pci Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Szkoda tylko że niema GT w wersji 140, bo tak to by zakupił i by były wentyle na lata :) Bo nie wiem czy jest sens wymieniać Antec TryCool na GT 120, koszt wymiany 5 wentyli duży, zysk raczej malutki :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) Taka tylko przestroga - nie polecam Enermaxa TB Silence 120mm do ULTRA CICHYCH komputerów... To coś wcale nie jest ciche :| Ma wysokiej częstotliwości dźwięk (świst? coś takiego), który obecnie jest najbardziej słyszalnym dźwiękiem dochodzącym z mojego kompa w czasie pracy w IDLE. Edytowane 8 Października 2011 przez aImLeSS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Szkoda tylko że niema GT w wersji 140, bo tak to by zakupił i by były wentyle na lata :) Bo nie wiem czy jest sens wymieniać Antec TryCool na GT 120, koszt wymiany 5 wentyli duży, zysk raczej malutki :/ Mam TriCool i nie są za fajne, a sens wymiany jest wtedy, gdy chcesz wydajnie ale cicho :) Jak dobrze pójdzie, to w tym lub następnym tygodniu zamieszczę testy nowych wentylatorów be quiet! :) znajomemu udało się załatwić próbki produktów do testów. Mam nadzieję, że następcy Silent Wings będą tak samo udaną konstrukcją :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 No to zobaczymy. Bo z testow , ktore widzialem GT zazwyczaj byl jednym z lepszych gdy badano przeplyw powietrza przy jednakowym poziomie dB.GT? :) Jakby co kolejna część testu wydajności wentylatorów pojawi się jutro lub pojutrze ;) Jak dobrze pójdzie, to w tym lub następnym tygodniu zamieszczę testy nowych wentylatorów be quiet! :) znajomemu udało się załatwić próbki produktów do testów. Mam nadzieję, że następcy Silent Wings będą tak samo udaną konstrukcją :DSam też jestem ich bardzo ciekaw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Znajac Be Quieta to pewnie stare zostana po 50 zeta a nowe jesli beda lepsze to po 70-80 beda sprzedawac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Silent Wings nadaje sie jako chłodzenie na procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Silent Wings nadaje sie jako chłodzenie na procka? Tak. U mnie pracował na Scythe Yasya i spisywał się bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevardias Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Pytanie. Niedługo kupuję Zalmana Performę i zastanawiam się nad zamianą wentylatora na inny, lepszy. Mam kilka typów; - SilentiumPC Sigma EVO - Coolermaster Sickleflow - Enermax TB Silence - Arctic Cooling Arctic F12 Który z nich polecacie do tego chłodzenia? Edytowane 14 Października 2011 przez Nevardias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Z podanych Sigma EVO. Podaj kwotę na wentylator i priorytet jakim się sugerujesz, może znajdziemy coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevardias Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Planuję kupić 2 wentylatory. Kwota do 30-40zł. Nie jestem cichofilem ale bez przesady. Edytowane 14 Października 2011 przez Nevardias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Za jeden czy oba? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevardias Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) 40zł za jeden - jak wydatek to wydatek ;) Edytowane 14 Października 2011 przez Nevardias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 Do tej kwoty, to bym na razie pozostał przy EVO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ecikpecik Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam, przymierzam się do kupna wentylatora (120) , w tym topicu widziałem że chwalony jest silent wings, ale jego cena to 64,90 zł. Znalazłem za 25 zł wentylator który jest cichszy i ma o 18,5 m3/h przepływu powietrzwa więcej, łozysko jest takie samo, lecz według opisu silent wings pracują o 200 000h dłużej, czy taki wentylator to dobry zakup? linki: (nie wiem czy można wstawiać linki na allegro, więc za utrudnienie przepraszam) http://a**egro.pl/aab-silent-jet-12-15-lopatek-65-mocniejszy-12db-i1942584557.html http://a**egro.pl/be-quiet-silentwings-pwm-120mm-bardzo-cichy-i1929048535.html ^ podmień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dresiarz_biczysz Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Co myślicie o takim 15 łopatkowym ABB SILENT JET 12 ? Specyfikacja techniczna: Obroty: 1100 obr./min. ±10% Zasilanie: 12V, 0,13A Przepływ: 104 m3/h Masa: 108g Hałas: 12,9 dB Rezystancja cieplna: 0,29 C/W Będzie cichy ? Chciałym zamontować takie 4 sztuki do silentium pc brutus 310. Edytowane 20 Listopada 2011 przez Dresiarz_biczysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam, przymierzam