-=YoGi=- Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 xthermal by sie nadal, jesli robisz bezglosny komp. wtedy wszystko by bylo ok, o ile maz wodne... noiseblocker i noctua sa porownywalne jak dla mnie. wszystko zalezy od tego, jak to sie przeklada w praktyce, czy jest duza roznica przeplywu i glosnosci. Ja jestem bardziej za NB bo jest czarny i bedzie mi pasowal wygladem, a nie ustepuje Noctua przy osiagach, ktorej kolorystyka nie zachwyca. Szkoda ze nigdzie nie ma ich porownania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Przeglądałęm dzisiaj aukcje i zobaczyłęm tego Xigmateka http://allegro.pl/item404544015__xigmatek_...we_gwar24_.html czy to ten sam wentylator który jest dodawany do Red Scorpion? Jak z jego głośnością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Jaki rezystor musiał bym dać do linii 12 wolt (przewód coolera) aby uzyskać około 8 V na zasilana. Wentyle to 12 cm austake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Jaki rezystor musiał bym dać do linii 12 wolt (przewód coolera) aby uzyskać około 8 V na zasilana. Wentyle to 12 cm austake.ok 10-12ohm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:Focus Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Potrzebuję małej pomocy ;) Szukam dwóch wiatraczków 120mm, jeden pójdzie na Thermalright Ultra-120 (pionowo), drugi na chłodzenie grafy (poziomo). Myślałem nad Scythe S-FLEX 1200rpm lub Xthermal BTF 120 PRO albo tańsze wynalazki Acutake lub Zephyr SilentiumPC. Pytanie co będzie najlepsze. Może być też coś zupełnie innego byle nie drożej niż 50zł. Ważne żeby były w miarę ciche i wydajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Panowie, czy Scythe Slip Stream to dobre wentylki? i jak z glośnościa? ogolnie to sie zastanawiam co kupic na accelero na grafe, bo na procka pojdzie noiseblocker S2 na TRUE 120, ale na grafe to szkoda tyle kasy wykladac, poniewaz chcem 2 wentylki tam zalosyc. dobrze by bylo, gdybym cena tych 2ch nie przekroczyla za bardzo noiseblockera. ale co tam polecicie dobrego i cichego przy dobrym przeplywie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Potrzebuję małej pomocy ;) Szukam dwóch wiatraczków 120mm, jeden pójdzie na Thermalright Ultra-120 (pionowo), drugi na chłodzenie grafy (poziomo). Myślałem nad Scythe S-FLEX 1200rpm lub Xthermal BTF 120 PRO albo tańsze wynalazki Acutake lub Zephyr SilentiumPC. Pytanie co będzie najlepsze. Może być też coś zupełnie innego byle nie drożej niż 50zł. Ważne żeby były w miarę ciche i wydajne. Cichszy będzie Xthermal, minimalnie wydajniejszy S-Flex (ale co z tego skoro ten trochę większy przepływ okupuje większym szumem przepływającego powietrza). Bierz S-Flex 1200 jeśli poziomo do góry będzie wiało. Jeśli pionowo lub poziomo w dół (żart :D:D:D) to Xthermal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zephyr SilentiumPC.Unikać, albo miałem pecha i na 3 wszystkie mają piszcząco-wyjące łożyska Acutake - cichutkie ale ledwo co dmuchają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Niedawno kupowaliśmy w kilka osób kilka sztuk wentylatorów na allegro. Okazało się że plomby na opakowaniach były pozdzierane. Nawet bym tego nie zauważył gdyby kumpel nie powiedział mi o tym. Dowiedziałem się ze podobno były testowane... Nie chce mi się w to wierzyć i mam wrażenie że testowanie czy działa to nie był główny cel tego sprawdzania bo i po co ? Niedziałających jest pewnie 1 na 1000 albo mniej. Być może wyszło tu polskie kombinatorstwo w stylu wybieranie najlepszych a opychanie gorzej pracujących sztuk frajerom. Rada jest taka żeby przy kupnie różnych żądać aby opakowanie było nienaruszone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Jaki wentyl bedzie najlepszy do fanswapa w Fortronie? Myslalem o Acutake, AC albo Zephyrze, ale one ponoc nie lubia pracy w poziomie. Moge wydac do 30zl, nie wiecej. Nie bede wydawal na wentyl