Andiw Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 (edytowane) Wiem ze tego typu tematów jest już od groma jednak mimo ich przeglądnięcia i stosowania sie do rad w nich zawartych dalej nie mogę ustawić otoczenia sieciowego. Przejdźmy do konkretów: Router to Linksys WAG200G-E1, komputer A: stacjonarny pc(połączenie za pomocą kabla, winXP), komputer B: laptop (wifi, Vista) :unsure: Sprawa wygląda następująco: Komputer A widzi w otoczeniu sieciowym komputer B jednak nie może sie do niego podłączyć. Komputer B nie widzi komputera A za to widzi router. Komputer A ma przypisany stały adres IP. Komputer B dostaje ip przez dhcp ( zmiana na adres statyczny nie pomogła, niestety laptop musi sie łączyć przez, dhcp bo nie chce mi sie za każdym razem jak zmieniam lokum tego przestawiać) <_< Próbowałem juz wszystkiego : Netbios, firewalle otwarte, konto gościa, serwer wins i sam już nie wiem co jeszcze. Proszę o pomoc, bo siedzę nad tym 2 dzień i już nie wiem, jak sie za to zabrać ( tym bardziej ze z vista to moj pierwszy kontakt :mur: ) Teraz zauważyłem ze pakiety nie dochodzą do komputera B z komputera A lecz na odwrót działa.... tylko, co jest tego powodem :/ Edytowane 20 Maja 2007 przez Andiw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Moze separacje komputerow w WiFi masz wlaczona i dlatego... Skonfiguruj folder udostepniany poleceniem shrpubw w oknie uruchom na obu kompach i sproboj jeszcze raz. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andiw Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Niestety nie pomogło... Nie wiem, czemu nie mogę pingowac komputera z vista (sprawdziłem i na kablu i na wifi ze statycznym ip i z dynamicznym) może to jakieś zabezpieczenie? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...