Polar Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Wolałbym zrobić to mniejszym kosztem :) Można wprawdzie samemu sobie takie pudełeczko zrobić, ale ze mnie kiepski majsterkowicz i zawsze wolałem kupować gotowe rzeczy. Własnoręcznie zrobione będzie połowę tańsze i może dawać co najwyżej taki sam efekt jeśli jest zrobione idealnie. Jakiś czas temu zrobiłem jedno wg znanego schematu i tłumiło słabiej niż SQD. Do tego dochodził obrzydliwy wygląd, ciężar i smród ciepłej maty bitumicznej. Ogólnie nie ma nawet co porównywać, ale żeby to spełniało swoje zadanie trzeba mieć bardzo cichy dysk bo przy głośnych chrupakach podczas wyszukiwania będzie gorzej. Nawet jeśli pudełko leży owinięte w gąbkę akustyczną, oczywiście ucichnie szum łożyska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkc Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Coś nie bardzo chce mi się wierzyć co kolega piszę o tych AAB. "Skusiłem się na wentylatory AAB Cooling na allegro (12 zł za sztukę) i niestety troche sie zwiodłem. Producent twierdzi, że generują hałas na poziomie 14 dB, ale to jedna wielka ściema. Słychać go dobrze. Mam jakiś podświetlany wentyl Arctic Cooling 80 mm z regulacją prędkości i na minimalnych obrotach (1600 rpm) jest praktycznie niesłyszalny. Sądziłem, że większy wentyl na niższych obrotach będzie generował podobny poziom hałasu - no ale przeliczyłem sie niestety. " Jeśli dla kolegi coś co kręci się z prędkością 1600rpm jest praktycznie niesłyszalne to nie mam pytań... http://www.allegro.pl/item560386319_aab_co...dajny_13db.html Mam takie 2 w kompie (i tylko te 2a). I są jak dla mnie genialne. Wcześniej szukałem cichych wentyli 12cm i zostałem przy tych. A miałem różne wentyle(wszystkie nowe i po podłączeniu wymiana na inne). komputera nie słychać z odległości 30cm. Jak się zasiłka zgrzeje do lekki szum już słychać ale dopiero z ok 50cm. Mogę już o sobie powiedzieć,że jestem cichofilem bo drażni mnie zegarek w pokoju czy dzwięk monitora.Tak czy siak jeśli dysku nie masz w bitumboxie różnicy nie ma jaki wentyl wsadzisz bo dysk go zagłuszy. u mnie w kompie proc leci w wiekszosci na pasywie na fryzjerze 7 dysk w bitum boxie na grafie accelero i w chieftec'u aab. Zadnych wentyli w budzie buda stoi otwarta. W zasiłce podłączony do oryginalnego wejścia i zasiłka sama reg obroty. Te aab pod 12V to już dmuchaja mocno i głośno ale poniżej dmuchają równie dobrze a już cichusieńko. Za tą kase brać odrazu 3 :) ja kupiłem 2 i żałuję. Kolego razor1 ja przy pierwszym podejściu do baxa też nie byłem zadowolony w 100%.Pierwszy box miałem z cdromu. i jak dla mnie to pierwszy błąd. Po prostu jest za duży. Ja mam boxa z cdromu ale zgiętego w zdłuż i obciętego w poprzek tak,żę z każdej strony dysku mam po ok 1.5cm mat. dobre dopasowanie i jest miodzio. Zadnego zapachu też nie nie opowiadaj bzdur. Ciężkie to może jest ale mnie to nie obchodzi u mnie box leży na piance w miejscu na cdrom. Edytowane 27 Lutego 2009 przez tkc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) 3229705[/snapback] Jeśli dla kolegi coś co kręci się z prędkością 1600rpm jest praktycznie niesłyszalne to nie mam pytań... To było odnośnie wentylatora 80mm. Taki wentyl przy takich obrotach jest cichutki. Edytowane 27 Lutego 2009 przez czokapik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkc Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Źle się wyraziłem.. Wentylatory puszczone na 12v są tak samo głośne/ciche jak puszczone na 5V tylko szum powietrza jest głośny. Same wentylatory nie buczą/piszczą zarówno na 3V jak i na 12V w porównaniu z w wentylami na łożyskach kulkowych. Coś za coś. Ale jak ktoś wycisza kompa to chyba nie myśli poważnie o podłączaniu wentylatorów na 12V.. Możesz podłączyć te wentylki pod 5V i dać 5 lub więcej diod prostowniczych u mnie tak jest ok i wieje wystarczająco,żeby ochłodzić grafikę.Coś mi się wydaje,że na jakąś sztuką złą trafiłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Zadnego zapachu też nie nie opowiadaj bzdur. No to się ciesz! Ja czuję smród podgrzanych mat bitumicznych na odległość. W mojej skromnej opinii nie ma co porównywać, SQD FTW! Jeśli chodzi o AAB to nie polecam tam kupować wentylatorów. Raz kupiłem ze znajomymi wentylatory Xthermal 120 i okazało się że wszystkie były otwarte - zerwane plomby. Widać było że ktoś je wyciągał bo były ślady palców. Może szukali jakiś selektów i dawali te co chodzą gorzej bo kilka z nich chodziło znacznie gorzej niż pozostałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkc Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Być może i sqd jest lepszy od bitumboxa ale nie miałem to się nie wypowiem. Natomiast bitumboxa mamy za 15-20zł a sqd kilka razy więcej. To ładnie dysk się musi grzać u Ciebie jak maty się aż tak podgrzewały u mnie mają max39-40'C i nic nie czuć może jakieś inne maty mam. Ja na firmę AAB (z allegro) jak i konkretnie te wentyle nie mogę powiedzieć złego słowa.Wentylatory chodzą u mnie 4miechy i pracują tak jak po wyjęciu z pudełka.Dla konkretnego porównania kupiłem w komputroniku wentylator akasa : http://www.allegro.pl/item554720784_akasa_...0x25mm_hit.html Podłączyłem go i od razu poszedłem wymienić na inną sztukę. Następna sztuka pracowała identycznie (łożysko terkotało) i była głośna. Oddałem ten wentyl i kupiłem właśnie 2 aab i bez porównania w kulturze pracy. Edytowane 27 Lutego 2009 przez tkc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) To ładnie dysk się musi grzać u Ciebie No ładnie 35 stopni na dnie obudowy całe sqd owinięte w gąbkę akustyczną, jak dla mnie bardzo ładnie jest. jak maty się aż tak podgrzewały Nigdzie nie napisałem jak bardzo sie podgrzewały i o ile, nie insynuuj please. Coś ten sqd to nie rewelka jak go jeszcze w gąbkę akustyczną owijasz :wink: Bo choruję na cichofilię <_< Ten dysk to najcichszy HDD 3.5" na rynku. Edytowane 27 Lutego 2009 przez razor1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Niestety po zamontowaniu dysku tam, gdzie jego miejsce jest dla mnie zbyt głośny.Podczas pracy strasznie słychać głowicę. I teraz mam problem gdzie umieścić ten dysk.Zasadnicze pytanie i od razu odpowiedź. Co głównie chcesz wyciszyć: 1. wibracje i stuk głowic czy 2. świst talerzy, piski itp. Jeśli głównie 2 a troszeczkę 1 to scythe quiet drive -> mam, polecam ALE Jeśli głównie i wyłącznie 1 to zdecydowanie coś z tego: A-> gąbka + folia bąbelkowa B-> zawieszenie na gumkach (mogą być od gaci). Przykład: HDD Vibe-Fixer I -- Sharkoon http://mcs.pc.pl/produkt558.html Te wszystkie radiatory w stylu DarkHDD Silencer / pentagrama oraz itd to działają odrobinę .... może .... mam w szafie ...... wydanie kasy ...... Edytowane 27 Lutego 2009 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 /produkt558.html[/url] Te wszystkie radiatory w stylu DarkHDD Silencer / pentagrama oraz itd to działają odrobinę .... może .... mam w szafie ...... wydanie kasy ...... Nexus Double Twin eliminuje w 100% wszelkie wibracje, a kosztuje 20zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkc Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) "No to się ciesz! Ja czuję smród podgrzanych mat bitumicznych na odległość(...)." Z tego zdania można odnieść wrażenie,że temp. była na tyle wysoka,że wydzielał się zapach z mat bo maty w temp. pokojowej są raczej sztywne i nie wydzielają zapachu. Ale nie istotnie jeśli kogoś stać na sqd to kupi sqd jak nie to zrobi bituma i też bedzie zadowolony a jak nie to powiesi dysk na gumkach z majtów i też będzie się cieszył,że ma "cichutki" dysk. Coś ten sqd to nie rewelka jak go jeszcze w gąbkę akustyczną owijasz :wink: To temat o wentylkach więc ja już się nie wypowiadam w tym temacie o dyskach. Edytowane 27 Lutego 2009 przez tkc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Źle się wyraziłem.. Wentylatory puszczone na 12v są tak samo głośne/ciche jak puszczone na 5V tylko szum powietrza jest głośny. Same wentylatory nie buczą/piszczą zarówno na 3V jak i na 12V w porównaniu z w wentylami na łożyskach kulkowych. Coś za coś. Ale jak ktoś wycisza kompa to chyba nie myśli poważnie o podłączaniu wentylatorów na 12V.. Możesz podłączyć te wentylki pod 5V i dać 5 lub więcej diod prostowniczych u mnie tak jest ok i wieje wystarczająco,żeby ochłodzić grafikę.Coś mi się wydaje,że na jakąś sztuką złą trafiłeś.Hmm, każde łożysko przy większych obrotach pracuje głośniej niż przy mniejszych. Ale wiem już, że to szum powietrza jest odpowiedzialny za ten hałas ;) Nie zmienia to faktu, że producent oszukuje twierdząc, że wentyle pracują z głosnością 13,9 dB. Zasadnicze pytanie i od razu odpowiedź. Co głównie chcesz wyciszyć: 1. wibracje i stuk głowic czy 2. świst talerzy, piski itp. Jeśli głównie 2 a troszeczkę 1 to scythe quiet drive -> mam, polecam ALE Jeśli głównie i wyłącznie 1 to zdecydowanie coś z tego: A-> gąbka + folia bąbelkowa B-> zawieszenie na gumkach (mogą być od gaci). Przykład: HDD Vibe-Fixer I -- Sharkoon 3229877[/snapback] Nexus Double Twin eliminuje w 100% wszelkie wibracje, a kosztuje 20zł. Ale nie chłodzi dysku :) A nie mam możliwości w zatoce 5,25 przykręcić wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) HDD Vibe-Fixer I -- Sharkoon http://mcs.pc.pl/produkt558.html MA mocowanie dla wentyla 80x80 ..... tyle że to dość droga impreza .... tym bardziej, że potrzebujesz przyzwoity wentylator 80x80 - całość może kosztować ~ 100zł Ale proponuję EOT Edytowane 28 Lutego 2009 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Witam. Szukam dobrych wentylatorów 120 mm. Potrzebuję dwa. Parametry na poziomie dobrze znanego Fandera dla mnie wystarczą. Upatrzyłem Noiseblockery XL2 rev 3. Dobry wybór ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomulus Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Czy ktos z Was ma Revoltec i Akasa 120mm i moglby cos powiedziec o kulturze pracy? http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,27144/ oraz Revoltec http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,29062/ Musze kupic 2 sztuki i zastanawiam sie ktore wybrac Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Witam. Szukam dobrych wentylatorów 120 mm. Potrzebuję dwa. Parametry na poziomie dobrze znanego Fandera dla mnie wystarczą. Upatrzyłem Noiseblockery XL2 rev 3. Dobry wybór ? Mam jednego i jakiś rewelacyjny nie jest. Kolejnymi jakie kupię będą jakieś Scythe. Pewnie Slip Stream 1200, 800 lub jeszcze jeden S-flex. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wili1 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Witam! Kupiłem dwa wiatraki noctua NF-P12, bo miały być ciche i wydajne, jednak jak biorę na tryb najcichszy - 900 obrotów to szum powietrza jest słyszalny... Niestety nie mam regulatora i nie wiem jak bardzo można zmniejszyć maksymalnie ilość obrotów na minutę? (tak że dalsze zmniejszenie napięcia spowoduje jedynie to, że przestanie wiatrak się obkręcać). Chodzi o to aby te wiatraki wymuszały przebieg powietrza a nie dmuchały z całą siłą na częsci... (cisza jest najważniejsza i nie jestem pewny czy dokonałem dobrego wyboru). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalamitka Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Witam. Szukam dobrych wentylatorów 120 mm. Potrzebuję dwa. Parametry na poziomie dobrze znanego Fandera dla mnie wystarczą. Upatrzyłem Noiseblockery XL2 rev 3. Dobry wybór ? Witam!! Ja mam takie u siebie w ilości 5 sztuk w komputerze i na 5V spełniają moje oczekiwania. Może nie są najcichsze (sam wentylator nie hałasuje, to szum powietrza), ale za to dobrze wieją. Trzeba pójść na kompromis pomiędzy ciszą, a temperaturą. Dwa z nich mam podpięte pod kontroler z zasilacza BeQuiet! i dają radę przy korzystaniu z neta, jak gram to trochę przyśpieszają i są wyraźnie słyszalne. Jeśli więc szukasz cichych wentylatorów to XL1 kręcą się fabrycznie trochę wolniej. Powinny spełnić Twoje oczekiwania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze pomyślę nad S-FLEX, ale cenowo nie bardzo mi odpowiadają :/ Jeszcze myślałem nad XenCore Carboon 120mm, bo taniutkie, ale nie wiem czy warte zachodu. Może ktoś miał styczność ? Witam! Kupiłem dwa wiatraki noctua NF-P12, bo miały być ciche i wydajne, jednak jak biorę na tryb najcichszy - 900 obrotów to szum powietrza jest słyszalny... Niestety nie mam regulatora i nie wiem jak bardzo można zmniejszyć maksymalnie ilość obrotów na minutę? (tak że dalsze zmniejszenie napięcia spowoduje jedynie to, że przestanie wiatrak się obkręcać). Chodzi o to aby te wiatraki wymuszały przebieg powietrza a nie dmuchały z całą siłą na częsci... (cisza jest najważniejsza i nie jestem pewny czy dokonałem dobrego wyboru). Ja mam jedną taką Noctuę i naprawdę nie wiem czego można chcieć więcej :) Edytowane 5 Marca 2009 przez Zieger69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wili1 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Ok, kupiłem regulator obrotów i co się okazalo? To nie mechanizm wiatraka ani szum powietrza mi przeszkadza a...... DYSKI TWARDE! Ja myślałem, że one chałasują tylko przy odczycie i zapisie a to nie tylko wtedy, po prostu te wirujące talerze wytwarzają SZUM!!! i tego już trudno się pozbyć, chyba że jakaś dzwiękochłonna obudowa na dysk twardy..... ale one są dość drogie, po 200zł. Natomiast moje noctua NF-P12 wzięte na 5V z odległości metra są niesłyszalne... łał:) Cale szczeście, bo już myślałęm że wydałem kase w błoto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Cale szczeście, bo już myślałęm że wydałem kase w błoto. Jak nie wyciszysz HDD to chyba raczej wywaliłeś kasę w błoto :P Edytowane 7 Marca 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Xthermal BTF 120 PRO jest wentylatorem wartym zakupu? Zastanawiam się nad wymianą tylnego wentyla i właśnie nie wiem na co się zdecydować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Natomiast moje noctua NF-P12 wzięte na 5V z odległości metra są niesłyszalne... łał:) Cale szczeście, bo już myślałęm że wydałem kase w błoto.ArcticCooling za 12zł też są niesłyszalne na 5V z odległości metra. Generalnie Noctua nie są warte swojej ceny imo. Nie oferują nic więcej w porównaniu do wentylatorów za 40-50zł... Xthermal BTF 120 PRO jest wentylatorem wartym zakupu? Zastanawiam się nad wymianą tylnego wentyla i właśnie nie wiem na co się zdecydować. Ja xthermal'a kupiłem, bo potrzebowałem dobrej jakości świecącego wentyla(chciałem delikatnie podświetlić wnętrze), natomiast jeśli nie potrzebujesz led'a to kup S-flex'a, bo x-thermal to kicz przy s-flexie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Ja xthermal'a kupiłem, bo potrzebowałem dobrej jakości świecącego wentyla(chciałem delikatnie podświetlić wnętrze), natomiast jeśli nie potrzebujesz led'a to kup S-flex'a, bo x-thermal to kicz przy s-flexie :wink: Podświetlenia nie potrzebuję. Czyli lepiej wziąć to?: http://www.allegro.pl/item570913794_scythe..._wydajnosc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) imo tak, ale skoro jesteś z Białegostoku to lepiej kupić w komputronie(51zł) i zaoszczędzić na wysyłce :wink: Edytowane 7 Marca 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 imo tak, ale skoro jesteś z Białegostoku to lepiej kupić w komputronie(51zł) i zaoszczędzić na wysyłce :wink: Z miejscem kupna to nie problem gorzej z wyborem. :D Im człowiek więcej szuka tym więcej opinii różnych wynajduje, ot choćby takie zestawienie: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=...&action=all No i między innymi stąd moja prośba o pomoc na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wili1 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Jak nie wyciszysz HDD to chyba raczej wywaliłeś kasę w błoto :P heheh, nie aż tak krótkowzroczny to nie jestem, dyski HDD przełoże do innego kompa w innym pokoju, połącze koma z moim łączem gigabitowym a do swojego kompa wstawie jeden SSD :) - to planowałem już wcześniej. ArcticCooling za 12zł też są niesłyszalne na 5V z odległości metra. Generalnie Noctua nie są warte swojej ceny imo. Nie oferują nic więcej w porównaniu do wentylatorów za 40-50zł... tak tylko te tanie wentylatory po 3 miesiącach zaczynają chałasować (sprawdzone!), a ja na Noctua mam 6 lat gwarancji.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Xthermal BTF vs. Scythe S-flex Króciutkie porównanie Na początku warto wspomnieć, że polski produkt nie kręci się z prędkością 1200, a "jedynie" 1130 co zmusiło mnie to obniżenia prędkości obrotowej S-flex'a(nominalnie 1200) do tej wartości. Podane wartości to temperatury rdzeni z programu Everest. Obciążanie to orthos, small FFT's, prio 9, 10 minut. Windsor x2 5200+@3Ghz@1,4V -prędkość 1130rpm Xthermal>>50stopnii S-flex>>50stopnii -prędkość 800rpm Xthermal>>56stopnii(wahania od 55 do 57) S-flex>>53(wahania od 52 do 54) Windsor x2 5200+3,2GHZ@1,525v -prędkość 1130rpm Xthermal>>59(wahania od 58-61) S-flex>>58(wahania od 58 do 59) -prędkość 800rpm Xthermal>>67(wahania od 66 do 70) S-flex>>64(wahania od 63 do 66) Jak widać przy 800rpm Xthermal nie ma nic do gadania, natomiast przy wyższej prędkości obrotowej wyniki są porównywalne z mała przewagą s-flex'a, aczkolwiek BTF jest cichszy. Jeśli chodzi o konstrukcje to BTF wygląda troszkę tandetnie, waży 2x mniej niż s-flex oraz sprawia wrażenie mało solidnej konstrukcji, ale trzyma się :wink: Podsumowując obydwa wentylatory są godne uwagi, z tym że Xthermal'a poleciłbym w szczególności tym osobom, które chcą dobry, świecący wirnik, a S-flexa reszcie użytkowników. S-flex ma jeszcze zapas mocy, który może się przydać w nowych grzałkach pokroju i7. Z miejscem kupna to nie problem gorzej z wyborem. :D Im człowiek więcej szuka tym więcej opinii różnych wynajduje, ot choćby takie zestawienie: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=...&action=all No i między innymi stąd moja prośba o pomoc na forum. Pomijając fakt, że testowali wentylatory o różnych prędkościach obrotowych, wyniki które uzyskali są dość zaskakujące zważywszy na fakt, iż BTF słynie z ciszy, ale tez z małego przepływu(mniejszy niż w s-flex). Generalnie radzę poczytać zagraniczne serwisy gdzie testują nie 3, a 35 sztuk wentylatorów w tym dwa przeze mnie opisane. http://www.madshrimps.be/?action=getarticl...amp;articID=892 Edytowane 8 Marca 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Tacens Aura S-FLEX Slip Stream Gentle Typhoon Noiseblocker XL2 Który 120mm wziąć, żeby ładnie wyglądał, dobrze dmuchał i był CICHY? Praca w pionie i poziomie, wezmę pewnie z 5 sztuk + jakiś 140mm? Buda jak w podpisie, Antoś 300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Tacens Aura S-FLEX Slip Stream Gentle Typhoon Noiseblocker XL2 Który 120mm wziąć, żeby ładnie wyglądał, dobrze dmuchał i był CICHY? Praca w pionie i poziomie, wezmę pewnie z 5 sztuk + jakiś 140mm? Buda jak w podpisie, Antoś 300. do poziomu to polecam Typhoonki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Co do 120 to bym też polecał Typhoonki albo Xthermal-e. Z 140 jest większy problem, tutaj zephyr-a bym Polecał ze względu na dobrą pracę w poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...