Skocz do zawartości
Andiw

Otoczenie Sieciowe Winxp I Vista

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze tego typu tematów jest już od groma jednak mimo ich przeglądnięcia i stosowania sie do rad w nich zawartych dalej nie mogę ustawić otoczenia sieciowego. Przejdźmy do konkretów: Router to Linksys WAG200G-E1, komputer A: stacjonarny pc(połączenie za pomocą kabla, winXP), komputer B: laptop (wifi, Vista) :unsure:

Sprawa wygląda następująco: Komputer A widzi w otoczeniu sieciowym komputer B jednak nie może sie do niego podłączyć. Komputer B nie widzi komputera A za to widzi router. Komputer A ma przypisany stały adres IP. Komputer B dostaje ip przez dhcp ( zmiana na adres statyczny nie pomogła, niestety laptop musi sie łączyć przez, dhcp bo nie chce mi sie za każdym razem jak zmieniam lokum tego przestawiać) <_<

Próbowałem juz wszystkiego : Netbios, firewalle otwarte, konto gościa, serwer wins i sam już nie wiem co jeszcze. Proszę o pomoc, bo siedzę nad tym 2 dzień i już nie wiem, jak sie za to zabrać ( tym bardziej ze z vista to moj pierwszy kontakt :mur: )

Teraz zauważyłem ze pakiety nie dochodzą do komputera B z komputera A lecz na odwrót działa.... tylko, co jest tego powodem :/

Edytowane przez Andiw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie pomogło... Nie wiem, czemu nie mogę pingowac komputera z vista (sprawdziłem i na kablu i na wifi ze statycznym ip i z dynamicznym) może to jakieś zabezpieczenie? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi