Skocz do zawartości
flasht

Jakie Obecnie Wentylatory 120mm Sa Najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Kzastanawiam sie czy wrzucic tam jakies dodatkowe wentylki, na scianie jest miejsce na 200mm wentyl, albo na 120mm x2, na dole jest na 120mm.

Nie montuj żadnych wentylatorów bo i po co. To że jest miejsce na wentylatory to jeszcze nie powód aby je tam montować

Co polecacie?

W związku z powyższym nic.

A poważniej? No właśnie, aby się poważniej wypowiadać to musisz powiedzieć czego oczekujesz, bardziej ciszy bo np masz jeden wentylator 12cm 3000obr/min :), niższych temperatur bo masz jeden wentylator 12cm 600obr/min itd.

Powiedz też co siedzi w tej obudowie co pozwoli określić ilość wydzielanego ciepła a w związku z tym potrzeby wentylacji.

Powiem Ci, że boczne wentylatory daruj sobie bo nie wiele dają a mogą zakłócać obieg powietrza. W niektórych obudowach mogą blokować możliwość montażu dużego chłodzenia typu tower na cpu. Wentylatory 200mm też daruj sobie, drogie, mały wybór, ciężko o dobre (wiarygodne) opinie użytkowników bo mało popularne. Za ceną pierwszego lepszego wentylatora 200mm kupisz jedną wypaśną lub dwie bardzo dobre stodwudziestki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w przypadku wentylatora montowanego na boku dmuchającego na kartę grafiki i ewentualnie sb/nb to dobre rozwiązanie, ciepłe powietrze i tak unosi się ku górze więc nie wiem w jaki sposób ma to zakłócić obieg? Jednak w przypadku haf'a 922 nie widzę sensu dokładać dodatkowych wentylatorów, dwie 200ki wystarczają na 99% chyba że nie satysfakcjonuje ich praca to wtedy wymienić na coś wydajniejszego/cichszego.

Edytowane przez master4life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli, że zakłócą "modelowy" obieg powietrza czyli zasysanie przód-dół wyrzucanie góra-tył. Jeśli mamy taki obieg to dołożenie nawiewu z boku będzie powodowało zderzenie :) prądów powietrza. Co do wspomagania chłodzenia grafiki to pewnie będzie to zależeć od rodzaju chłodzenia na grafice na ile duże będą korzyści (będą pewnie zawsze niższe temperatury). Co do chipsetów to myślę, że bez znaczenia czy będzie dobry obieg zapewniony w relacji dół-przód => góra-tył. Chodzi o to aby dostarczać odpowiednia ilość powietrza w temperaturze pokojowej niż o ukierunkowany strumień powietrza. Zakładam, że w boku będzie wentylator wolnoobrotowy, wtedy z odległości 15 cm nie będzie specjalnego podmuchu. Zakładam również, że zawsze liczy się cisza. Jeśli do wychłodzenia obudowy wystarczą dwa wentylatory w układzie dół-przód => góra-tył to nie ma sensu dokładać kolejnego. W większości przypadków (użytkowników) jeśli ktoś ma dwa wentylatory to może pozwolić sobie aby były to dobre wentylatory. Przy większej ilości już jest z reguły (ale nie zawsze) gorzej.

Najlepiej na początek kupić dwa dobre wentylatory i wycisnąć z nich optimum (maxymalny kompromis ciszy i wydajności). Jeśli będzie mało to wtedy się zastanawiać czy dokładać koleje wentylatory do obudowy czy może zmienić chłodzenie cpu bądź gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli obecnie masz następujące wentylatory:

1.Przód na dole 200mm

2.Góra 200mm

3.Tył 120mm

Dobrze rozumiem? Jakie masz i jakie chłodzenie na nim?

Nie podałeś też czego oczekujesz od wentylatorów? Zrobienia kompletnego huraganu w obudowie? Czy może temperatury są ok a masz ochotę kupić jakiś wentylator?

Obecne temperatury są ok czy chcesz je zbić? Bardziej zależy Ci na CPU, GPU?

Można polecić jakieś wentylatory a nie spełnią one Twoich oczekiwań bo nie są one kreślone.

Troszkę ta dyskusja zbacza z najlepszych wentylatorów 120 a tyczy się chłodzenia kompleksowego konkretnego komputera.

Może poproś moderatora o wydzielenie tego do osobnego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze względu na znaczną emisję ciepła przez moje maleństwo zastanawiam się nad zmianą wysłużonego BTF'a na coś co ma przynajmniej 2x większy flow przy kulturalnym łożysku. Wentyl będzie podpięty do kontrolera także wstępnie myślałem nad Magmą lub Flex 1600. A może 2x 1200rpm? Chociaż do tego ostatniego wzbrania mnie buda z 80mm wyciągiem [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to owszem :) Do kompletu zawsze ładniej :)

Do SW pewnie byś potrzebował opasek, jak się nie mylę, to w HR-01 są te druciki krótkie. Ja mam SW na Yasya założonego dodatkowym zestawem clipów (dokupiony osobno) i jest dłuższy niż standardowy, przez co łapie za zewnętrzne otwory a nie wewnętrzne jak standardowy clip.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę polecić enermax-y..i be quiet-y już nawet te najtansze są spoko

http://oclab.pl/artykuly/chlodzenie/porownanie-wentylatorow-enermax-scythe-noctua-be-quiet/3/

Test 10 wentylatorów 120mm – Enermax, Fander, SilentiumPC, Silverstone | FrazPC

Edytowane przez rafal76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie wentylki zakupic do CM690? Potrzebuje 2 na gore, 1 przod, 1 tyl, opcjonalnie 1 na dol. Lacznie 3 do pracy w poziomie i 2 w pionie. Dobrze aby wentylatory byly dosyc ciche na 12v (aktualnie noctua na chlodzeniu jest troche przyglosna), ale i w miare wydajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zależy ile chcesz wydać....przed Twoim postem są już odpowiedzi B-)

W sumie to moge nawet kupowac na kilka podejsc, bo narazie mam wentyle standardowo dodawane do budki. Mysle ze maks. 50zl za sztuke, i zalezy na tym aby standardowo bylo ciche. Z poczatku zastanawialem sie nad kupnem Roxo, ale podobno malo wydajne sa. Ogolnie nie wiem czy sobie powoli nie kompletowac baterii Silent Wingsow :rolleyes: Ale nie wiem czy dobrze w poziomie sie spisuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli juz wiem co do budki kupic. A np. do Thermalrighta Ultra 120 Extreme cos co byloby cichsze i wydajniejsze niz noctua da sie znalezc?

edit: Oprocz ceny i predkosci obrotu to jakas roznica jest miedzy silent wings i silent wings pure? Po za tym jak sie Gentle Typhoon 1150 do SW?

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj jest coś kosztem czegoś. SW są porównywalne do GT w podanych parametrach, jednak będą pewnie lekko wydajniejsze. Ze wszystkiego co miałem w rękach, są dla mnie najlepszym wyborem pomiędzy głośnością a wydajnością.

Jeśli chodzi o różnicę, to owszem:

- obudowa

- mniejsze martwe pole (choć różnice minimalne - porównanie w temacie o SW)

Resztę na ten temat znajdziesz w podanych temacie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko : czy 3x enermax t.b. silence 120mm będzie wystarczający by dobrze schłodzić komputer (i wyciszyć przy okazji) ? 900obr/min to wystarczająca zwłaszcza że teraz mam wentyle skręcone na 7v. Myślalem żeby założyć sigmę evo na chłodzenie fortis he1225 bo zephyr podobno pracuje dość głośno. Chyba że jeszcze jeden enermax ale na proca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytanie: co zrobić gdy chcę zamontować wentyl na 3 pinach na radiator na procka? Wystarczy adapter molex 3pin->4pin? Myślałem nad Silent Wings Pure 120mm, a on jest na 3 pinach. Byłem zmuszony wziąć w biegu Revolteca 120, a przy nim jak się rozkręci grać się nie da, bo tak hałasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam wenta na podmiankę zamiast oryginalnego z Mugena 2, jak dla mnie strasznie głośny :/

Cena ? 50-75 zł ?

Co powiecie na Noctua NF-P12 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi