Dj. Gargamel Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 male techniczne pytanie chce przkrecic plexe do boku obudowy jak nazywa sie urzadzono (technicznie) ktore potrafi zrobic gwint w obudowie zeby srubeczka taka jaka zkrecam obudowe ladnie sie wkrecala czy moze wystarczy wywiercic otwor ze srednica mniejsze niz ta srubka dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 chyba chodzi o gwintownice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 czy gwintownica robi na srubkach ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cooger Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 Rozumiem, że te otwory mają być w bocznej ściance ? Jeśli tak to gwintownica bez sensu.... no chyba, że masz bardzoooo grubeeee ścianki. Jeśli mają być to takie śrubki jak do tyłu obudowy, czyli z dużym skokiem to myślę, że wystarczy otwór o mniejszej średnicy a potem już to wkecisz. Popróbuj z jakąś podobną blaszką, żeby niczego nie spierniczyć. A z uwag dodatkowych - jak ta śrubka ma trzymać tę pleksę ? Nie lepiej poprostu przelotowy otwór i z drugiej strony nakrętka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 pleksa bedzie przykrecona do boku obudowy tak jak standardowy boczek za pomoca katownikow tylko wlasnie cos musi jeszcze trymac z przodu wielkie dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 ja bym dał na śruby... znalzł jakieś ładne :P a w środku nakręteczke... żadnego gwintu szybko i łatwo... a za sprzęt do gwintowania dużów zapłacisz... chyba że hciński czego nie polecam bo sam próbowałem.... ta cżęśc co trzym gwintownil się odkształciła i musieliśmy z kumplem kobinować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rice Opublikowano 24 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2003 ja tam to zrobiłem wiertara i było okej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 A nikt z was nie slyszal o blachowkretach?!? Przeciez jezeli daja sobie rade z blacha, to z pleksa chyba tez nie beda mialy problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 a dlaczego gwintowac blache?? nie latwiej jest wywiercic dziury w obudowie i w pleksi, a nastepnie uzyc srub + podkladka silikonowa + nakretka ?? sa fajne sruby, imbusowe, calkeim ladnie wygladaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Odświeżę temat by nie zakładać dublowego postu. Czy ktoś z Was może udzielić mi rady na temat zrobienia gwintów pod złączki w plexi? Sprawa wygląda następująco. Robię rez z 3 mm plexi. I jak dotąd wszystko szło jak po maśle. Jednak muszę zrobić otwory na 2 złączki od LC w dnie reza. Nie wiem za bardzo jak do tego się zabrać. Czy robić to jakąś gwintownicą, a może po prostu wywiercić otwór na średnicę złączki (ale bez gwintu) i później podgrzać metalową złączkę nad gazem, a następnie wkręcić ją w plexi tworząc gwint? Czy to zda egzamin? Chyba, że są jeszcze inne "domowe sposoby"? Dno reza składa się ze sklejonych, 2 półokrągłych płytek plexi o grubości każda 3 mm (całkowita grubość dna 6 mm). Klejenie - akrylocyjano-podobnym klejem (nazwy możecie się domyślić). Będę wdzięczny za wszelkie rady, propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) Odświeżę temat by nie zakładać dublowego postu. Czy ktoś z Was może udzielić mi rady na temat zrobienia gwintów pod złączki w plexi? Sprawa wygląda następująco. Robię rez z 3 mm plexi. I jak dotąd wszystko szło jak po maśle. Jednak muszę zrobić otwory na 2 złączki od LC w dnie reza. Nie wiem za bardzo jak do tego się zabrać. Czy robić to jakąś gwintownicą, a może po prostu wywiercić otwór na średnicę złączki (ale bez gwintu) i później podgrzać metalową złączkę nad gazem, a następnie wkręcić ją w plexi tworząc gwint? Czy to zda egzamin? Chyba, że są jeszcze inne "domowe sposoby"? Dno reza składa się ze sklejonych, 2 półokrągłych płytek plexi o grubości każda 3 mm (całkowita grubość dna 6 mm). Klejenie - akrylocyjano-podobnym klejem (nazwy możecie się domyślić). Będę wdzięczny za wszelkie rady, propozycje. Po pierwsze, klejone dno to bardzo nieszczesliwy pomysl, po drugie, dno z 3mm pleksy to imo troche malo, zwlaszcza, ze masz w nim zrobic gwint. Po trzecie gwint sie robi gwintownikiem, otwor pod gwint musi byc srednicy zlaczki "pomniejszonej o sam gwint" ale to chyba logiczne :) ps. sorry zle zrozumialem ta sklejona plekse :) ale nie zmienia to faktu ze robienie gwintu w "dwuwarstwowej" pleksie moze sie zakonczyc pozniejszym przeciekiem. Edytowane 5 Października 2009 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Dzięki za info. Nie rozumiem jednak Twojej koncepcji "przecieku"? Te 2 identyczne rozmiarowo warstwy dna są sklejone na całej długości powierzchnią do siebie. Wg mnie nie powinno to w cale się rozkleić. Moge się jednak mylić bo o czymś nie wiem? Co do gwintu to myślałem żeby zrobić otwór na średnicę samej złączki bez gwintu. Później podgrzać złączkę i wkręcić ja na gorąco, tym samym "żłobiąc" na gorąco gwint pod złączkę. Nie wiem jednak czy to wypali? Zakładam również taki scenariusz, iż złączki po zrobieniu gwintów wkręce i skleję z dnem na stałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Ja bym czegoś takiego nie kleił cyjanoakrylami, są dość kruche i łatwo puszczają, do klejenia plexi wziął bym coś z bardziej elastyczną spoiną, ale dokładnie jaki to może być klej to nie mam pojęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...