się do kupna wentylatora (120) , w tym topicu widziałem że chwalony jest silent wings, ale jego cena to 64,90 zł. Znalazłem za 25 zł wentylator który jest cichszy i ma o 18,5 m3/h przepływu powietrzwa więcej, łozysko jest takie samo, lecz według opisu silent wings pracują o 200 000h dłużej, czy taki wentylator to dobry zakup?Nie wierzy się w deklaracje producentów co do CFM czy też poziomu głośności bo nikt nie wiem jak oni to sprawdzali ;) Stosowne testy to wykazały ;) Co myślicie o takim 15 łopatkowym ABB SILENT JET 12?Może być cichy ale tak do 800 RPM a poza tym z pewnością nie jest to wentylator z wyższej półki więc nie wymagaj od niego zbyt wiele ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Ziomek polecił mi Fendery roxo i coś koło środy będe wiedział jak chodzą. Edytowane 24 Grudnia 2011 przez sil3nt85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Szukam czegoś żeby podmienić wentylator z Contac 29. HELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Ziomek polecił mi Fendery roxo i coś koło środy będe wiedział jak chodzą.Przecież to ledwo co wieje, do zasilacza niespecjalnie się nadaje...trzeba było brać Mistrala 80 :) Szukam czegoś żeby podmienić wentylator z Contac 29. HELPJaki masz budżet i jak mocno procesor jest podkręcony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Do 60zł i na 3,9ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 Contac 29 to wydajny cooler CPU i podejrzewam, że wystarczy mu cokolwiek cichszego niż fabryczny wentylator ;) Jakie masz obecnie temperatury na CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 Do 63 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 A jak było na boxowym coolerze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Na boxowym nawet nie startowałem z oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ok, a jakiej pasty używasz, tej standardowej? Jeśli tak, to trzeba będzie dobrać również lepszą pastę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Cooling - super Test- Juz od dawien dawna wiedzialem ze MX2 to wybor 1 klasa -cena/jakosc Natomiast Absolutnie nie zgadzam sie co do metody nakladania pasty !! Wlasnie wczoraj przeprowadzalem testy na swoim CPU (obecnie chlodze passywnie stock takty na 0,86v) i Najlepsza metoda Jest bez 2 zdan - KROPKA na srodku - z tym ze Opisywane ZIARENKO to za malo ... trzeba dac wielkosc rowna 2 ziarenek - Prosze mi wierzyc, ze w przypadku stosowania chlodzenia na IHS - nie ma wydajniejszej metody - Probowalem metoda cienkiej warstwy na CPU , kreski na cpu (tak jak przebiega wielkosc jadra pod ihs) , samej cienkiej warstwy na podstawke coolera itd (stracilem na to w sumie ok 2-3gramow pasty mx2 z tuby 8 gramowej) i testy wyszly w tej kolejnosci (od najwydajniejszej) 1) (PEA method)duza kropa na srodku (mniej wiecej wielkosci 2 ziaren ryzu - z tym ze musi to byc w tzw JEDNEJ porcji) 2) (Line Method) Pasek cienki na srodku (wzdluz rdzenia) 3) (Spread method back) cienka warstwa na stopce radiatora !!! 4) (Spread method) cienka warstwa na ihs 5) (Rice Method) Kropka wielkosci ziarenka ryzu na srodku Dla niedowiarkow - P.S Gdybym naladowal taka ilosc pasty jak w tym tescie cooling.pl - (metoda krzyzowa) to metoda ta robila by za izolator :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt85 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2012 Pasta jakś polecana Zalmana - dałem ponad 20 zeta za mega mały słoiczek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Czy mozna wyważyć wentylator który strasznie wibruje? na tyle że zała obudowa drży i biórko :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 P.S Gdybym naladowal taka ilosc pasty jak w tym tescie cooling.pl - (metoda krzyzowa) to metoda ta robila by za izolator :) Problem tylko w tym, że metoda "X" przy odpowiedniej paście i odpowiedniej ilości tej pasty jest najwydajniejsza. Też się trochę dziwiliśmy ale testy powtarzaliśmy przy użyciu dwóch różnych past - Noctua NT-H1 oraz Zalman STG2 - i było to samo. Przyznam jednak szczerze, że na co dzień zawsze uzywam metody klasycznej czyli równomiernie rozsamrowuję pastę po procesroze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Musze koniecznie zweryfikowac "wasza" metode ... Z kolei ja mam wielka prosbe jesli przy jakiejs sposobnosci PRZETESTUJCIE metode ktoa ja zaproponowalem t/j DUZA Kropka na Srodku i idealne nalozenie coolera bez ruchow na boki. Powaznie wedle moich testow sprawdza sie najlepiej a testowalem juz chyba na wszystkie mozliwe sposoby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...