Skocz do zawartości
Misza

Mobo Do P4 631 Z 2xata100 Lub Ata133

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przesiadłem się z XP 1700+ na P4 631 + AsRock 4CoreDual-VSTA. Wiem, że z płytą popełniłem błąd - skusiła mnie obsługa wszystkiego (zależało mi na AGP i 2XATA100) ;)

Poczytałem co nie co na temat tej płyty i... postanowiłem ją wymienić na coś normalnego. O ile AGP nie jest warunkiem koniecznym, właściwie to pogodziłem się z zakupem nowej karty w miejsce Ati X700 (coś do 250zł - po sprzedaniu Ati i dołożeniu 100zł da się cos sensownego kupić) to obsługa 4 urządzeń na ATA jest konieczna, nie chce mi się juz bawić w sprzedawnie starych rzeczy (zresztą kto kupi używki dyski 60GB i 160GB?? :-/) i kupowania nowego na SATA.

Dobrze by było żeby płyta była niezawodna, nie będę raczej bawił się w OC (no, może delikatnie ;) ), może być prosta, CENA do 300zł.

Macie jakieś propozycje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenie do 300 zł to cięzko znaleść coś dobrego z 2xATA 133 .

Dopiero powyżej 300 zł jest coś dobrego - Biostar Tforce P965 za 354 zł .

Zaś co do karty graficznej w cenie ~ 250 zł , to np. ten Palit 7300GT DDR3 Sonic 500/1000 za 259 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wodnik.

W cenie do 300 zł to cięzko znaleść coś dobrego z 2xATA 133 .

Dopiero powyżej 300 zł jest coś dobrego - Biostar Tforce P965 za 354 zł .

Zaś co do karty graficznej w cenie ~ 250 zł , to np. ten Palit 7300GT DDR3 Sonic 500/1000 za 259 zł

:lol: :lol: 2x ATA to ma prawie kazda plyta w standardzie :mur: :mur: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol: 2x ATA to ma prawie kazda plyta w standardzie :mur: :mur: :lol2:

Sorki, ale chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem - w opisie tematu chyba wyraźnie napisałem, że mam 4 urządzenia ATA. Więc zanim zaczniesz z kogoś się śmiać to poczytaj uważnie o co ktoś się pyta :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Sorki, ale chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem - w opisie tematu chyba wyraźnie napisałem, że mam 4 urządzenia ATA. Więc zanim zaczniesz z kogoś się śmiać to poczytaj uważnie o co ktoś się pyta :/

Ale jesli sie nie myle 4 urzadzenia ATA wymagaja 2 kanalow <_< Czyli w zapisie kolegi 2xATA to chyba znaczy , ze ma wlasnie 2 kanaly , kazdy kanal na 2 urzadzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jesli sie nie myle 4 urzadzenia ATA wymagaja 2 kanalow <_< Czyli w zapisie kolegi 2xATA to chyba znaczy , ze ma wlasnie 2 kanaly , kazdy kanal na 2 urzadzenia.

Jak nie patrzeć logicznie rozumujesz :) Ale... czy " 2x ATA to ma prawie kazda plyta w standardzie"?? Raczej nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Miałem ten sam problem z płytą co Ty. Wybrałem ABITA IB9 ma 2 kontrolery ata133 czyli możesz do niego podpiąć 4 urządzenia. Za cenę 350zł nic ciekawszego chyba nie znajdziesz. Jedyny minus tej płyty to taki, że na początku trzeba zrobić dyskietkę ze sterownikami jak do sata. Później to winda instaluje się bez problemu. Co do O/C to swojego Pentiuma D925 z 3.0Ghz podkręciłem do 4.0Ghz bez problemu z podniesionym napięciem do 1,41v, ale nie mam go na co dzień tak ustawionego bo boxowy wentylator nie wyrabia. Opis płyty masz tutaj: http://www2.abit.com.tw/page/pl/motherboar...p;fMTYPE=LGA775

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Przesiadłem się z XP 1700+ na P4 631 + AsRock 4CoreDual-VSTA. Wiem, że z płytą popełniłem błąd - skusiła mnie obsługa wszystkiego (zależało mi na AGP i 2XATA100) ;)

Poczytałem co nie co na temat tej płyty i... postanowiłem ją wymienić na coś normalnego. O ile AGP nie jest warunkiem koniecznym, właściwie to pogodziłem się z zakupem nowej karty w miejsce Ati X700 (coś do 250zł - po sprzedaniu Ati i dołożeniu 100zł da się cos sensownego kupić) to obsługa 4 urządzeń na ATA jest konieczna, nie chce mi się juz bawić w sprzedawnie starych rzeczy (zresztą kto kupi używki dyski 60GB i 160GB?? :-/) i kupowania nowego na SATA.

Dobrze by było żeby płyta była niezawodna, nie będę raczej bawił się w OC (no, może delikatnie ;) ), może być prosta, CENA do 300zł.

Macie jakieś propozycje??

Spoko ludzie placa za dyski jakies chore ceny na allegro ;)

Hmm tak mowiac szczerze to bardziej by ci sie oplacala zmiana na x2 3600+ (jakies 50-60 zeta doplaty) i abita kn9 za 240 zeta niz placenie 350-400 zeta za dobra plyte pod 775na nf650i bo chyba juz tylko one maja 2 kanaly ide.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można też kupić kontroler ATA na PCI koszt to ok 35-60zł, maja zwykle 2 kanały czyli podłączysz do 4 urządzeń

Hehe... o tym nie pomyślałem :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. Chyba zdecyduję się na tego Abita, choć o Abicie słyszałem niezbyt pochlebne opinie dotyczące bezawaryjności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy Abitów to już przeszłość. Firma z dawnym Abitem to już niewiele ma wspólnego. Abit został wykupiony przez jakąś firmę holenderska o ile się nie mylę. Jak kupisz Abita IB9 to się nie zawiedziesz. Nie zrób tego błędu co ja. Chciałem zaoszczędzić na płycie głównej kupując GA-945P-S3( wiem że budżetowy, ale kasy wtedy było brak). To dopiero była porażka nawet proca nie mogłem na tym podkręcić bo co chwilę jakieś błędy w prime95 wyskakiwały. Na Abicie IB9 proc ten sam lata na 4Ghz bez problemu. Moje doświadczenia co do Abita nie wzięły się z "kosmosu" tylko poprostu miałem porównanie tych 2 płyt. Abita właśnie kupiłem dzięki temu, że polecali go tu na forum :) jako tanią i dobrą płytę pod LGA775.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem na stronie producenta to płyta ta nie obsługuje Core2Duo jest na chipsecie 945 a Abit IB9 lub Asus P5B są na Intelu965. Ja wychodzę z założenia odnośnie samochodów bo z nimi więcej mam doczynienia, że lepiej jeździć ubogo wyposażonym Mercedesem\BMW\Audi niż wypasionym w różne bajery autem koreańskim (nie obrażając nikogo) Miałem kilka Gigabajtów na AMD i tam te płytki sprawują się dobrze zaś w Intelu już tak różowo nie jest (mowa tutaj o tych najtańszych produktach). Więc lepiej nieraz poczekać i dołożyć trochę i mieć płytę która będzie bezproblemowa i starczy na dłużej. Możesz sobie pomyśleć teraz, że łatwo pisać "dołóż trochę" ale niestety taka jest prawda. Ja się pospieszyłem i kupiłem GA-945P-S3 i teraz żałuję bo szkoda było kasy na tą płytę. Mogłem trochę poczekać dołożyć do tego co teraz mam (Abit IB9) i nie byłbym w plecy z 280zł za tego Gigashita :mur:

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi