Skocz do zawartości
Havoc

A dlaczego tak się dzieje..? - nurtujące pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Lasery (widzialne) są czerwone, zielone i od niedawna niebieskie - inne to albo jakies wymyslne kombinacje (biały uzyskuje się z połączenia tych trzech kolorow ale nie wiem czy to jest technicznie mozliwe w przypadku lasera - nie orientuję sie za bardzo w tym), albo nie lasery...

Ps.

A na tym zdjeciu faktycznie jest laser czerwony - zasugerowałem sie postem DiJo. Wystarczy sie przyjrzec dolnej częsci zdjecia - wyraźnie widac czerwone oswietlenie punktowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo nie lasery...

No i właśnie też się zastanawiam, wiązka światła wyglądała jak laser po podniesieniu ręki było widać oświetlenie punktowe...

Dołączona grafika

Jakość fotek bardzo słaba i rakuje kilku kolorów ale akurat nie miałem fotek ;]

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj podczas jazdy nocnej rowerem po osiedlu (przy świetle zwykłych lamp o ciepłej barwie) takie wrażenie da się zaobserwować patrząc na oponę, przy prędkości około 15km/h górna część bieżnika jakby stała w miejscu, lekko szybciej i zaczyna się powoli do przodu obracać, lekko wolniej i w tył, dużo wolniej lub szybciej widzimy szybki ruch koła, jak za dnia.

Taka ciekawostka ;p Nie wiem czy to było dokładnie 15km/h ale coś koło tego bo licznik może być niedokładny.

Edytowane przez mihalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje wydaje Ci się tylko... <_< Po za tym, że był zielony i czerwony był również niebieski, różowy i żółty oraz biały* więc mi nie wmawiajcie, że był tylko zielony bo ja to widziałem na żywo (wrażanie nie do opisanie pierwszy raz w życiu widziałem coś takiego fotka nawet w najmniejszym stopniu nie oddaje efektu) dlatego zaciekawiło mnie jak taki laser działa...

* no i tu kolejne pytanie białe światło z lasera? :blink: Wyglądało jak laser ale białe chyba nie jest możliwe...

w dobie telewizorów laserowych Ty się dziwisz, że emitują rózne kolory? To i tak jest tandeta w porównaniu z nawet niezbyt wypasionym projektroem laserowym - w nowosciach na purePC jest topik o TV laserowych, nawet wrzuciłem tam filmik jakiś... Takie projektory mają znacznie szersze widmo niż telewizory LCD czy plazmowe... - czyli po prostu mogą wyświetlić więcej kolorów

A światło białe? Nie słyszałeś nigdy, że mieszanie światła czerwonego niebieskiego i zielonego daje światło białe? :wink:

wczoraj podczas jazdy nocnej rowerem po osiedlu (przy świetle zwykłych lamp o ciepłej barwie) takie wrażenie da się zaobserwować patrząc na oponę, przy prędkości około 15km/h górna część bieżnika jakby stała w miejscu, lekko szybciej i zaczyna się powoli do przodu obracać, lekko wolniej i w tył, dużo wolniej lub szybciej widzimy szybki ruch koła, jak za dnia.

bo lampa zapewne mrugała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja jeszcze dodam moje pytanie :) Czy jest możliwość wyświetlenia we mgle 3-wymiarowej bryły? Gdyby z dwóch różnych punktów puścic promień lasera (albo czegoś, co wąsko świeci ;) ) tak, aby przycinały się w jednym punkcie. Taki punkt byłby mocniej oświetlony i z kilku takich możnaby zrobić jakąś figurę. Niewiecie czy jest to możliwe? Może są już takie urządzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dobie telewizorów laserowych Ty się dziwisz, że emitują rózne kolory? To i tak jest tandeta w porównaniu z nawet niezbyt wypasionym projektroem laserowym - w nowosciach na purePC jest topik o TV laserowych, nawet wrzuciłem tam filmik jakiś... Takie projektory mają znacznie szersze widmo niż telewizory LCD czy plazmowe... - czyli po prostu mogą wyświetlić więcej kolorów

A światło białe? Nie słyszałeś nigdy, że mieszanie światła czerwonego niebieskiego i zielonego daje światło białe? :wink:

Ja bym tego dobą telewizorów laserowych nie nazwał bo taki telewizor będzie dostępny dla zwykłego śmiertelnika za kilka lat ;]

Tak dziwiłem się bo tak jak und3r myślałem, że lasery o takiej mocy są tylko zielone i czerwone (i do niedawna tylko takie widziałem). Co do białego to wiem jak powstaje światło białe jednak nie sądziłem, ze jest możliwe uzyskanie białego światła z lasera...

P.S Nie wprowadzaj w błąd temat nie jest w nowościach tylko w elektronice bo właśnie znalazłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tego dobą telewizorów laserowych nie nazwał bo taki telewizor będzie dostępny dla zwykłego śmiertelnika za kilka lat ;]

Tak dziwiłem się bo tak jak und3r myślałem, że lasery o takiej mocy są tylko zielone i czerwone (i do niedawna tylko takie widziałem). Co do białego to wiem jak powstaje światło białe jednak nie sądziłem, ze jest możliwe uzyskanie białego światła z lasera...

P.S Nie wprowadzaj w błąd temat nie jest w nowościach tylko w elektronice bo właśnie znalazłem ;)

telewizory laserowe będą w sprzedaży już w tym roku.. jeśli juz nie są... technologia jest tańsza niż lcd wiec mozan liczyć na to że będą w zasięgu ludzi, których stać na LCD i plazmy :)

Jeśli chodzi o światło białe... skoro są diody białe to czemu nie miało by być białych laserów :).. masz podstawowe trzy kolory.. masz każdy inny.

Zresztą zobacz to dopiero jest czad :D

Dołączona grafika

kolorowy promień lasera :D

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja jeszcze dodam moje pytanie :) Czy jest możliwość wyświetlenia we mgle 3-wymiarowej bryły? Gdyby z dwóch różnych punktów puścic promień lasera (albo czegoś, co wąsko świeci ;) ) tak, aby przycinały się w jednym punkcie. Taki punkt byłby mocniej oświetlony i z kilku takich możnaby zrobić jakąś figurę. Niewiecie czy jest to możliwe? Może są już takie urządzenia?

Z tego co pamiętam z jednej z imprez w Monachium to nawet lepiej można niż tylko graniaste i foremne .... jak szedł jakiś remix Deep Purple czy czegoś tam to zrobili na dymie 3d smoka czy co to tam było ... na pewno 3d bo płaski się odróżnia a to miało głębię czy jak to zwać.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha jesteś supermenem i umiesz zauważyć miganie 50Hz xD

Hmmm no to kolejna sprawa, która mnie ciekawi, przy 50Hz na monitorze widzę, że ekran mruga, to samo przy lampie oddalonej np. o kilka km wydaje się jakby mrugała...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się nazywa Holografia. Na wykładach z grafiki komputerowej koles pokazywal nam fotki takich hologramow, ze ho ho... stal samochod taki, ze az chcialo sie do niego wsiasc :)

Hologramy nie są wyswietlane laserami w dymie czy czyms innym - holografia polega na zapisie na kliszy obrazu trojwymiarowego. DiJo pytal o cos innego, a mianowicie, czy da sie np. we mgle wyswietlic za pomocą lasera trojwymiarowy obiekt. Ja nie mogę odpowiedzieć precyzyjnie na to pytanie, bo przestalem byc na bieżąco z techniką laserową - wiem, ze były przeprowadzane proby takich projekcji ale nie orientuje sie z jakim skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaka rzecz :lol2:

mowie ze taki efekt jest do zaobserwowania na zywo, nie zaglebilem sie co dokladnie go powoduje, patrzac na lampe nie widac migania gdyby byla zepsuta czy nierozgrzana to wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Ty nie widzisz? :D

mowie ze taki efekt jest do zaobserwowania na zywo, nie zaglebilem sie co dokladnie go powoduje, patrzac na lampe nie widac migania gdyby byla zepsuta czy nierozgrzana to wtedy.

efekt stroboskopowy nie występuje przy ciągłym świetle... ewentualnie klacą Ci oczy czy coś :D

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak, weźcie sobie wyciągnijcie swoje komunijne rowery i przejeźdźcie po takiej alejce z lampami z ciepłym światłem i popatrzcie na opony to widać ten efekt który opisałem ;p

aż sam się spytam na fizie jutro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak, weźcie sobie wyciągnijcie swoje komunijne rowery i przejeźdźcie po takiej alejce z lampami z ciepłym światłem i popatrzcie na opony to widać ten efekt który opisałem ;p

aż sam się spytam na fizie jutro

bo te lampy działają troche jak stroboskop :P Przy żarówce zasilanej zmiennym pródem nie ma ciągłego światła, tylko raz jaśniej, raz ciemniej i tak ok. 60 razy na sekunde ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto jest w stanie mi wyjaśnić, dlaczego gotując wodę w czajniku w momencie wyłączenia gazu z czajnika bucha nagle więcej pary?

Temperatura zaczyna się przecież w tym momencie obniżać, więc jak rozumiem pary powinno być mniej.

Mam jakieś teorie, ale żadna nie budzi mojego zaufania. Pierwsza: W momencie wyłączenia gazu woda faktycznie wolniej paruje, przez co jest wypychana z czajnika pod mniejszym ciśnieniem. Wylatuje więc z niego na bliższą odległość i przez to widać jej nagromadzenie przy dziubku czajnika. Druga: Temperatura powietrza obniża się, więc część pary wodnej się skrapla i zaczyna być widoczna.

Ktoś może podać pełne wytłumaczenie zjawiska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego tak się dzieje że jak nie biorę ze sobą parasolki do pracy to leje po południu deszcz jak z niej wychodzę, a jak biorę ze sobą parasol to cały dzień słońce świeci a ja wygladam jak kretyn w tym 30 stopniowym upale..potrafi to ktoś wyjasnić, bo to się od 2 tygodni juz dzieje. Pogody nie oglądam ani w tv ani w necie :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raz ciemniej i tak ok. 60 razy na sekunde ;)

jeśli już to 50 albo 100... :)

Kto jest w stanie mi wyjaśnić, dlaczego gotując wodę w czajniku w momencie wyłączenia gazu z czajnika bucha nagle więcej pary?

nad tym to się zastanawiam za każdym razem jak wyłączam garnek z gotującą się zupą lub wodą :D albo odlewam ziemniaki, które mnie skutecznie czasami palą po rękach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego tak się dzieje, że gdy ktoś mówi prawdę i mówi mądrze to żadna stacja tv tego nie re-emituje ????

http://break.com/index/arab-woman-takes-on...im-cleric2.html

(wiem, ale nie ma żadnego innego tematu do którego to pasuje bardziej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłem na ciekawą stronkę dzisiaj...nie wiem jak to działa ale może się z tym spotkaliście, otóż:

10tki razy robilem, za kazdym razem trafia, jak nie pomysle o niczym to wywala losowe znaki, a zaraz jak tylko wymysle liczbe to zgaduje dobra :D

http://will_vandom.webpark.pl/czytnik.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, dzieki takiemu jednego rozgryzlem to ;D

9 18 27 36 45 54 63 72 81 co bys niepomyslal to wyjdzie ci jedna z nich, a po przekatnej jak spojrzysz od lewego rogu w gore do prawego idzie ta sama litera (po tych liczbach) zmienia sie co losowanie, wiec po prostu zawsze trafiasz na ten sam znak ktory ci wyjdzie przy danej cyfrze, bo zwyczajnie nie moze byc inny.

troche chaotycznie ale chyba jasno :) trick matematyczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laserowe grafiti na wielkim bloku ??? obejzyjcie ten filmik :D Chce miec taki sprzet u siebie.

laserowy to tam jest chyba tylko wksaźnik... bo to rysuje bodajże projektor... ale to ma niewiele wspólnego z tematem :)

Trafiłem na ciekawą stronkę dzisiaj...nie wiem jak to działa ale może się z tym spotkaliście, otóż:

10tki razy robilem, za kazdym razem trafia, jak nie pomysle o niczym to wywala losowe znaki, a zaraz jak tylko wymysle liczbe to zgaduje dobra :D

banał, zwykłe działanie matematyczne.. na tej samej zasadzie działały magiczne sztuczki koperfilda które wykonywało się przez telewizor... Za pomocą paru równań można to opisać... Kiedyś nawet taki trik zamiast na liczbach przeprowadziłem właśnie na równaniach, traktując moją wybraną liczbę jako x... po rozwiązaniu równania wynik wychodzi prawidłowy. Nie ma w tym żadnych czarów.. wystarczy uważać na lekcjach matematyki :lol: :D

Jeśli chcecie coś naprawdę cool to proponuję zajrzeć tutaj... http://www.20q.net/

System AI zgadujący nie tyle jaką liczbę macie na myśli a przedmiot jaki macie na myśli :). tego już się nie da rozwiązać prostymi równaniami...

Coby uprzedzić pytania odpowiem jak to mniej więcej działa ( czytać po zabawie żeby sobie smaku nie zepsuć :) )

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Jest to system ekspertowy, którego działanie polega mniej więcej na tym, iż do każdego słowa, przedmiotu etc i do każdego pytania przypisana jest odpowiednia waga. Po każdej naszej odpowiedzi system wybiera sobie podzbiór słów na które odpowiedzi są najbardziej punktowane. Po zakończeniu zgadywania system upgrejduje sobie wagi przynależnych pytań do odganietego (lub nie) słowa tak aby w przyszłości gdy ktoś odpowie podobnie słowo to miało szansę znaleźć się w zbiorze rozwiązań. Innymi słowy system się uczy na podstawie gier z użytkownikami i ich odpowiedziami na pytania. Mimo iż jest to dosyć prosty system AI, znając nawet jego budowę i zasade działania można się nieźle zaskoczyć jego możliwościami - to jest właśnie fajne w AI... że programy zachowują się inteligentnie i mamy wrażenie że system żyje :D

o tu jeszcze zapis mojej gry z 20Q. Wymyśliłem sobie wózek dziecięcy.. C prawda za pierwszym razem nie zgadł ale zaskakuje trafność w zadawanych pytaniach. Czytać od dołu! :)

Q25. Odgaduje, że jest to wózek dziecinny?

Dobrze, Źle , Zamknać

24. Czy to coś może zostać w prosty sposób złożone? Może.

23. Czy to coś ma uchwyt, rączkę lub klamkę? Tak.

22. Czy to coś ma kształt kwadratu? Nie.

21. Czy to coś można kontrolować? Tak.

20. Zgaduję że to było smoczek? Źle.

19. Czy to coś jest kolorowe? Może.

18. Zgaduję że to było pas bezpieczeństwa? Źle.

17. Czy to coś jest wykorzystywane w sporcie? Nie.

16. Czy można na tym siedzieć? Zależy.

15. Czy to coś pochodzi od zwierząt? Nie.

14. Czy to coś można powąchać? Wątpliwy.

13. Czy to coś jest używane przez dzieci? Tak.

12. Czy to coś jest z reguły ciepłe? Nie.

11. Czy jest to coś elektronicznego? Nie.

10. Czy to coś jest bardzo duże? Nie.

9. Czy jest to część ciała? Nie.

8. Czy można tego dotknąć? Tak.

7. Czy to coś ma ramiona? Nie.

6. Czy jest to gatunek ptaka? Nie.

5. Czy to coś można wysłać pocztą? Rzadko.

4. Czy to coś się otwiera? Zależy.

3. Czy to coś jest używane w nocy? Może.

2. Czy to coś jest używane dla rozrywki? Nie.

1. To jest klasyfikowane jako Inne.

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi