Skocz do zawartości
Xavi

Przywrocenie Mbr'ki Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przywrocic windowsowego bootloadera na mbr?

Jak daje fixmbr w konsoli odzyskiwania to niby ok ale jak sie odpala to pisze ze zly dysk systemowy.(tylko, ze po angielsku). Jakies pomysly? Jak wpisuje bootfix czy tam fixboot to pisze ze nie poprawny dysk systemowy.

HELP me i przepraszam za brak polskich liter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposob?

Jak daje fixboot D albo C to idzie ok ale i tak windows nie wstaje.

Help...

Dodam jeszcze widoczek z widoku partycji:

cfdisk 2.12r							  Disk Drive: /dev/hda						Size: 80060424192 bytes, 80.0 GB			  Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 9733	Name		Flags	  Part Type  FS Type		  [Label]		Size (MB) ------------------------------------------------------------------------------	hda5					Logical   NTFS			 []			  20003.85*	hda6					Logical   NTFS			 []			  41940.71	hda7					Logical   Linux ext3					   15002.92	hda8					Logical   Linux swap / Solaris			   509.97							Pri/Log   Free Space						2599.19

EDIT:

Ustawilem partycje jako BOOT i teraz sprobuje.

Edytowane przez Xavi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu widzę (prawdopodobnie) partycję podstawową - ostatni wpis. Spróbuj TestDisk. Może przywróci poprawną listę partycji. Pewności nie mam, bo nie wiem jak dokładnie działa cfdisk - czy ważniejsza jest kolejność partycji, czy ich typ. Teoretycznie ta partycja na 2.5GB wygląda na zagubioną partycję systemową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to 2.5GB to nie zagubiona partycja systemowa tylko wolne miejsce po bylej partycji. Skasowalem ja po reinstalacjii systemu a ja sobie wtedy zostawilem dla latwiejszego backupu danych.

Teraz mam:

cfdisk 2.12r							  Disk Drive: /dev/hda						Size: 80060424192 bytes, 80.0 GB			  Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 9733	Name		Flags	  Part Type  FS Type		  [Label]		Size (MB) ------------------------------------------------------------------------------	hda5		Boot		Logical   NTFS			 []			  20003.85*	hda6					Logical   NTFS			 []			  41940.71							Pri/Log   Free Space					   18112.07
Jak odpalic tego testdiska?

Z konsoli ratunkowej windy czy jak?

//Dobra znalazlem w twojej sygnaturce

Edytowane przez Xavi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TestDisk to oddzielny program:

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Niestety nic tutaj nie pomoże, skoro ta ostatnia partycja nie jest zagubioną partycją.

Rozumiem, iż system jest zainstalowany na partycji 20GB, tak?

Nie wiem jak cfdisk, ale (o ile pamiętam) Partition Magic oraz Ranish Partition Magic mają opcję konwersji/zmiany dysku logicznego na partycję podstawową. Taka właśnie zmiana jest tutaj potrzebna.

Swoją drogą, iż Windows XP nie jest archaicznym systemem i (sądząc po liście partycji) powinien bez oporu startować z tej partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą, iż Windows XP nie jest archaicznym systemem i (sądząc po liście partycji) powinien bez oporu startować z tej partycji.

No troche nie bardzo. Szczególnie ze program zawarty w MBR musi najpierw znalezc aktywną partycję podstawową, której ie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacie cos co by zadzialalo na linuksie? Ten ranish nie odpalil pod wine na pingwinku live. A nie mam zadnego innego kompa z dostepem do windowsa.

-- złączone by ULLISSES --

Wchodą już w grę programy pod windowsa. Zainstalowałem sobie na boku świeży system który i tak będzie skasowany ponieważ przywracanie wszelkiego rodzaju sterowników z tamtego systemu zajmie mi kilka dni. A mi zależy na czasie.

Partition Magic 8 Wywala błąd:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam. Już ściągam. Zobaczymy jak pójdzie.(w razie co dam Edita)

I takie pytanko na boku:

Jest jakiś mini-program pełniący rolę przycisku z dolnego-lewego rogu w gnome? Taki przycisk który po naciśnięciu minimalizuje wszystkie otwarte okna, a po ponownym naciśnięciu przywraca je do normalnej postaci?

Edytowane przez Xavi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam odmowe dostępu jak próbuje się dostać do starych moich dokumentów. W sieci są tylko rozwiązania dla windowsa XP Professional który ma więcej opcji niż HE.

Pomocy, muszę odzyskać hasło od steama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ales nasyfil chlopie ja zawsze jak wlaze do konsoli odzyskiwania

ciupie

1.widows

podaje haselko

klepie w tej kolejnosci

fixboot

fixmbr

i wszystko smiga jak ta lala

pozatym za pomoca partition table doctor wypada zrobic pliczki ktore odnajda nam dysk gdy go zgubimy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi