Skocz do zawartości
Yearman

Pomysł Na Danie Z Krewetkami

Rekomendowane odpowiedzi

no własnie...ostatnio kupilem w sklepie opakowanie krewetek koktajlowych- robilem puszny ryz po kantonsku. Zastanawialem sie w jakich innych dobrych daniach mozna by je wykorzystac-moze ktos ma jakis niezawodny przepis ?

Edytowane przez Yearman

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

obrane krewetki na masło z czosnkiem ( może być z nieduża ilością oliwy, masło się nie spali wtedy jak dasz za duży ogień ) usmaż, ale nie za mocno ( 3-4 min max ) i na to świeże liście szpinaku. Podduś trochę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na małe krewetki koktajlowe fajny,szybki, prosty jest taki przepis, jak mam mało czasu to często go robię:

 

Na patelni podsmaasz czosnek i do tego dajesz spażone wcześniej krewetki koktajlowe, i jakieś zioła (bazylia, prowansalskie ) i do tego stopniowo dodaje mleko/śmietankę(płynna, czyli chyba z jak największym % tak ok 30) i czekam aż się trochę zredukuje (zrobi gęstsza), jak masz i śmietanke i mleko to zaczynasz od śmietanki a jak masz za gęste to trochę mleka.

 

Do tego gotujesz makaron taki śmieszny włoskiej firmy PONTE a nazywa się sapore e Tenuta in Cottura wielkości krewetek takie kolanka/półksiężyce w środku z dziurką,

 

No i na koniec mieszasz to razem = PYCHA

 

Jak znajdę chwilę to cyknę fotkę makaronu bo naprawdę go warto poszukać, bo wielkośćią i kształtem podobny do krewetek i wchłania sos, ale jak nei masz to jakieś małe rurki czy świderki starczą

 

 

Pozdro i smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

spaghetti frutti di mare

 

przepis ze strony ale robilem i totalny wypas

Składniki:

- opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag),

- opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l,

- 2 łyżki masła,

- szklanka białego, wytrawnego wina,

- sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku,

- makaron spaghetti.

 

Jak przyrządzić?

1. gotujemy makaron na dwie osoby.

2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku.

3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

odswieze nieco temat. lubie owoce morza, chociaz sam nigdy nie przyrzadzalem. kupilem male pudeleczko 20dg koktajlowych, obranych i ugotowanych shrimps :)

 

moze ktos dorzuci jeszcze jakis pomysl od siebie? narazie sklaniam sie ku przepisowi @Tony Soprano

 

pozdrawiam:)

Edytowane przez kukifas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

spaghetti frutti di mare

 

przepis ze strony ale robilem i totalny wypas

Składniki:

- opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag),

- opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l,

- 2 łyżki masła,

- szklanka białego, wytrawnego wina,

- sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku,

- makaron spaghetti.

 

Jak przyrządzić?

1. gotujemy makaron na dwie osoby.

2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku.

3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem.

Dodaj do tego na końcu pocięte drobno wędzone filety z łososia, będzie jeszcze pyszniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

spaghetti frutti di mare

 

przepis ze strony ale robilem i totalny wypas

Składniki:

- opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag),

- opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l,

- 2 łyżki masła,

- szklanka białego, wytrawnego wina,

- sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku,

- makaron spaghetti.

 

Jak przyrządzić?

1. gotujemy makaron na dwie osoby.

2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku.

3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem.

mnia mniam - wyprobuje na pewno - jaki makaron ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

spaghetti frutti di mare

 

przepis ze strony ale robilem i totalny wypas

Składniki:

- opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag),

- opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l,

- 2 łyżki masła,

- szklanka białego, wytrawnego wina,

- sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku,

- makaron spaghetti.

 

Jak przyrządzić?

1. gotujemy makaron na dwie osoby.

2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku.

 

w sumie makaron nie powinien miec znaczenia, ale uzylem "razowej" lubelli.

3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem.

zrobilem to dzisiaj i niestety nie jestem na nie. mimo przyprawiania, odparowywania itp w smaku bylo to mocno takie sobie z mocnym posmakiem i aromatem koncentratu. moze jakby zamiast koncentratu uzyc keczupu lub dodac cukru byloby lepsze, ale nie bede ryzykowal nastepnym razem. takie polaczenie nie jest dla mnie.

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To może prosto i szybko - krewetki z warzywami na słodko-kwaśno

 

Potrzeba:

- krewetki królewskie/tygrysie

- paczka mrożonej mieszanki chińskiej(w Biedronce jest tania i dobra)

- sos sojowy

- miód

- cytryna

- imbir

- sos chilli(np. słodki sos chilli Tao-Tao)

 

Na patelnie trochę oleju, wsypać warzywa prosto z zamrażalnika i podsmażyć, w tym czasie krewetki wrzucić na gotującą wodę na około 1-2 minuty aby nabrały koloru, obrać i wrzucić do warzyw. Wyłączyć gaz pod patelnią, dodać sos sojowy, miód, cytrynę, starty imbir i sos chilli. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 3-5 minut. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym(polecam).

 

Nie podaje ile czego dać, bo sam robię to na oko :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...