Skocz do zawartości
radas

Jakie Są Prawidłowe Temperatury ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od komponentów. I Twojej tolerancji na hałas ;)

Generalnie niefajnie jest jak procek w stresie lata każdorazowo powyżej 65 stopni. Karty graficzne mogą dojechać nawet do 120. Chipki NB - też powinny więcej niż CPU zdzierżyć, ale tych 60 to nie powinny przekraczać (np. Nforce 4). HDD - do 45, może 50. Google ostatnio badała wpływ temp na trwałość swoich HDD, ale z ich badań nic konkretnego nie wyszło, choć ludzie twierdzą, że google napisało, że jak HDD mają za zimno to zwiększa się prawdopodobieństwo awarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pratkycznie to wszystko i nic, zalezy od mobacza którego masz, od jego czujników (czy sa, gdzie są i czy są dobrze działajace i wyskalowane) oraz od tego czy spedfan obsługuje dane mobo i czy dobrze obsługuje, jesli nie obsługuje lub robi to źle to możesz mieć temperatury nie z tej ziemi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystałem z firmowej wyszukiwarki

Również z google

i ingdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

Jakie są prawidłowe i jakie dopuszczalne temperatury podzespołów komputera ?

Czujniki temperatury podzespołów to często można se w d.... wiadomo co.

Poza tym wszystko zależy od typu platformy, rozumiem że Ciebie interesuje AM2.

Najlepiej sprawdzić wszystko organoleptycznie ja robie tak:

Temperatura radiatora na procesorze nie powinna być większa niż temperatura ludzkiego ciała jak ma się wysoką gorączkę, zakładam że temp na rdzeniu jest o te 10 st wyższa.

Temperatura radiatora na NB/grafice/pamięciach najlepiej żeby nie była tak wysoka że nie możesz utrzymać na nim łapska przez kilka minut (to będzie chyba z 60-70 stopni).

Temperatura dysku nie większa niż 50st.

To są mniej więcej krytyczne temperatury których lepiej nie przekraczać.

Ofkoz podzespoły mogą pracować i z wyższymi temperaturami ale jest ryzyko że pojawią się niestabilności, a poza tym zmniejszy się żywotność elektroniki.

Idealne temperatury dla elektroniki ogólnie rzecz ujmując to temperatury pokojowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura radiatora na NB/grafice/pamięciach najlepiej żeby nie była tak wysoka że nie możesz utrzymać na nim łapska przez kilka minut (to będzie chyba z 60-70 stopni).

Raczej to będzie 40-50, bo przy 53-55 to już się oparzysz.

Temperatura dysku nie większa niż 50st.

I nie mniejsza niż 25.

Google ostatnio badała wpływ temp na trwałość swoich HDD, ale z ich badań nic konkretnego nie wyszło, choć ludzie twierdzą, że google napisało, że jak HDD mają za zimno to zwiększa się prawdopodobieństwo awarii.

No jeśli to jest dla Ciebie mało konkretne to nie wiem co może być bardziej :)

Temperatura pracy dysku lepiej, żeby była nie niższa niż 25 stopni i nie wyższa niż 50, z tym, że najmniej awaryjnymi dyskami w tym raporcie okazały się te pracujące w okolicy 40 stopnia.

Jeśli chodzi o temperatury procesorów to C2D i A64 mają inną tolerancję - generalnie im niższa tym lepiej. Mostki na płytach i GPU mają wyższą tolerancję... ale za to ścieżki do okoła często jej nie mają. Nie warto pozwalać układom na osiąganie temperatur powyżej 60 stopni, bo być może sam układ spokojnie w tych warunkach sobie będzie pracował, ale elementy do okoła już nie muszą. Vide np. ten temat.

Jeśli mostek u Ciebie ma temperaturę 60 stopni to dotknięcie radiatora nie będzie możliwe na dłużej niż kilka sekund najdalej... albo i nawet to nie. 60 stopni powinno wywołać oparzenia, więc ostrożenie przy dotykaniu. Osobiście, gdyby to znalazło potwierdzenie w tym organoleptycznym sprawdzaniu, to bym wymienił czym prędzej chłodzenie mostka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky

LINK - po przeczytaniu tej dyskusji też nie będziesz już taki pewien. Padło tam wiele celnych spostrzeżeń, które z punktu widzenia prawidłowej analizy danych praktycznie uniemożliwiają wyciągnięcie jednoznacznych wniosków - takich jak "najlepiej mieć taką temperaturę". Po prostu nie uwzględniono wielu innych, ważnych parametrów, okoliczności. Owszem, ciekawe są te wykresiki, fajnie się to czyta, ale - dla mnie przynajmniej - niewiele z tego wynika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky

LINK - po przeczytaniu tej dyskusji też nie będziesz już taki pewien. Padło tam wiele celnych spostrzeżeń, które z punktu widzenia prawidłowej analizy danych praktycznie uniemożliwiają wyciągnięcie jednoznacznych wniosków - takich jak "najlepiej mieć taką temperaturę". Po prostu nie uwzględniono wielu innych, ważnych parametrów, okoliczności. Owszem, ciekawe są te wykresiki, fajnie się to czyta, ale - dla mnie przynajmniej - niewiele z tego wynika.

Moim zdaniem w tym teście coś jednak jest, oczywiście nie jestem specjalistą w dziedzinie mechaniki czy też elektroniki ale wystarczy trochę pogooglować aby dowiedzieć się takich rzeczy jak np. o ile elektronika znosi niskie (np. pokojowe) temperatury to mechanika już niekoniecznie, a to z takich powodów jak

- rozszerzalność/kurczliwość termiczna (łożysko za zimne to "luźne" łożysko, łożysko za ciepłe to "ciasne" łożysko.

- właściwości smarujące zastosowanych w łożyskach smarów/olejów. Znalazłem przykładowe informacje że zwykłe łożysko tłoczne powinno pracować w temperaturze nie mniejszej jak 30st (krzepnięcie smaru) i nie większej jak 200st (kroplenie smaru).

Oczywiście nie można tego przenosić bezpośrednio na mechanikę dysku, bo jak wspominałem nie jestem ekspertem w tej dziedzinie jednak powyższe informacje mogą dać do myślenia że schładzanie dysku na siłe niekoniecznie wpłynie dobrze na jego żywotność tak samo jak podgrzewanie.

Założyłem mechaniczne uszkodzenia dysków, bo nie wierze że temp. poniżej 30* zaszkodzi elektronice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mooki pochwal się jakie masz tempy na dysku i jakie chłodzenie ewentualnie , ja mam taki jak ty a miałem 2004 wcześniej (200gb) i temp wzrosły i to całkiem drastycznie (teraz pracuję chyba bardziej na obrzeżach dysku , tzn tych 50gb więcej... więc może to dlatego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mooki pochwal się jakie masz tempy na dysku i jakie chłodzenie ewentualnie , ja mam taki jak ty a miałem 2004 wcześniej (200gb) i temp wzrosły i to całkiem drastycznie (teraz pracuję chyba bardziej na obrzeżach dysku , tzn tych 50gb więcej... więc może to dlatego ?

A może temp wzrosły dlatego że lato idzie?

Z odczytów na 250 mam 30-36*C a na 80 35-41*C oba bez żadnych nawiewów. Uważam że dodatkowe chłodzenie tych samsungów jest zbędne, w dotyku są letnie, ich temp. są do siebie bardzo zbliżone.

Obudowa od góry na oko nie przekracza temp. ludzkiego ciała, pod spodem za to miejsce łożyska lekko parzy ale tak że da sie trzymać w tamtym miejscu palec.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to u mnie jest chyba cos nie tak , przy spoczynku mam najmniej 35st , podczas kopiowania po lanie (zapis) nie da się go dotknąć...dobra kończę bo ja tak tu statystycznie a temat trochę na psy schodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi