Skocz do zawartości
flasht

Jakie Obecnie Wentylatory 120mm Sa Najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czytam sobie o SlipStreamie i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że trafiłem na uwaloną sztukę. Mam 2 takie wentyle 1200rpm pod regulatorem, kręcą się ok 600rpm i ten pracujący w poziomie (na procku) jest niesłyszalny, o drugiej sztuce, która pracuje w pionie na tyle obudowy nie da się tego powiedzieć. Acutake, które siedzą na accelero (też przyciszone w okolice 600rpm) są sporo cichsze od tego slipa, fakt że Slip na 800 wieje mocniej, niż acutake na 1000/1100rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: i jeszcze co sadzicie o czyms takim http://allegro.pl/item477271870_revoltec_p...ra_120x120.html warto jest to montowac??

Skuteczniejsze są zwykłe, silikonowe "kołeczki" do mocowania wentyli np:

http://allegro.pl/item477271931_xthermal_s...tlumiacych.html

ALE

Nie wszystkie wentylatory na to da się bez przeróbek zamocować. Zephyra 140 musiałem lekko piłką potraktować ......

Ktoś wspominał o Zephyrze 120 PWM - od mniej więcej 600 obr słychać łożysko. Zresztą tak samo jest w 140 tyle, że od ok. 550 obr.

ALE o ile przy 140 nie ma za dużego wybory, to 120-tek jest od groma. Są lepsze, wolałbym już Acutake, CM, Zalmana (na ślizgowym).

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam sobie o SlipStreamie i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że trafiłem na uwaloną sztukę. Mam 2 takie wentyle 1200rpm pod regulatorem, kręcą się ok 600rpm i ten pracujący w poziomie (na procku) jest niesłyszalny, o drugiej sztuce, która pracuje w pionie na tyle obudowy nie da się tego powiedzieć. Acutake, które siedzą na accelero (też przyciszone w okolice 600rpm) są sporo cichsze od tego slipa, fakt że Slip na 800 wieje mocniej, niż acutake na 1000/1100rpm.

Dlatego wlasnie SlipStream nie nadaja sie do pracy w pionie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMMM no to spróbuje te Silentium PC Zephyr 120 PWM no i zobaczymy co są warte , a mam jeszcze 1 pytanie ponieważ mam obudowę CoolerMaster 331 Elite i tam na boku jest miejsce siatkowate z którego wychodzi tunel do procka a pod nim jest prostokąt o wymiarach szer. 12cm wys 9 cm i czy dałoby sie wstawić tam jakiś coolerek żeby wiał na grafikę ?? bo ta siatka jest na wprost grafiki może jakaś przejściówka ??na 92?Tak to wygląda -> zaznaczone na czerwono

Dołączona grafika

oraz czy na przod obudowy do wwiewania kupic Silentium PC Zephyr 120 PWM bo z tylu 12 ( to z obudowa co bylo ) wywiewa no i na bok coś by się sprzydalo ??

Moze trochę nie jasno to napisałem ale po prostu chodzi mi o to żeby 1 wwiewał z przodu 1 wiał na grafikę a 1 wywiewał z tylu :)

też mam obudowe z seri elite i na kratce zamontowałem acutaka na opaski zaciskowe jest tanio i dobrze. Nie wiem czy jak zamontujesz przejsciowke to czy wentylek nie bedzie zawadzal o grafike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz koniecznie pwm to może Scythe Kama PWM Fan 120 mm. CM i zalman chyba nie mają pwm. Może Arctic Cooling AF12025 PWM.

Albo ryzykuj Zephyra. Ja w każdym razie już nie kupię wentyla tej marki.

Dokladnie nie wiem oco chodzi z tym PWM wiec nie wiem jest mi to bez roznicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuebk -> dzieki :) Czyli lepiej wentyle z PWM czy nie ?? No i czy ten Acutake moze byc ??

http://allegro.pl/item474554566_acutake_fa...0_5_dba_fv.html

BOBRAS moglbys zrobic jakies foto tego jak masz to zamontowane i ew wyslac mi na PW ?

Nie spotkalem sie z mobo majaca wiecej niz 1 takie gniazko wiec nie ma sensu pakowac samych PWM fanow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego wlasnie SlipStream nie nadaja sie do pracy w pionie.

Już bez mieszania :) Wystarczająco dużo zrobiło się bałaganu z tą pracą w poziomie :rolleyes:

Jeśli wentylator na łożysku ślizgowym nadaje się do czegoś to właśnie tylko do pracy w pionie. Potencjalnie szybsze zużycie może wystąpić tylko przy pracy w pozycji poziomej. Jeśli u kolegi M-Power wentylator pracujący pionowo hałasuje to niewiele mu już pomoże. Być może ustawienie go w innej pozycji na jakiś czas sytuację poprawi, ale to nie będzie długi czas. Jeśli natomiast wentylator pracuje cicho w poziomie to należy się cieszyć... ale i nie oczekiwać, że będzie tak pracował zbyt długo. Oczywiście bywa różnie, więc nie ma co się tego kurczowo trzymać. Można jednak mówić o takich prawidłowościach.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky dzięki za odpowiedź, :)

Pisząc poprzedniego posta miałem na celu tylko i wyłącznie opisać co dzieje się z konkretynym egzemplarzem wentylatora. Wiem że czeka mnie zakup 4/5 S-flexów, tylko tutaj pojawia się dymelat czy warto... 2 sztuki powędrują na accelero, 1 na procesor zmieniając SlipStreama, oraz do zasilacza. Jeszcze pozostaje problem, co dać na górę Anteca? Fabrycznie jest tam zamontowana 140mm, przerobiłem molexa na 3pin, regulator ustawiłem na low i wpiąłem go do regulatora 5,25, i tam także na minimum obr. (zwiększam napięcie tylko na start, gdyż ma zbyt mało papu by ruszyć.). Na chwilę obecną to wystarcza, pytanie jak długo ten antec może pracować w poziomie. Możecie polecić coś z 140? Strasznie mało tego na rynku, Za 26zł mogę mieć Acutake 140, ale on też jest na łożysku ślizgowym.

Jeśli natomiast wentylator pracuje cicho w poziomie to należy się cieszyć... ale i nie oczekiwać, że będzie tak pracował zbyt długo.

Jestem tego świadomy i doświadczyłem tego zjawiska we własnym PC'cie, chodzi o wentylator w zasilaczu Corsair. Użytkowany niecały rok, a buczał strasznie. Przejściowo zamontowałem tam Acutake puszczonego na 600/700obr, zasilacz mam na dole obudowy więc wystarcza. Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co warto kupić do wentylacji obu...ekmh...szafki z kompem? :] Troszkę to opiszę, ma to zrobić przewiew przez całą szerokość mobo (od strony wejść/wyjść, owiewając po drodze grafikę i cpu). Na razie genialnie wręcz spisuje się ten terkoczący wentyl huntkeya (7V montaż pionowy) ale ostatnio znalazłem czas na granie i już mnie uszy bolą. Co dałoby podobny przepływ przy 5-7V? Najchętniej włożyłbym tam coś najcichszego bo wentylacja sprawdza się świetnie i bez tego wentylatora. Tj komp może chodzić cały czas przy 1 fanderze na CPU skręconym na min. i 1 Fanderze przywiązanym do 8800. A mam zamiar jeszcze zrobić kanały dla powietrza od tego huntkeya tak aby owiewały grafę i cpu i nic poza tym, z nadzieją że będzie bardzo ładnie wtedy chodzić wszystko na jednym Fanie w iddle.

Cena, cóż...do 40zł się coś znajdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, rozumiem, że moje pytanie dotyczyło 90% postów i odpowiedzi które już się znalazły. Ale mimo wszystko nie pasują mi one skoro pytam. A konkretniej sprawa jest prosta.

Co wieje mocniej od czarnego Fandera 120 i jest tak samo ciche (cichsze też może być ;) ). Ale najważniejszy warunek. Nie kosztuje 70zł jak Noctua, ale mniej, powiedzmy do 50zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, rozumiem, że moje pytanie dotyczyło 90% postów i odpowiedzi które już się znalazły. Ale mimo wszystko nie pasują mi one skoro pytam. A konkretniej sprawa jest prosta.

Co wieje mocniej od czarnego Fandera 120 i jest tak samo ciche (cichsze też może być ;) ). Ale najważniejszy warunek. Nie kosztuje 70zł jak Noctua, ale mniej, powiedzmy do 50zł.

moze S-Flex?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam CHIEFTECA 120x12-x25mm i jest naprawde swietny cichy nawet na pelnych obrotach slysze wiatrak z karty graficznej a jego nie, polecam nie jest drogi bo 19zl za sztuke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam CHIEFTECA 120x12-x25mm i jest naprawde swietny cichy nawet na pelnych obrotach slysze wiatrak z karty graficznej a jego nie, polecam nie jest drogi bo 19zl za sztuke

to jezeli ten chief na pełnych jest dla Ciebie cichy to ciekawe jak "ciche" masz chłodzenie grafy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :) Kupiłem .ACUTAKE FAN 120 PRO i .Silentium PC Zephyr 120

Acutake sprzodu obudowy wwiewa powietrze na boku wwiewa Fander 120 a wyciaga to wszystko z tyłu Zephyr

Narazie jest cicho , zobaczymy jak bedzie pozniej no i jak z wydajnoscia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi