Qrchak Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Noiseblocker jest ok ale zastanowił bym się jeszcze nad właśnie S-flexem i Gentle Typhoonem. Scythe są trwalsze, Noiseblockery takie jakieś delikutaśne ;) Jeszcze odnośnie sterowania obrotami wentylatora, zawsze wolę to robić ręcznie, płyty sterują tym zazwyczaj jakoś pokracznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 (edytowane) typhoonki sa bardzo dobre :) przy 900rpm ich nie slysze. Edytowane 31 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość VisionMaster Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 A pojawiły się Enermax Apollish: http://PROLINE.pl/?prodq=Enermax+Apollish Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d4r3kdmf Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Noiseblocker jest ok ale zastanowił bym się jeszcze nad właśnie S-flexem i Gentle Typhoonem. Scythe są trwalsze, Noiseblockery takie jakieś delikutaśne ;) Jeszcze odnośnie sterowania obrotami wentylatora, zawsze wolę to robić ręcznie, płyty sterują tym zazwyczaj jakoś pokracznie. Tylko którego S-flexem wybać? 1200/1600? // posiadam panel do regulacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Jak pod panel to bierz najszybszy, będziesz miał w razie czego zapas mocy ;) A jak skręcisz na minimum będzie niesłyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 S-Flex 1600 nie wiem czy jest dobrym wyborem jak ktoś chce ciszę, może być problem ze znacznym zwolnieniem obrotów. Mam 1200 RPM, reguluję SpeedFanem i najmniej co osiągnąłem to ok. 750 RPM (60% w programie, na max jest ok. 1240). Na 55% już czasem się wentylator zatrzymuje, poniżej tego od razu. 1600 pewnie da się zwolnić do ok. 950 RPM, a to może być słyszalne w cichym pomieszczeniu (np. w nocy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Najlepszym wyborem jesli chodzi o cisze sa sflexy 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Wiem, ze jest osobny temat o tych wentylach ale tam jeszcze nikt ni pisal swoich wrazen... Chodzi oczywiscie o nowe Fandery - czy ktos juz sie tym bawil :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Nie, jeden będzie u mnie w poniedziałek a że jutro wyjezdzam test będzie za 2 tygodnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 jaki wentylator wybrać na karakorum? ten co miałem teraz się właśnie zepsuł:( najlepiej żeby nie był głośniejszy niż 18db Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 A testował ktoś wentylatory tej firmy - http://www.aabcooling.com/fans.xml?_page=2 / http://www.allegro.pl/item699779462_aab_co...dajny_13db.html Łożyska tego samego typu co np. w S-Fleksach, ale cena ponad 4 razy niższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Słyszałem, ze to poziom ACUTAKE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Na lepsze nie wyglądają.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciako Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 A testował ktoś wentylatory tej firmy - http://www.aabcooling.com/fans.xml?_page=2 / http://www.allegro.pl/item699779462_aab_co...dajny_13db.html Łożyska tego samego typu co np. w S-Fleksach, ale cena ponad 4 razy niższa. Mam jedną dwunastke w zasilaczu. Poniżej 7v bardzo cichy, ale wydajnością nie grzeszy. Niestety łożysko pozostawia dużo do życzenia. Po wsłuchaniu się słychać delikatny terkot, a zaraz po uruchomieniu kompa słychać bardzo głośne chrabotanie, ustające po "rozkręceniu" się. Mam jeszcze wersję LED-ową, ale ta terkocze nawet w pionie. Odnoszę wrażenie, że w Zephyrach łożysko jest lepsze. Reszta to jest taka sama (jakość wykonania, wyposażenie itp.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sciema Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Testował ktoś już Enermax UCCL12 Cluster -120mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Czyli na dobrą sprawę jedyne na co trzeba patrzeć przy kupnie wentylatora to cena - im wyższa tym lepsza jakość. Bo skoro jedne wentyle na FDB terkotają a inne nie, to wnikanie w parametry nie ma sensu. Chyba jednak będę kupował tylko S-Fleksy. Moja 800-tka już przepracowała wiele tysięcy godzin (troche mniej niż dysk, który ma ponad 8300 godzin na liczniku) i działa dalej idealnie - niesłyszalnie i wydajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 s-flex fajny ale pisanie, że jest niesłyszalny to lekka przesada. zdrowa osoba powinna słyszeć je @ 500rpm i to w ciągu dnia :) ale owszem - cicho ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Już chyba przesadzasz. 800-tki nie słyszę w nocy jak jest w zamkniętej budzie, w dzień 1200 też ledwo słychać, ale to dlatego że mam dużo dźwięków z zewnątrz. W nocy 1200 jest słyszalne, ale nie jakoś strasznie. Co innego jak się ma głowę przy tych wentylatorach, ale ja kompa mam ponad 1.5 metra od siebie, dlatego nawet w nocy nie słyszę 800-tki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 dzizas - zazdroszczę ja nie mogę zasnąć przy włączonym kompie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) witam. mam prosbe posiadam mugena 2 i na nim dwie noctuy nf-p12 i zastanawiam sie nad wymiana wentyli na cos wydajniejszego co mozecie polecic jesli jest sens wymieniac bo moze juz nic wiecej nie zyskam. ogladalem Nanoxia HighFlow Fan FX12-2000 ? Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 witam. mam prosbe posiadam mugena 2 i na nim dwie noctuy nf-p12 i zastanawiam sie nad wymiana wentyli na cos wydajniejszego co mozecie polecic jesli jest sens wymieniac bo moze juz nic wiecej nie zyskam. ogladalem Nanoxia HighFlow Fan FX12-2000 ? nie ma takiej potrzeby - o ile nie przeszkadza się dźwięk łożyska w wentylach z tego wentylatora... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 nie ma takiej potrzeby - o ile nie przeszkadza się dźwięk łożyska w wentylach z tego wentylatora... one sa ciche nawet na max obrotach przynajmniej mi tak sie wydaje. a co sadzicie o tych nanoxie bo moge kupic dwie w dobrej cenie tylko nie znam tej firmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 nic ciekawego - gdzieś był post na forum... jak znajdę to wrzucę :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 nic ciekawego - gdzieś był post na forum... jak znajdę to wrzucę :-) ok dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 S-Flex 1600 nie wiem czy jest dobrym wyborem jak ktoś chce ciszę, może być problem ze znacznym zwolnieniem obrotów. Mam 1200 RPM, reguluję SpeedFanem i najmniej co osiągnąłem to ok. 750 RPM (60% w programie, na max jest ok. 1240). Na 55% już czasem się wentylator zatrzymuje, poniżej tego od razu. 1600 pewnie da się zwolnić do ok. 950 RPM, a to może być słyszalne w cichym pomieszczeniu (np. w nocy). Sam wykorzystuję S-Flexy SFF21E (1600) właśnie ze względu na ich genialną wprost rozpiętość obrotów. W zakresie 5-12V pracują od 750 do 1650 obrotów, więc to więcej niż można oczekiwać od większości konkurentów. Przy wykorzystaniu panelu Scythe Kaze Master i pochodnych schodzi nawet do 600 obrotów (3,7V). Czego chcieć więcej? :) A testował ktoś wentylatory tej firmy - http://www.aabcooling.com/fans.xml?_page=2 / http://www.allegro.pl/item699779462_aab_co...dajny_13db.html Łożyska tego samego typu co np. w S-Fleksach, ale cena ponad 4 razy niższa. To nie są tego samego typu łożyska. FDB to tylko określenie rodzaju, ale i to występuje w różnych odmianach. W przypadków S-Flexów, Noctuy i Enermaxów łożysko wykorzystuje jeszcze specjalny magnes stabilizujący - dzięki temu mogą pracować w każdej pozycji i są znacznie trwalsze. Są jeszcze pomniejsze różnice między tymi wszystkimi FDB, ale w Zephyrach, AAB i wielu innych, tanich wentylatorach montuje się najtańsze łożysko FDB. Mogą się różnić smarem wykorzystanym w łożysku. Poza tym trzeba pamiętać, że niska cena przekłada się na większy rozrzut jakościowy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 jak myslicie co bedzie bardziej wydajne jeden wentyl 23cm + noctua nf-p12 obok siebie na gorze budy (coolmaster haf 32) oczywiscie na wywiew powietrza z budy czy 3x noctua nf-p12 obok siebie na gorze budy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Osobiście wole wersje w której w obudowie generowane jest podciśnienie - czyli większa ilość wentylatorów, czekam teraz na dostawe z SST Ravenem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 witam szukam wydajnego wentyla ktora marka jest lepsza AeroCool czy zaward ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 scythe, enermax, fander, noctua Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jendrus10 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Poszukuję dobrego i wydajnego wentylatora na przód 12 cm podświetlany cena do 30 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...