit :

albo z tym

Coolink Blue Fan Basic

http://mcs.pc.pl/produkt1760.html

lub tez z tym

Scythe Kaze-Jyu 92/100mm

http://www.cooling.pl/scythe-kazejyu-92100...odukt,1622.html

[ hehe, jak ja nienawidze dokonywania wyborow i podejmowania decyzji ;) ]

Edytowane przez ablablabla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaryzykowałem i kupiłem dzisiaj pentagrama fn-120 P7521-0, czyli na podwójnym kulkowym łożysku 'o ekstremalnej wytrzymałości', za całe 25zł. Coolerek wykonany jest z przeźroczystego, gładkiego tworzywa i prezentuje się naprawdę ładnie. Wszystkie linie idealnie wykończone, zaokrąglone, żadnych ostrych krawędzi (wykonanie dużo lepsze niż wszystkich arcticów razem wziętych). Można go podłączyć zarówno pod molexa jak i pod wtyczkę wentylatorową (wejścia na 1 kabelku). W blistrze oprócz wentylka i 4 śrubek znajdziemy 4 silikonowe podkładki (ok 1mm grubości). Początkowo podłączyłem go na 12V i się zdziwiłem, że jest cichszy niż się spodziewałem. Szum powietrza był słyszalny z 25cm, po skręceniu go na 5,5-6V trzeba się dobrze wsłuchiwać, żeby go usłyszeć z 10cm (byłem sam w mieszkaniu, okna pozamykane, wszystko wyłączone, czyli kompletna cisza// nikt mi na słuch nie nadepnął ;) ). Włożyłem go do budy (z przodu), ustawiłem ok 7,5-8V i gdyby nie podświetlenie to nikt by nie wiedział, że jest tam jakiś wiatrak. Dla porównania AC 120L (normalny) przy takim samym napięciu był głośniejszy (a miał mniej obrotów). Imho jak ktoś siedzi od kompa ok 1m to spokojnie można zostawić go na 12V i go nie usłyszy. 4 diody świecą mocno i drastycznie nie przygasają przy zmniejszonym napięciu.

ps. jedyny kłopot to wkręcenie śrubek w otwory, bo są bardzo ciasne, a tworzywo z którego wykonali obudowę maksymalnie twarde. Chyba ze 40 min walczyłem i 'rozwiercałem' na sucho otwór śrubkami (wchodziły pod kątem :/ ) trzymając je kombinerkami za łepek. Śrubokręt się nie przydał, bo standardowo śrubki wykonali z miękkiego stopu i nacięcie z krzyżaka robiło się okrągłe (ten sam problem miałem w AC, ale tam tworzywo jest miększe). Dopiero po 3-4 krotnym wkręceniu śrubki kombinerkami udało mi się wkręcić je śrubokrętem (pomimo tego 2 zmasakrowałem i musiałem wymienić). Że też nikt nie wpadł na pomysł nagwintowania tych otworów :damage_wall:

Ogólnie jak za tą kwotę to polecam, tylko gdyby nie te otwory...

ps. fotka 3 - z fleszem, fotka 4 - bez flesza

----Edit----

próbowałem zostawić go na wyższych obrotach, jednak na 10-12V u mnie nie da się go puścić, pół cm od niego są 2 dyski i powietrze nieprzyjemnie się na nich rozbija. Co dziwne przy minimalnych obrotach dyski są chłodniejsze o 2*C, a procek, czipset i grafa o 3*C w stosunku do arctica puszczonego na 7,5-8V (600 pentagrama, a 650obrotów AC 120L)

post-125202-1201799192_thumb.jpg

post-125202-1201799210_thumb.jpg

post-125202-1201799222_thumb.jpg

post-125202-1201799230_thumb.jpg

post-125202-1201799273_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...tak se czytam ostatnio o scythe s-flex i nasuwa mi sie jedno pytanie :

czy s-flex 800/skrecony1200 jest zlotym srodkiem pomiedzy xthermalem btf pro a noctua nf-p12?

czyli czy jest mozliwa taka sytuacja, zeby byl wydajniejszy od xthermala@7V bedac rownoczesnie cichszym od noctuy na 900rpm (najwolniejszy tryb) ?

(mam nadzieje, ze jakis szczesciarz mial w swoich dloniach wszystkie 3 wentyle coby bylo porownanie hehe)

(ofcoz mowa wylacznie o modelach 120mm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było, gdybyś napisał w jakiej funkcji te wentylatory będą użyte - konkretnie: obudowa, coolery itp.. Określenie "wydajny" jest też dość względene. Pytanie na ile ewentualny hałas Cię ogranicza.

Pozdrawiam

P.S. Wbrew koledze Komixxowi z poprzedniego Twojego wątku nie śmiałbym określić Acutake'ów jako wydajnych w żadnym z możliwych znaczeń tego słowa. Fander to co innego.

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było, gdybyś napisał w jakiej funkcji te wentylatory będą użyte - konkretnie: obudowa, coolery itp.. Określenie "wydajny" jest też dość względene. Pytanie na ile ewentualny hałas Cię ogranicza.

Pozdrawiam

P.S. Wbrew koledze Komixxowi z poprzedniego Twojego wątku nie śmiałbym określić Acutake'ów jako wydajnych w żadnym z możliwych znaczeń tego słowa. Fander to co innego.

chodzi mi o wentylatorki do obudowy ;;;na tyl mam 2x120 i 2 z boku 92 ....w kompie mam 2 grafy 8800 GTS i troche cieplo mam :) a chce miec lodowke hehe :) jesli chodzi o halas to bez przesady zebvym mial odkurzacz w pokoju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o radości młodości jakże się cieszę że swoim entuzjazmem nas zarażasz proszę tylko pomyśl zanim coś napiszesz bo tu się rozmawia trochę inaczej jak z kolegą na gg i pełniejsze formułowanie myśli naprawdę - nie szkodzi

fandery, podregulujesz jak chcesz, nie są drogie, jakość w czołówce

może dzisiaj w nocy zrobię test arcticów 12 pwm,, coś komputronik jak zwykle nawala (nie skompletowali mi zamówienia od środy a w centrali wszystko jest..) ale wentylatory są na pewno a że wysyłam tam siostrę po jej zakupy to odbierze i dla mnie ;]

jakby mi się chciało w nocy pod biurko wsadzić głowę - będzie i opinia ;]

sam nie wiem czego się spodziewać, nigdy arktikami nie byłem zachwycony chociaż przy swoich cenach oferowały b dużo :] ten a raczej 'te dwa' startują w klasie "no limit" zastepując fandery

jeden na ninję, drugi na wylot zaraz za ninją, kratka mu nie będzie przeszkadzać bo wycięta była zanim trafił do budy pierwszy komponent ;). zobaczymy też jak działa ten pwm sharing. u mnie powinien się sprawdzić szczególnie że wentyl na wylocie będzie 1cm od ninji ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponował bym Scythe

Scythe ma w swojej ofercie wiele rodzajów wentylatorów:

S-Flex, Ultra Kaze, Kama, Kaze Jyu, Kamakaze, Minebea, Slip Stream. Obawiam się zatem, że bez szczegółów się nie obędzie... zwłaszcza, że każda z tych serii ma często zupełnie inne parametry pracy... o różnej jakości nie wspominając.

chodzi mi o wentylatorki do obudowy ;;;na tyl mam 2x120 i 2 z boku 92 ....w kompie mam 2 grafy 8800 GTS i troche cieplo mam :) a chce miec lodowke hehe :) jesli chodzi o halas to bez przesady zebvym mial odkurzacz w pokoju :)

No to sugerowałbym zakup: 2x Enermax Warp UC-12AEBS (120mm), które sobie możesz dowolnie ustawić w zakresie 1000-2400rpm, oraz 2x Enermax Warp UC-9AEBS, które to również sobie swobodnie ustawisz pomiędzy 1000 a 2500rpm. One przy maksymalnych swoich obrotach powinny wiać już bardzo mocno, ale obawiam się, że trudno będzie o komfort w ich przypadku. Stąd właśnie dobrze, że mają potencjometry, żebyś sobie je ewentualnie skręcił do akceptowalnego przez siebie poziomu. Poza tym te Enermaxy mają ciekawe i trwałe łożysko, które wydaje się być lepsze od zwykłych ślizgów czy kulek.

Ewentualnie, jeśli szukasz nieco tańszego rozwiązania to wspomniane już wyżej Fandery mają całkiem ciekawą rozpiętość obrotów - 2x FX120 700-1400rpm oraz FX92 800-2000rpm. Będą zdecydowanie mniej wydajne, ale jeszcze chyba całkiem rozsądnie by je rozważać. Mają jednak nieco prostsze i mniej trwałe łożysko, choć nie jest to jeszcze jego najsłabsza odmiana.

Najtańsze, ale i jakościowo najsłabsze rozwiązanie to wentylatory Zalman (choć sama marka nie jest zbyt low-endowa, co ciekawe): 2x Zalman ZM-F3 + 2x Zalman ZM-F2. Mają adaptery, które ograniczają ich obroty, gdybyś uznał, że na swoich domyślnych są jednak nazbyt głośne. Aczkolwiek przy tych adapterach na pewno szczególnie wydajne nie będą. Łożyska jednak mają najprostsze - ślizgowe i raczej nie wróżą szczególnej długowieczności oraz kultury pracy.

Teraz możesz sobie wybrać najbardziej przystające do Twoich potrzeb i portfela rozwiązanie. Mam nadzieję, że moje uwagi Ci się przydadzą :)

Są jeszcze wentylatory Nanoxia, ale to już zdecydowany high-end i po 80zł sztuka wentylatora 120mm oraz 60zł sztuka wentylatora 92mm. Aczkolwiek ich rozpiętość obrotów jest również bardzo dobra, a jakościowo prezentują się naprawdę świetnie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wstępna opinia o 12pwm, testy odsłuchowe at najt, wtedy wyjdzie wszystko

wykonanie: arcitc+1, lepiej niż fan3 np, ładne 'oploty' z gumki, większych niedoróbek brak (mniejsze: kiepska ramka - wypadają z niej kable, oplot-końcówka to słabe łączenie i się rozchodzą), plastiki niezłe,, seryjny antywibrator całkiem sprawny i przydatny ;)

cisza - to w nocy ale jest bardzo przyzwoicie,, wentylatory mają wyraźną ale niedużą wibrację o tym nie było mowy u fandera z drugiej strony niezłe kiedyś crystalfany miały większe bicie a do seryjnego wentyla z ninja "a" to mało co podejdzie ;)

obroty - pwm nie przyhamowuje ich poniżej 350rpm, nie wiem czy to ograniczenie wentyli standardu czy płyty (dfi dk p35), max 1410 i wieją nieźle

pwm sharing t... pst - imho rewelka i to powinno być w każdym kompie tanio zastępując (nie w pełni ale..) rozwiązania na droższych czipach ITE

Wentylator w wentylator i poza zwalnianiem cpu zwalnia też wylot,, taka konfiguracja nie daje szans przy regulowanym tylko cpu bo w idlu obroty mogą być bardzo nisko znowu temp max można podregulować max obroty i zostawić sobie jeszcze rezerwę przy której wentyle mogą dmuchnąć tymi 2x1400rpm

ustawienie jak u mnie wcześniej - wylot ~700rpm i 1200 na cpu oba constant będzie zmiecione ;) bo w idlu będzie to 2x400rpm ;)

konstrukcja - to spore ograniczenie,, testowo złapalem wentyl seryjnymi drutami od ninji ale działa to tak se i łapie za "grill" więc z redukcji wibracji w tym miejscu nici,, pewnie problem wróci na niejednym coolerze w tym na wszystkich trach + w obudowach z montażem bezśrubkowym

o ciszy w tej chwili powiem że do 700rpm jest zaskakująco przyzwoicie

o wydajności - przy 350rpm nie dzieje się praktycznie nic ;)

foteczka,, montaż taki na first-run ;] już widzę że przydała by się ramka od 120mm i wszystko z obudowy będzie wylatywać przez ninję

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Co sądzicie na temat następującego zestawu?

Czekam najwyżej na inne propozycje, jedynie wiatrak musi mieć Diody LED niebieskie.

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,30432/

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,47974/

Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi