Quintrix Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Potrzebuję kupić 2x 120mm do wyciągania gorącego powietrza na górze obudowy, będą pracowały w poziomie. Miał ktoś może doczynienia z NOX Acid Blaster 120mm ? Ustawie je na około 1000obr, tak aby były niesłyszalne. Warto je kupić czy może coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Scythe Gentle Typhoon będą dobre do pracy w poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 j.w. Typhoonki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 A jak się spisują Scythe Slip Stream w pracy poziomie, interesuje mnie też Slip Stream Slim użytkuje go ktoś :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 A jak się spisują Scythe Slip Stream w pracy poziomie, interesuje mnie też Slip Stream Slim użytkuje go ktoś :?:tak jak kazda slizgowka... nie sa niczym wybitnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba1910 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Witam Ja osobiście polecam wentylatory Fander są wydajne i bardzo ciche. Satysfakcja gwarantowana!!! ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Potrzebuję kupić 2x 120mm do wyciągania gorącego powietrza na górze obudowy, będą pracowały w poziomie. Miał ktoś może doczynienia z NOX Acid Blaster 120mm ? Ustawie je na około 1000obr, tak aby były niesłyszalne. Warto je kupić czy może coś innego? 1000obr i niesłyszalne,takich nigdy nie bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Czy Thermalright 120mm FDB 1600 obr./min. będzie cichszy i wydajniejszy od Antec TriCool na medium, też 1600 obr. ? Patrząc na ten wykres http://www.xbitlabs.com/misc/picture/?src=...big.png&1=1 wypada b. dobrze w porównaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Panowie takie pytanko na razie teoretyczne, ale w przyszłości będzie mi to przydatne. Mamy jeden wentyl 12 cm i przy 800 obr/min generuje np. 20 dB. Teraz dokładając jeszcze ze 3/4 sztuki ( te same parametry ) czy ogólny poziom hałasu będzie 20 dB czy będzie jednak większy? Pytam się, bo w przyszłym roku składam jakiegoś ultra cichego kompa do wszystkiego oprócz gier i nie wiem czy mogę spokojnie montować z 6 wentyli, czy jednak trzeba ograniczyć ich ilość do min. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milkman Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Mamy jeden wentyl 12 cm i przy 800 obr/min generuje np. 20 dB. Teraz dokładając jeszcze ze 3/4 sztuki ( te same parametry ) czy ogólny poziom hałasu będzie 20 dB czy będzie jednak większy? większy ,ale nie wiele ;) wytłumaczenie mamy w temacie: http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Konwencj...eli-t41678.html a najdokładniej opisał to zagadnienie @edek w TEORII gdy mamy 2 źródła generujące ten sam poziom natężenia dźwięku stosujemy taki wzór (np. dla naszych 2 wentyli generujących po 20dB): Poziom natężenia dźwięku=20(nasze źródła)+10log2=22dB powtarzam w teorii !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Dzięki Milkman za pościk. Wychodzi na to, że mimo wszystko, w miarę możliwości, warto ograniczyć ilość śmigiełek. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coroner666 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Czy na tym forum że uzyskać odpowiedź trzeba wypowiedzieć jakieś magiczne hasło? :P Powtarzam pytanie: Czy Thermalright 120mm FDB 1600 obr./min. będzie cichszy i wydajniejszy od Antec TriCool na medium, też 1600 obr. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 A czy ktos jest wrozka? cichszy? moze. Wydajniejszy? niewiadomo. zobacz sobie na podane przez producenta wartosci i porownaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 A czy ktos jest wrozka? cichszy? moze. Wydajniejszy? niewiadomo. zobacz sobie na podane przez producenta wartosci i porownaj. Ja jednak wole zapytać doświadczonych. Czy warto dokładać do Noiseblockerów, i kupować je zamiast Acutake? Chodzi konkretnie o 2 sztuki 120mm więc różnica w cenie będzie dosyć znaczna. Będą one zamontowane jak nawiew i wywiew z obudowy Cooler Master Elite 330. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Ja jednak wole zapytać doświadczonych. Czy warto dokładać do Noiseblockerów, i kupować je zamiast Acutake? Chodzi konkretnie o 2 sztuki 120mm więc różnica w cenie będzie dosyć znaczna. Będą one zamontowane jak nawiew i wywiew z obudowy Cooler Master Elite 330. Pozdrawiam. Jeżeli nie chcesz co jakiś czas wymieniać wentyli bo wysiądzie łożysko to weź coś trwałego (nie na łożysku Rifle bearing). Jeżeli jednak masz w nosie poziom hałasu bierz akutaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Właśnie poziom hałasu chcę ograniczyć jak najbardziej :) Obecnie mam wyjące no-name i terkoczącego CoolerMastera (takiego dostałem z obudową od nowości uszkodzonego :(). Dlatego też chcę zakupić Acutake bo charakteryzują się dość niskim poziomem głośności. Jednak gdyby te NoiseBlockery były zauważalnie lepsze to mógłbym w sumie dołożyć, ponieważ te wentylatory będą w budzie, a buda zostanie na najbliższe lata na pewno :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 nawet sie nie zastanawiaj i zapomnij o Acutake (oczywiscie jesli stawiasz na jakosc i trwalosc ) , z wlasnego doswiadczenia wiem ze jest "swieta trójca " jesli chodzi o wentyle 1. noctua 2. Noiseblocker 3 . scythe ewentualnie ale sa trudno dostepne polecam nanoxie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Ja jednak wole zapytać doświadczonych. Czy warto dokładać do Noiseblockerów, i kupować je zamiast Acutake? Chodzi konkretnie o 2 sztuki 120mm więc różnica w cenie będzie dosyć znaczna. Będą one zamontowane jak nawiew i wywiew z obudowy Cooler Master Elite 330. Pozdrawiam. Mysle ze sie oplaca. Jakos smigielka jest wyzsza niz acutake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuxik Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 też polecam ci Noiseblockera, mam XL1 w zasiłce i w poziomie chodzi ciszej niż Zephyr w pionie :-P (oba na podobnym RPM). No i Zephyrek zaczął mi terkotać... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 (edytowane) ewentualnie nakrob na PW pomyślmy nad super cenką na fandera ;) Edytowane 11 Grudnia 2009 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 do userow Scythe Slip Stream Slim 120mm, po jakim czasie lozysko jest do 'smarowania' prosba o wpisanie tez predkosci RPM wentyla (model) oraz czy zmniejszaliscie obroty - thx za info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 Wentyl w moim Huntkeyu brzmi tragicznie, więc czas na wymiane. Ze 140-stek mam na allegro Zephyra albo Acutake. Wiem, że oba nie cieszą się renomą ale nie będę dokładał drugie tyle, żeby mieć coś lepszego.Zephyr ma max 600rpm i nie wiem czy to wystarczy do mojego zasilacza, bo królem zimności to on nie jest. Więc z dwojga złego co wybrać? Chyba, że z jakiegoś sklepu możecie polecić coś do 3dyszek max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z3l Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Jakie dwie 120 na przod obudowy byscie polecili na ten moment? Zalezy mi glownie na ciszy, jak beda dwa to raczej wydajnosc moze byc odrobione mniejsza :) Podepne je i tak rownolegle pod kontrolerek, i tu jeszcze pytanie - czy podpiecie rownolegle dwoch wentyli nie zmniejszy ich mocy, bonusowo bedac opartymi jeszcze na LM137? Bo najwyzej dorobie drugi kontroler :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zephyr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 (edytowane) Możesz łączyć równolegle. Ja polece Akase White Quiet. Po dobrej opinii na in4 założyłem u siebie dwa, pracują do góry nogami kilka miesięcy (od lata) i jak na razie wciąż jest cicho a jak trzeba dość wydajnie. Edytowane 16 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z3l Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 A tej akasy to nigdzie w polskich sklepach znalezc nie moge :) zreszta swieci sie, a ja mam aktualnie swiecace sie wentyle i i tak mnie to drazni, wiec raczej odpada :) nie ma nic lepszego od tych zephyrkow? Tzn. pewnie sa dobre bo duzo o nich pochlebnych opinii, ale mimo wszystko moge wydac z 80zl na te dwa wentyle, moze sie znajdzie cos lepszego, czy niet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Noiseblocker, Fander Selekta, Scythe Gentle Typhoon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Typhoon, S-Flex, Selekta, Noiseblockery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z3l Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dzieki, wezme selekty, wydaja sie ciekawe i maja dodatkowy regulator obrotow, wiec nie bede musial sie bawic w ciachanie kabli zeby podlaczyc rownolegle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roger7 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Typhoon, S-Flex, Selekta, Noiseblockery A Scythe Slip Stream ? Nie jest równie dobry, o ile nie lepszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...