wiecej niz zasilacz wart, a i tak go za jakis czas zmienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Wentylatory Zephyr to fakt, moze nie mistrzostwo swiata w wykonaniu, ale za taka cene nie ma co narzekac. Kupilem 2x80mm (tyl obudowy) i 2x120mm na S1. Mam wyczulony sluch na wszelakie terkotania, trzaski i piski. Wnioski: - wentylatory lekko drza, na zmniejszonym napieciu prawie tego nie czuc - wystepuje bardzo delikatne stukanie lozysk, ale slucha to jedynie z uchem przy wentylatorze. Z normalnej odleglosci tego nie slychac. Praca: 80mm 5-7V jak dla mnie przyzwoita. 120mm jedynie 5V. Wiac cos tam wieje, jak kazdy wentyl na minimalnych obrotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zephyr to 120mm jedynie 5V. A i tak słychać łożysko z odległości około 50cm, nie jest to terkotanie ole taki z lekka basowy podźwięk. 140-tki startują z około 6V (z 5V ani drgną), do 500obr są w miarę ciche, powyżej 500 - słychać je, na maksa dla mnie nie akceptowalne. Inaczej 300-400 obr -> ok, 500-600 obr ->be Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Czy zestaw 2x Xthermal bedzie dobry dla TRUE w sytemie push-pull? i czy taki sam zestaw bedzie ok na Accelero? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 No dobra, ale moglby mi ktos powiedziec jaki jest w miare tani i dobry wentylator ktory nada sie do zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Czy zestaw 2x Xthermal bedzie dobry dla TRUE w sytemie push-pull? i czy taki sam zestaw bedzie ok na Accelero? Powinien sobie poradzić. Xthermale wieją bezgłośnie jeśli są ustawione w pionie. W poziomie wieją dobrze w dół (mam tak w zasilaczu). Natomiast w poziomie w górę jest gorzej bo minimalnie słychać łożysko z bardzo bliska. Można też wziąć S-Flexa bo i tak wszystko zależy jak się ustawi obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Jaki wentyl bedzie najlepszy do fanswapa w Fortronie? Myslalem o Acutake, AC albo Zephyrze, ale one ponoc nie lubia pracy w poziomie. Moge wydac do 30zl, nie wiecej. Nie bede wydawal na wentyl wiecej niz zasilacz wart, a i tak go za jakis czas zmienie. Fandera dostaniesz w podobnej cenie, u mnie stary biały i wysłużony Fander działa na min obr. już pół roku, zasilacz w skrzynce z MDFu i nawet pod max obciążeniem przy obecnym konfigu się nie grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Obecnie w obudowie mam m.in. 2xacutakie 12cm wsadzone "pod dach" obudowy, w poziomie, dmuchają do górę, ustawione @ 5V. Tutaj pytania, ponieważ mam zakupić jeszcze 1 wentylator 12cm na bok obudowy, myślałem o dokupieniu acutake. Ale jeśli te pracujące w poziomie mają szybko wyzionąć ducha, to może kupić coś innego do góry. Tutaj pytanie, czy jest sens. Wentylatory wszystkie chodzą / będą chodzić na 5-7V, szybciej nie ma potrzeby -> będzie w sumie 6 wentyli w obudowie. Aktualnie 2x12cm @5V + 2x12cm@6V + 1x14cm @6V. Z tego co piszecie to do poziomu najlepiej nadają się S-flex -y. Ale to jest droga impreza. Może jakieś jeszcze do pracy @5-7V ?? Domyślam się, że wskazane jest łożysko kulkowe. Może coś z tańszych da radę, np Akasa Amber 120 mm?? A jeśłi już S-flex to czy ma znaczenie jaka max prędkość obrotowa ?? Tzn, czy wszystkie dajmy na to przy 700obr będą pracować tak samo cicho i z podobną wydajnością ?? A może zostać przy acutake, za takiego sflexa są 3-4 acutake. Jeśli przy tych 5V pochodziłyby z rok wiejąc do góry to nie ma sensu zamieniać ich na sflexy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zależy co chcesz osiągnąć. Kulkowe zawsze będzie słychać. Z tym rpm to jest różnie zależy od słuchacza. Do 700rpm na pewno s-flex jest bardzo cichy. Niesłyszalny to on jest koło 600 rpm z tyłu budy i zacnie wieje. Acutake są tanie ale nie oszukujmy się lepiej jest kupić 1 Flexa niz 3 Acutake. W CM 590 wystarczą 3 wyciągające wentyle w zasilaczu z tylu i na górze ustawione na 500-600 rpm