Skocz do zawartości
CKM18

Freezer 64 Pro Czy ? Czyli Wydajne I Tanie Chłodzenie Na Am2

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie potrzebuję jakiegoś wydajnego chłodzenia na am2 najlepiej w cenie do 60zł ( tyle kosztuje nowy freezer na allegro z przesyłką no ale trochę więcej to chyba bym znalazł żeby dołożyć)

w tej chwili cooler chłodził by semprona am2 ( temperatury na standardowym chłodzeniu to idle : 32 , stress 42) ale za jakiś czas pewnie kupie Brisbane lub coś lepszego jak wyjdzie , z góry dzięki za odpowiedź

chciałbym też zapytac posiadaczy sempronów am2 jak wyglądają temperatury na freezerze 64pro w idle i stress ??

z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende - proste pytanie co jest wydajniejsze :-)

no i rzuciła mi się w oczy jeszcze 1 rzecz czemu pentagram na tak dobry cooler daje tylko 12 miesięcy gwarancji , a arctic 6 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende - proste pytanie co jest wydajniejsze :-)

no i rzuciła mi się w oczy jeszcze 1 rzecz czemu pentagram na tak dobry cooler daje tylko 12 miesięcy gwarancji , a arctic 6 lat

ciut wydajnieszy jest Pentagram ale i minimalnie głośniejszy. Ogólnie jeśli masz regulację obrotów to Pentagram wydaje sie rozsadniejszy, większy zakres mozliwosci.

Bo AC ubzdurał sobie 6 lat, generalnie to jak juz wspomniano, nie za bardzo moze się tu coś zepsuć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende - głośniejszy może byc , na tym mi nie zależy zależy mi na wydajności , zrobiłem szybkie porównanie według danych z allegro i wygląda to tak że : pentagram jest trochę lżejszy od freezera , ale znowu freezer ma wentyl od 300 - do 2200 obrotów , natomiast pentagram jest szybszy (ale ma mniejszą regulację obrotów) od 1700 do 3000 obrotów , gdzie w pentagramie jest ta miedź ?? bo na wszystkich foto z allegro widac tylko aluminium ??

a jak sie ma wydajnoś tych 2 coolerów w porównaniu z tym pentagramem :

http://www.allegro.pl/item195992755_pentag...gw_wys_24h.html

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende - głośniejszy może byc , na tym mi nie zależy zależy mi na wydajności , zrobiłem szybkie porównanie według danych z allegro i wygląda to tak że : pentagram jest trochę lżejszy od freezera , ale znowu freezer ma wentyl od 300 - do 2200 obrotów , natomiast pentagram jest szybszy (ale ma mniejszą regulację obrotów) od 1700 do 3000 obrotów , gdzie w pentagramie jest ta miedź ?? bo na wszystkich foto z allegro widac tylko aluminium ??

a jak sie ma wydajnoś tych 2 coolerów w porównaniu z tym pentagramem :

http://www.allegro.pl/item195992755_pentag...gw_wys_24h.html

Jeśli głośność nie ma dla Ciebie znaczenia to bierz tego Pentagrama Freezone HP-100, ale 3000 rpm to naprawdę jest odkurzacz, freezer przy 2000rpm jest już dosyć głośny. Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mookie- nie chodzi mi o głośnośc ale o wydajnośc , czyli mam rozumiec że

Pentagrama Freezone HP-100 będzie najwydajniejszy ???

Pentagram będzie ciut wydajniejszy bo ma lepsze śmigło. Myślę że jakby na Fryzjera założyć jakieś lepsze śmigiełko to otrzymalibyśmy taką samą wydajność jednak zawsze to dodatkowe koszta.

Tutaj masz jakieś porównanie Freezera 7 (konstrukcyjnie to samo co 64 pro) z tym Pentakiem, zwycięzca to Pentagram.

http://www.znak.pl/index.php?text=315

Jeśli zaś chodzi o tego miedzianego nxc to wydaje mi się że freezeropodobne będą i tak wydajniejsze. Tutaj jakiś test porównawczy m. in. freezera ale z qvc 100Cu (myślę że nxc nie jest dużo wydajniejszy od qvc jeśli wogóle jest)

http://pclab.pl/art15400-9.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według tego porównania Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite jest minimalnie lepszy od freezera i lepszy od Pentagrama Freezone HP-100 ( mimo iż ten jest cały z miedzi) czy to przez nowoczesną budowę ??? ( bo hp 100cu jest już na rynku dośc długo) prawdopodobnie wezmę tego pentagrama

Freezone HP-100 AlCu bo wychodzi że jest on najwydajniejszy w cenie do 60zł, ale za Pentagramem 100 Cu przemawia kompatybilnośc ze wszystkimi socketami no i niewiele gorsze osiągi ( w sumie to na ręcznej regulacji mi nie zależy bo mam to w mobo )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi