Qrchak Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Albo Acutake, na obniżonych obrotach nie będą dawać się we znaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valve90 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 A co będzie wydajniejsze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Te wentylatory mają b. podobną wydajność i obroty, więc wybierz ten który Ci się bardziej podoba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Witam Szukam w miarę lekkiego (najlepiej mniej niż 150g) wentylatora sterowanego przez PWM z zakresem obrotów 700-1100 RPM lub szerszym. Czy testował już ktoś Arctic F12 Pro PWM ? Jak wygląda sterowanie tego za pomocą przeciętnej płyty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Wydaje mi się że praktycznie wszystkie wentylki 120mm ważą ok 120g, chyba że jakieś monstra serwerowe ;) Arktiki mają b. często dość głośne łożyska. Sterowanie PWM zależy od płyty głównej a nie od wentyla, wg. mnie ogólnie nie spisuje się to najlepiej. Do czego potrzebny Ci ten wentylator ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) Wydaje mi się że praktycznie wszystkie wentylki 120mm ważą ok 120g, chyba że jakieś monstra serwerowe ;) Arktiki mają b. często dość głośne łożyska. Sterowanie PWM zależy od płyty głównej a nie od wentyla, wg. mnie ogólnie nie spisuje się to najlepiej. Do czego potrzebny Ci ten wentylator ? Jak tak oglądałem wagi wentyli to standardowe ważą 152g ... ten konkretnie waży 140 g a najlżejszy AC 12L waży 120g . Jeden potrzebuję do obudowy a drugi do karty graficznej (stąd istotność wagi). Obecnie mam AC 12L ... jednak przy 1000 RPM czasem przeszkadza szum powietrza (nie jest on generowany przez same łopatki wentylatora tylko przez strumień powietrza przechodzący przez i tak rzadką kratownicę obudowy). Sądzę że 900 RPM będzie optymalniej (przy takim stosunku RPM/przepływu jak w 12L) a stosowanie potencjometrów jest niewygodne, natomiast kupno panelu też średnio się opłaca. ps. szum generowany przez łożyska nie istnieje w moim przypadku (arctic 12L czyli ~1000 RPM) Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 szybkie pytanie ;) acutake czy arctic ? przeznaczenie - przód obudowy (skręcę go na minimum - ma tylko lekko dmuchać...) i jeszcze jedno pytanie (wiem że to temat o 120, ale nie będę niepotrzebnie zakładał nowego tematu): to czy to ? (zastąpi pentka z Alpayi - też będzie skręcony na minimum) PS. wiem że to raczej dolna półka chłodząca... ale też nigdy nie narzekałem na produkty owych firm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 O ile karta grafiki nie jest jakimś strasznym grzejnikiem, to wystarczy Ci na nią 80mm. Napisz dokładniej co to za sprzęt, jaka karta, jakie chłodzenie, obudowa. Ja na grafice mam Thermalright V2 + Noiseblocker X1. Do obudowy możesz dać któryś z XL-ów. Zależy też jakie masz fundusze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scb Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 (edytowane) Mam AC fan 12 PWM i jak na razie nie narzekam, choć po przeczytanych tu na forum opiniach trochę się wahałem z jego zakupem. Przeważyła niska cena i ciekawy system rozdzielania PWM. Mi sterowania obrotami przez PWM bardzo się podoba. Mam w biosie ustawiony poziom 1 i max temp 50C i idle'u śmiga sobie sobie na 450 obr, a w grach jak się zagrzeje to sam sobie stopniowo zwiększa obroty i nawet przy 1500rpm hałasu nie robi. Na pewno bardziej mi to odpowiada niż non stop kręcenie jakimiś regulatorami (które mimo wszytko dodatkowo kosztują). szybkie pytanie ;) acutake czy arctic ? przeznaczenie - przód obudowy (skręcę go na minimum - ma tylko lekko dmuchać...) i jeszcze jedno pytanie (wiem że to temat o 120, ale nie będę niepotrzebnie zakładał nowego tematu): to czy to ? (zastąpi pentka z Alpayi - też będzie skręcony na minimum) PS. wiem że to raczej dolna półka chłodząca... ale też nigdy nie narzekałem na produkty owych firm... Zastanów się najpierw czy uda ci się zamontować Arctic Fan 9 na tej Alpayi. Af9225 ma standardowy kształt, więc zamontujesz go raczej bez większych kombinacji (tak samo jak starego). Edytowane 30 Kwietnia 2009 przez scb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 no cóż - zamówiłem jeden i drugi (na alpaye) - od czego kropelka i opaski zaciskowe :wink: ... w ostateczności FAN 9 wyląduje na tylnym panelu obudowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 (edytowane) Jeszcze jedno pytanko - w poziomie biore typhoony, ale chlodziwo na procka zamiast mugena2 - prolimatech megahalems i zastanawiam sie czy tu nie bylby lepszy wentylator potrzebny. http://www.cooling.pl/noiseblocker-multifr...ukt,551133.html ten na pion do coolera bedzie ok? Ma go moze ktos? Zastanawiam sie czy przy skreconym (kontroler scythe kaze master pewnie wezme) na 800 gdzies (powinien byc juz cichy) dalej bedzie mial tak dobry przeplyw powietrza ? re dol tenkju:) Edytowane 5 Maja 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Jeszcze jedno pytanko - w poziomie biore typhoony, ale chlodziwo na procka zamiast mugena2 - prolimatech megahalems i zastanawiam sie czy tu nie bylby lepszy wentylator potrzebny. http://www.cooling.pl/noiseblocker-multifr...ukt,551133.html ten na pion do coolera bedzie ok? Ma go moze ktos? Zastanawiam sie czy przy skreconym (kontroler scythe kaze master pewnie wezme) na 800 gdzies (powinien byc juz cichy) dalej bedzie mial tak dobry przeplyw powietrza ?wentylek dobry. o prace podpytaj Malika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) kurde te typhoony maja tylko 800rpm? nie za malo???? Chchcialem do zalmana gs1000 brac 1 na gore 1 na dol, ale niewiem czy to wystarczy :( Powiedzmy ze wezme noctue nh-u12p na procka, on ma 2 mocne wentyle, nie rozwali to calego AC w budzie? Czy najlepiej jakbym po 2 typhoony na gore/dol wzial (czy to nie az tak wazne?) Od razu pytanko - czy ta noctue nie lepiej jakbym zamontowal w pionie? (zalman gs1000 ma 2 wentyle na dole, 2 u gory 1 z tylu, brak z przodu) Edytowane 6 Maja 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scb Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Są jeszcze typhoony 1450rpm: http://www.cooling.pl/scythe-gentle-typhoo...ukt,551167.html Edytowane 6 Maja 2009 przez scb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 nosz kurde dzieki :P starosc nie radosc :D przeciez kiedys na te patrzylem...masakra jak sie za duzo pali to czlowiek wszystko zapomnie hehe :) Uff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Co do Arcticowego PST czyli właśnie przepinania dodatkowych wentylatorów - sprawdzone, działa dobrze. mam tak spięte 2x 120 i 1x 92, 92 ma proporcjonalnie większe obroty a 120 regulują się równo. 120 nie jest jakaś ekstra ale dzielnie pwma jest dużą zaletą i pokażcie mi wentylator który na 1000rpm pobije arctica na 350 ;) w porównaniu do fandera jest głośniejszy trochę a wieje podobnie/lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 SFLEX 800 czy Noctua NF-S12-800? Oplaca sie dorzucic 10zl wiecej do Noctuy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxikas Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Potrzebuje wentylatora 120mm do zasilacza 450W Chieftec'a. Cena - w miare tanie a dobre - do 20 zl Po przeczytaniu ostatnich postow mam na oku: - Acutake - Zephyr Do tego mysle zakupic 140mm i zalozyc na chlodnice (stary poczciwy kadecik z serii tych krotkich, z braku kasy zamontowalem na nim 4x80mm arctic'a ale zaczynaja mi powoli przeszkadzac, kaski troszke juz jest to chce je wymienic na 1 wiekszego). Na oku mam te same firmy. Teraz pytanie - ktore beda lepsze ? Z gory dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 SFLEX 800 czy Noctua NF-S12-800? Oplaca sie dorzucic 10zl wiecej do Noctuy?raczej nie. z sflexa bedziesz bardzo zadowolony. Potrzebuje wentylatora 120mm do zasilacza 450W Chieftec'a. Cena - w miare tanie a dobre - do 20 zl Po przeczytaniu ostatnich postow mam na oku: - Acutake - Zephyr Do tego mysle zakupic 140mm i zalozyc na chlodnice (stary poczciwy kadecik z serii tych krotkich, z braku kasy zamontowalem na nim 4x80mm arctic'a ale zaczynaja mi powoli przeszkadzac, kaski troszke juz jest to chce je wymienic na 1 wiekszego). Na oku mam te same firmy. Teraz pytanie - ktore beda lepsze ? Z gory dzieki za odp. 120 to obojetnie, 140 to zephyrki. wez wszystkie takie same do koloru :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 raczej nie. z sflexa bedziesz bardzo zadowolony. Mam juz 2 s-flexy i jestem bardzo zadowolony ale z zwiazku z tym ze noctua to [ponoc] porzadna marka to sie zastanawialem czy by to nie bylo rozwiazanie ogolnie rzecz ujmujac lepsiejsze. ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 zgodnie z recenzją SPCR i własnymi odczuciami w nocutle płacisz po prostu za "ciekawy" kształt wentylaora. Większych różnic w działaniu różnic w działaniu nie odczujesz w stosunku do noctuy, a biorąc pod uwagę cenę powinny być duże. Co do Fandera wypowiadać mi się nie wypada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Nie od dziś wiadomo, że Noctua to przereklamowany wentylator. Przypadków terkoczących łożysk jest zdecydowanie zbyt dużo jak na klasę, którą niby reprezentuje Noctua... I jako, że o gustach się dyskutuje tylko mówi się, że nie( :wink: ) to napiszę jeszcze, że z kolorystyką tych wicherków nie trafili kompletnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Fandery to dalej klasa sam w sobie, chociaż te wentylatory są (były) na rynku pare lat. Zobaczymy jak będzie sprawować się następna rewizja (jezeli wogule będzie ;-) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4toku Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) Jak wygląda kwestia trwałości xthermal bft 120 pro chodzi mi głównie o łożysko. I czy Xthermale są dużo lepsze od SilentiumPC Zephyr ? Pzdr Edytowane 12 Maja 2009 przez 4toku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 (edytowane) Tam, jest niby jakiś lepszy ślizg (zwie sie to pxb sleeve). Miej na uwadze, że wentylator ma tragiczną wydajność poniżej 12V... Edytowane 16 Maja 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Zenfist - będzie wersja sterowana przez PWM ?? może planujesz jeszcze wynalazek a'la arctic - dzielenie wtyczki pwm ?? to już byłoby po całości ;) może chcesz podesłać jakiegoś sampla na testy ?:>>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Zenfist - będzie wersja sterowana przez PWM ?? może planujesz jeszcze wynalazek a'la arctic - dzielenie wtyczki pwm ?? to już byłoby po całości ;) może chcesz podesłać jakiegoś sampla na testy ?:>>> jeżeli chodzi o PWM - sprawa jest otwarta, jednak wymaga sprawdzenia czy arctic tego nie opatentował... co do sampla - podeślę jak będę miał wolne, na razie przechodzą katorgi w powtarzaczu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Arctic chyba ma na to patent ale -> to o ile sie nie mylę jest bez żadnego układu - kwestia polutowania kabli ;) na pewno da się zlutować tak samo ale inaczej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Kiedy te Fandery wejdą na rynek? Strasznie jestem niecierpliwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Jeszcze trochę, jednak myślę że będzie warto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...