Skocz do zawartości
flasht

Jakie Obecnie Wentylatory 120mm Sa Najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

no ale nie miałeś takiego to nie możesz powiedzieć ze to kłamstwo. wg ciebie jaki jest najlepszy cichy i wydajny wentylator 120mm do obudowy ?

Jaki jest najlepszy nie wiem, aczkolwiek najlepszy to bardzo subiektowyna obiektywna. Ja uzywam s-flexow 800 czy sa jakies od nich lepsze/cichcze/co tam innego chcesz nei wiem - mi pasuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srakorude barwy

Nie wyszło im to...

Made in Austria

Noctua to Made i China tylko zaprojektowana w Austrii. To tak jak z Arcticiem, który szczyci się designed in Szwajcaria(sorry nie chce mi szukać jak to leci z angola)

a mial ktos stycznosc z nowym modelem Noctua NF-S12B FLX. rzeczywiscie jest o 10% wydajnieszy. Czy to tylko marketingowy farmazon??

Gdyby wycinanie wzorków na łopatkach tyle dawało to pewnie wszyscy by tak robili :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ten przepływ Noctuy nie może być prawdziwy, bo jakim cudem przy tych samych obrotach co S-Flex mógłby być aż dwa razy większy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, to bajka? Bo właśnie chcę sobie NOCTUA NF-P12 kupic, ze względu stosunek głośność / wydajność. Obecnie mam s-flex 1600 i troche za głośny jest. Chce tego S-flex dać na świezo kupionego Scythe Infinity a NOCTUA na jego miejsce (czyli na tył budy jako wywiew), żeby ten wentyl co jest najbliszej mojego ucha był cichszy od s-flex 1600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, to bajka? Bo właśnie chcę sobie NOCTUA NF-P12 kupic, ze względu stosunek głośność / wydajność. Obecnie mam s-flex 1600 i troche za głośny jest. Chce tego S-flex dać na świezo kupionego Scythe Infinity a NOCTUA na jego miejsce (czyli na tył budy jako wywiew), żeby ten wentyl co jest najbliszej mojego ucha był cichszy od s-flex 1600.

S-flexy jak na moje oko sa dopiero ciche od 650 obrotow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S-flexy jak na moje oko sa dopiero ciche od 650 obrotow.

A Łagodne Tajfuny przy ok. 800 :lol: To co mi się w nich zarombiście podoba to łożysko, moment bezwładności chyba nie do pobicia przez jakikolwiek inny wentylator (chyba że Noctuy, bo tych nie macałem, choć śmiem wątpić), praktycznie żadnych oporów, i wykonanie b. solidne. Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Łagodne Tajfuny przy ok. 800 :lol: To co mi się w nich zarombiście podoba to łożysko, moment bezwładności chyba nie do pobicia przez jakikolwiek inny wentylator (chyba że Noctuy, bo tych nie macałem, choć śmiem wątpić), praktycznie żadnych oporów, i wykonanie b. solidne.

Cisza przy danych obrotach to tez subiektowyna sprawa, dla jednego nawet 500 moze byc za glosno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziobek1166: Lepiej pokaszę ci półkę w księgarni, gdzie kupisz słownik ortograficzny.

Przepływ powietrza wypisany na tej stronie jest wyssany z palca - wystarczy się przyjrzeć :lol:.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cisza przy danych obrotach to tez subiektowyna sprawa, dla jednego nawet 500 moze byc za glosno.

az w takie skrajnosci nie popadajmy. Zaraz ktos napisze, ze nawet bez wentyli, jego komp jest glosny. Prawda jest taka, ze cos zawsze slychac bedzie.

typhoon w 800rpm jest najcichszym wentylem jaki do tej pory trzymalem w reku, przy dobrym jak na te warunki przeplywie. czekam teraz na BQ.

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem swoje gentle typhoon...i dobrze ze przesiadam sie z lapka z matryca TN na lepsza, bo myslalem ze one maja biale wirniki :D ehh szare juz nie sa takie fajne. Druga sprawa - srubki wolaja o pomste do nieba, dobrze ze w zalmanowych wentylatorach z obudowy, byly takie z grubszym wejsciem na srubokret gwiazdkowy i na nich przykrecilem, bo tamte to masakra sie przewiercic przez niewyrobiony gwint :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam wasze opinie i wybór pomiędzy S-flex a typhoonnikiem, to ciężka sprawa. ktoś trzymał oba w reku i powie który ma lepszy stosunek cisza/wydajność ??

do 800rpm beda bardzo porownywalne (mowa o fabrycznej predkosci). Powyzej typhoon bedzie wydajniejszy i tak samo cichy jak s-flex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem takiego w rękach (wersja zwykła nie LED) i powiem że nic nadzwyczajnego, głosność i wydajność podobna do Acutake, zresztą chyba wychodzą z tej samej fabryki. Dla mnie Acutake na 7V nie są ciche (a kiedyś były :D), w tej cenie to jedynie Zephyry, dużo lepsze w tej cenie, chociaż i tak nie rewalacyjne.

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 120 AAB, zwykłe, przykręcone na jakieś 7V, za tą cenę to zupełnie porządne wentylatory, nie wiem jak z wersją "odpustową" ;)

Z Zephyrami też różnie to bywa, niektórzy mówią że lepsze są Acutake, inni że Zefirki. A prawda leży gdzieś po środku, są to produkty porównywalne, jedni wybiorą czarne, inni białe a jeszcze inni świecące B-) A w każdej marce trafić się mogą lepsze i gorsze egzemplarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi