zzizzy Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 http://www.cooling.pl/silentiumpc-zephyr-1...ukt,550941.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4toku Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 witam Szukam dobrego i cichego wentylatora 140 mm. do mojego Anteca 300. Będzie pracował w poziomie (komin). Mam Zephyrka ale nie jestem z niego zadowolony - słychać łożysko :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 witam Szukam dobrego i cichego wentylatora 140 mm. do mojego Anteca 300. Będzie pracował w poziomie (komin). Mam Zephyrka ale nie jestem z niego zadowolony - słychać łożysko :sad: 8,9 dB - non comment :D Może jakiś uszkodzony jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 witam Szukam dobrego i cichego wentylatora 140 mm. do mojego Anteca 300. Będzie pracował w poziomie (komin). Mam Zephyrka ale nie jestem z niego zadowolony - słychać łożysko :sad: jesli bardzo slychac od poczatku, to trzeba by go reklamowac... jesli po czasie, no to bym sie nie dziwil, bo praca w poziomie nie sluzy... mozesz go przeczyscic i spryskac lozysko np. WD-40 i wtedy bedzie cicho, ale po dluzszym czasie znowu bedzie slychac. niestety - lozysko slizgowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) WD40 to może sobie wyczyścić z oblepionego syfem łożyska, do smarowania delikatny smar np. do maszyn do szycia. W 140mm wentylatorach nie masz wielkiego wyboru, Acutake robi jeszcze znośne, ale też bez rewelacji. Nie wiem czy mi się tylko zdawało czy Zenfist zapowiadał Fandery 140 :] Ewentualnie zamontuj tam jakąś przyzwoitą 120-kę, albo wynalazek z rozstawem otworów 120 i większym wirnikiem Scythe i Thermaltake takie robi. Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 z nieco lepszych (choć przez to droższych) 140-tek jest jeszcze taki xigmatek. Chociaż dla mnie ma nieco za wysokie obroty bo padła mi kontrola obrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pcamator Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 To ja już bym wolał Noctua NF-R8 80mm albo coś z tych kolorowych Antec'ów TriCool. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 nie no jasne - ale znajdź mi z nich wersje 140mm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 witam. mam pytanie chcialem zamienic noctue nf-p12 na wentyl nanoxie fx12-2000 lub NoiseBlocker Multiframe MF12-S3 chodzi mi o wiekasza wydajnosc halas mi nie przeszkadza bedzie on chlodzic mugena 2 co jest lepsze albo moze macie jakies inne propozycje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Ta noctua chyba dobrze ci wieje i jest cichy, więc po co zmieniać? Może jakiś wysokoobrotowy S-FLEX albo Gentle Typhoon cię zainteresuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) zmieniam bo chce jeszcze chlodniej :) a s-flexy czy typhoon wydaje mi sie ze nie sa tak wydajne jak nanoxia czy NB nizszy przeplyw powietrza maja. nanoxia ma ok. 135 m^3/h a NB 125 m^3/h , noctua ok 95m^3/h moze jeszcze jakies propozycje albo co sadzicie o tych wentylach nanoxie fx12-2000 i NoiseBlocker Multiframe MF12-S3. Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Czy ktos posiada juz nowego Fandera? Rozgladam sie za nowymi wiatrakami i chcialbym pozostac wierny marce, ale nie wiem jak sie spisuje nowa wersja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kameleon Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Witam! Czytałem na kilku forach o tym Xigmatek i są podzielne zdania 50/50? Czy on pała czy nie? Zenfist a ty masz ten Xigmatek? Bo podajesz ten link. To polecasz go? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Ma sklep, więc pewnie przetestował, skoro poleca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Witam, szukam super cichego wentyla ale 80X80 ma być zamontowany w zmodyfikowanym zasilaczu (nie jest to zasilacz atx, i nie piszczcie żebym ta wsadził jakaś 120 bo sie po prostu nie da). Obecnie używam wentyli Fander 120 (kilka sztuk w tym modele czarne i białe) na 1000rpm są dla mnie zbyt głośne. Także prosze o opinie wszystkich maniaków ciszy co wybrać z wentyli 80X80?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 s-flexa 80 przykreconego do 600rpm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 (edytowane) Też tak myślałem na początku, ale Podobno Xthermal jest porównywalny z s-flex wiec po co przepłacać?? http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3266-2 A ztego co czytałem wyżej to zenfist pisał że s-flex nie jest cichy. Edytowane 19 Sierpnia 2009 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Link jest do testu 120 a Ty chyba szukasz 80? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgadza sie ale łożysko w 120 i 80 zastosowano takie samo wiec? kultura pracy jest identyczna moim zdaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Zgadza sie ale łożysko w 120 i 80 zastosowano takie samo wiec?Większa prędkość - większy hałas? Szczerze wątpię, żebyś znalazł cichą 80 która nada się jeszcze do zasilacza :D Przy skręconych obrotach, przepływ będzie znikomy. A przy wyższych, hałas większy niż wspomniane fanderki. Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Ja używałem jakiś czas 80 Noiseblockera X1 na grafice, całkiem qlturalnie pracuje. O ile zasilacz nie grzeje się zanadto możesz spróbować z X2, ale za efekt nie jestem w stanie gwarantować ;) 80-ki w zasilaczach kręcą się dość szybko żeby wypchnąć trochę powietrza więc hałasują. To nie łożysko hałasuje tylko powietrze opływające łopatki wirnika, tego niestety nie obejdziesz. Wg. mnie najlepiej było by przerobić zasilacz tak żeby zamontować w nim 120-kę. Poza tym nie ten temat :P Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) 80-ki w zasilaczach kręcą się dość szybko żeby wypchnąć trochę powietrza więc hałasują. To nie łożysko hałasuje tylko powietrze opływające łopatki wirnika, tego niestety nie obejdziesz. Wg. mnie najlepiej było by przerobić zasilacz tak żeby zamontować w nim 120-kę. Poza tym nie ten temat :P Myślisz o 80 w jakimś tam starym zasilaczu (np: 1 X80 w modecom feel I) ile tam rpm na pewno ponad 2000. (a ja widzę i słyszę w swojej wyobraźni Tagan TG380-U01 (2X80) czyli bardzo cicho) około 600-800rpm. To jest duża różnica. Piszesz że łożysko nie hałasuje, hmmm to odpal swój najlepszy wentyl (pewnie najdroższy) i porównaj go np z ACUTAKE (mam takie coś 92X92 i szału nie ma z łożyskiem) I jeśli słoń ci nie nadepnął na ucho to usłyszysz różnice miedzy jednym a drugim łożyskiem, oczywiście z bliska i z małym rpm. Także zgadzam sie z tobą że to przepływające powietrze generuje spory hałas przy dużym rpm nawet w super cichych i super drogich konstrukcjach. Jak już pisałem nie da sie przerobić aby w zasilaczu była 120 ponieważ zasilacz to: Seasonic SS250-SU a wentyl w nim zamontowany to aż: 40X40X20 i jakieś 3500rpm :? Dlatego zasilacz wymaga przerobie aby 80X80 sie wo gule tam zmieścił (oczywiście na zewnątrz), wymiary zasilacza 150*81.5*40.5 mm Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Myślisz o 80 w jakimś tam starym zasilaczu (np: 1 X80 w modecom feel I) ile tam rpm na pewno ponad 2000. (a ja widzę i słyszę w swojej wyobraźni Tagan TG380-U01 (2X80) czyli bardzo cicho) około 600-800rpm. To jest duża różnica. Gdybyś napisał co to za zasilacz i o co konkretnie Ci chodzi, zamiast robić z tego jakąś tajemnicę, dostał byś konkretną odpowiedź. A tak to trzeba było gdybać. Piszesz że łożysko nie hałasuje, hmmm to odpal swój najlepszy wentyl (pewnie najdroższy) i porównaj go np z ACUTAKE (mam takie coś 92X92 i szału nie ma z łożyskiem) I jeśli słoń ci nie nadepnął na ucho to usłyszysz różnice miedzy jednym a drugim łożyskiem, oczywiście z bliska i z małym rpm. Także zgadzam sie z tobą że to przepływające powietrze generuje spory hałas przy dużym rpm nawet w super cichych i super drogich konstrukcjach. Słoń mi na nic nie nadepnął, pytałeś o dobre 80-ki i o takich pisałem... troszkę bez sensu jest porównywać wentylatory Acutake czy Arctic Cooling do Scythe, Noiseblocker czy Noctua. Mówisz że się nie da przerobić zasilacza tak żeby chłodziła go 120-ka, da się... ale do tego musiał bym wiedzieć konkretnie co chcesz zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Kurde mam te oryginalne wentyalatory z anteca 300 i mnie do szału doprowadzają... Ogólnie chciałem wyciszyć trochę kompa. Coś takiego (daje to coś?): http://zenfist.pl/tacens-vibro-zestaw-podl...ych-p-2355.html Te wentylatory: http://www.proline.pl/sklep.php?p=XIG+XLF-F1453+140MM + 2x http://www.proline.pl/sklep.php?p=XIG+XLF-F1253+120MM (przód i tył) Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez Megol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Tajemnica żadna. Zasilacz da sie zmodować tak że i 140 na niego założysz ale to sie gryzie z moim pomysłem na mini pc. To także żadna tajemnica, staram sie by komputer był w miarę mały i funkcjonalny. czyli co radzisz brać twoim zdaniem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Sts najlepiej załóż wątek w "Modyfikacjach", pokaż projekt i napewno kilka osób Ci pomoże w rozwiązaniu problemów, ja też buduję mini pc na itx-ie, kostka o boku ~20cm chłodzona dwoma 12cm niskoprofilowymi Yate Loonami. W swoim maluchu wywaliłem prawie całą obudowę standardowego zasilacza i chłodzi go z boku połowa jednej z 12-ek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Sts najlepiej załóż wątek w "Modyfikacjach", pokaż projekt i napewno kilka osób Ci pomoże w rozwiązaniu problemów, ja też buduję mini pc na itx-ie, kostka o boku ~20cm chłodzona dwoma 12cm niskoprofilowymi Yate Loonami. W swoim maluchu wywaliłem prawie całą obudowę standardowego zasilacza i chłodzi go z boku połowa jednej z 12-ek ;)Ja tylko pytam o cichy wenty. Odpowiedni wątek na forum powstanie jak zacznę budować swoją budkę i będę miał na to czas. Jakieś fotki masz?? Chętnie zobaczę :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Tak wychwalałem S-Fleksy jak ich używałem na procu czy grafie (były niesłyszalne), a po zamontowaniu 800-tki w zasilaczu w nocy słychać lekkie buczenie. Oczywiście nie wina wentylatora tylko raczej konstrukcji zasiłki, bo na grafie wentyl też był poziomo i tego nie było. Łożysko za to jest genialne. Muszę skombinować jakiegoś fan mate czy coś i zwolnić go do 500-600 RPM. Zasilacz jest wręcz zimny, więc problemu być nie powinno. Obecnie to jedyny wentylator w moim kompie, jak go zwolnię to najbardziej słyszalne będą dyski, zwłaszcza F1, bo F2EG jest ładnie wytłumiany przez SQD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Jaki wentylator 12cm polecacie na tył obudowy do 30zł ? zależy mi na ciszy, aktualnie mam acutake pro 12cm, ale już powoli terkocze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Taki Scythe Slip Stream 120mm 1200 rpm albo wersje 1600 rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...