i jeden z przodu wiejący do środka na 500 i wtedy w środku jest na prawde ładna wentylacja mimo ze wieją słabo ale jest totalna cisza. Można by nawet dać 2 na górze wtedy będą 4 wentyle wyciągające powietrze ustawione na 500-600 rpm co da mocny przeciąg przy niesłyszalnej pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) Scythe S-Flex na 7V terkota czy coś, w każdym bądź razie Fandery cichsze :( Będę musiał kupić jeszcze jeden regulator, chyba Akase kupie :P Edytowane 16 Sierpnia 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Może trafiłeś na jakiś "wyselekcjonowany" przez "polskich sprzedawców" egzemplarz (kilka postów wyżej opisałem mniej więcej ocb)? U mnie nic nie terkocze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Ale od nowości tego nie było, po jakimś czasie dopiero.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Mi chodził przez ponad rok w zasilaczu a teraz ze dwa tygodnie śmiga na tyle obudowy - kultura pracy identyczna jak na początku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) To albo ja żle słysze (tak, nie chce mi sie narazie odkręcać obudowy w tygodniu bede czyścił to polukam) Właśnie looklem z ciekawości - śrubka nie jest dokręcona i dlatego :D Edytowane 16 Sierpnia 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 thx. @ razor1 W tej chwili z przodu jest standardowy (CM świecący) na 5V - ładnie świeci (chociaż mógłby mniej) i coś tam dmucha. Z tyłu na wydechu jest fander 12cm @ ~ 650 - 700 obr. Do góry wieją 2x acutake 12cm @ 5V. Na boku, na wysokości grafy jest Zephyr 14cm @ ~ 480 obr. Na procku siedzi asus triton 75 z wentylem od CM 12cm (ten co był z tyłu) @ ~ 650obr. Początkowo był Zephyr 12cm PWM, ale przy ~ 650obr hałasuje, a tak go autoreg. płyty ustawia. Jeśli to wystarczy to dam sobie już spokój z wentylami i poczekam, aż któryś z wentyli padnie. Mam nadzieje, że pomimo poziomu te acutake @5V trochę pochodzą, gdyż wsadzić je jest ciężko - Triton75 skutecznie utrudnia dostęp do nich. Przy tej ilości wentyli mam ochotę też dokupić panel do ich regulacji. Co sądzicie o Zalmanie ZM-MFC1 Plus ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 I ładnie sie komponuje z aluminiowymi zaokrąglonymi kolumnami z przodu 590 , to taki sam materiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Przy tej ilości wentyli mam ochotę też dokupić panel do ich regulacji. Co sądzicie o Zalmanie ZM-MFC1 Plus ??Panel jest bardzo fajny, posiadam go od niedawna i przyczepić mogę się tylko do: - Braku płynnej zmiany podświetlenia sygnalizującego pracę kanału. Świeci się albo na czerwono, albo na niebiesko, więc po kolorze nie idzie rozpoznać bieżącego napięcia. - Braku możliwości wyłączenia wentylatora. - Gałki są minimalnie za długie i niestety nie można zamykać drzwi od budy :P Design jest bardzo fajny, gałki sprawiają wrażenie trochę delikatnych ale jeszcze nic nie zepsułem ;] Po za tym 6 kanałów i płynna regulacja 5-11v. Kupiłem nowy za 55zł (w aukcji wieloprzedmiotowej pewnej firmy) i go polecam. Aczkolwiek zm-mfc1 jest ciekawszy, gdyż eliminuję pierwszy minus o którym wspomniałem, oraz pozwala na wyłączenie 2 śmigieł ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Scythe Kaze Master tez jest ok, można wyłączać wentyle, sprawdzać szybkość obrotową i temperaturę z czujek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 No w tym przypadku raczej nie jest ok, bo ma tylko 4 kanały. I zresztą jest 3x droższy :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Jak dla mnie to im prościej i mniej kolorów tym lepiej, i tak ustawiam "na słuch". Wszystkie wentyle obniżam do takiego poziomu, aby ich za bardzo nie słyszeć. O zm-mfc1 też myślałem, ale szczotkowane, proste Al bardziej mi się podoba niż ten niebieski plastik z białymi malowaniami .... Pewnie tych po 55zł to już nie ma .... :-( .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...