PelzaK Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 może źle odpowiadałeś :wink:... wydaje mi się że krzesło jest na tyle popularne że powinien zgadnąć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Myślałeś o klucz francuski. Czy to coś można znaleźć w kopalniach? Ty powiedziałeś Zazwyczaj, Ja mówie Nie. Czy to coś świeci? Ty powiedziałeś Nie, Ja mówie Tak. Wiem, że jest późno i jestem po piwku, ale od kiedy klucze francuskie świecą? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 PelzaK tam jest dużo podobnych do siebie odpowiedzi i ciężko wybrać coś konkretnego, odpowiadałem tak nie tak nie ale nie dał rady biedny ;) ale i tak jestem zachwycony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 no właśnie w tym problem, że odpowiedzi typu TAK i NIE traktowane są w wiadomy sposób, ale gdy user odpowie "Zazwyczaj" czy coś to to już moze yć całkiem odmiennie interpretowane. wersja angielska jest chyba lepsza :), nie wiem też czy baza wiedzy angielska i polska to ta sama baza czy dwie osobne... bo jeśli osobne to angielska jest zapewne dużo lepsza. Z kluczem francuskim to rzeczywiście ktoś mu głupot nagadał :D.. pamiętajcie ze to ludzie tworzą jego wiedzę.. jaki pan taki AI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 20Q świetne ;] pomyślalem o kupie xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Własnie wracam z topicu śmiechu gdzie był zamieszczony ten link i mam pytanie czy jest możliwość renderowania takiego dźwięku w czasie rzeczywistym. np w grach? Najbliższy temu był tylko Aureal ale to "coś" jest o wiele lepsze... P.S Efekt zakładania worka na głowę mnie powalił :D Edit: No w grach chyba nie bardzo... ale co z filmami? Edytowane 7 Lipca 2007 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) uzyskanie przestrzenności na 2 słuchawkach nie jest aż tak skomplikowane jak by się mogło wydawać. Wystarczy odpowiednio filtrować dźwięk, pozbawiać go pewnych składowych, inne wzbogacać, opóźniać, przesuwać w fazie w stosunku do drugiego kanału. Ten worek jakoś nie zrobił na mnie takiego wrażenia... Co masz na myśli mówiąc renderowanie takiego dźwięku... przestrzeń dźwięku jest w grach obecna już łohoho... do tej pory jak gram w Unreal turnament z 99 roku włączam tryb słuchawkowy specjalnie po to aby słyszeć z której strony nadlatuje rakieta :). Mówię tu o pełnym kącie 360°, a nie lewo prawo :) Bardziej wyrafinowane efekty wymagają odpowiednich zasobów i mocy przerobowej aby były możliwe w czasie rzeczywistym... W filmach? W filmach dominuje standardowa obróbka w studiu dźwięku przestrzennego na 5.1. Myślę że gdyby ktoś się uparł to by zrobili to jeszcze lepiej. Choć na co dzień jak oglądam filmy w 5.1 renderowane za pomocą nawet głupiego sb 5.1 na słuchawki mam objawy, że obracam głowę myśląc że ktoś puka. Tu może niektórzy się zdziwią.. ale SB 5.1 potrafi bardzo fajnie tworzyć przestrzeń 3D za pomocą słuchawek .. ale TYLKO w trybie słuchawkowym. W grach wykorzystujących EAX na prawdę opłaca się przełączyć soundblastera z trybu 5.1, 4.1, 2.1 na headphones... Niektórzy o tym nie wiedzą a potem są nagle zafascynowani nagraną próbką dźwięku przestrzennego :) Edytowane 8 Lipca 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4rch0n Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 trafiłem na coś takiego : Ktoś może mi powiedzieć jak to działa, dlaczego to tak działa i co to w ogóle jest?(Może ktoś będzie wiedział jak coś takiego otrzymać xD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 trafiłem na coś takiego : Ktoś może mi powiedzieć jak to działa, dlaczego to tak działa i co to w ogóle jest?(Może ktoś będzie wiedział jak coś takiego otrzymać xD) na moje oko to głośnik zakryty folią potraktowany róznymi częstotlowościami i jakiś gęsty serek, ciekawy efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 na moje oko to głośnik zakryty folią potraktowany róznymi częstotlowościami i jakiś gęsty serek, ciekawy efekt Patrzac na inne filmiki, to wcale nie chodzi o głosnik, a o własciwosci tego płynu. Wyglada na to, ze po wprawieniu tego płynu w ruch, płyn ten bardzo szybko zmienia swą konsestencję z płynnej na taką plastelinowatą. Fizyke miałem dawno temu wiec to co teraz napisze może byc kompletną bzdurą. Wiadomo, że różne materiały róznie reagują na temperaturę, wiadomo, że jeśli cząstki szybciej się poruszają to temperatura wzrasta, wyglada na to, że wprawiając ten płyn w ruch, temperatura jego wzrasta, co powoduje zmianę konsestencji, wygląda też na to, że płyn jest bardzo czuły na zmiany temperatury i temp. ta szybko się zmnienia pod wpływem ruchu. Ale to tylko moje przemyslenia, które mogą znacząco mijać się z prawdą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Patrzac na inne filmiki, to wcale nie chodzi o głosnik, a o własciwosci tego płynu. Wyglada na to, ze po wprawieniu tego płynu w ruch, płyn ten bardzo szybko zmienia swą konsestencję z płynnej na taką plastelinowatą. Fizyke miałem dawno temu wiec to co teraz napisze może byc kompletną bzdurą. Wiadomo, że różne materiały róznie reagują na temperaturę, wiadomo, że jeśli cząstki szybciej się poruszają to temperatura wzrasta, wyglada na to, że wprawiając ten płyn w ruch, temperatura jego wzrasta, co powoduje zmianę konsestencji, wygląda też na to, że płyn jest bardzo czuły na zmiany temperatury i temp. ta szybko się zmnienia pod wpływem ruchu. Ale to tylko moje przemyslenia, które mogą znacząco mijać się z prawdą. rzeczywiście, ale może nie jest to związane z temperaturą, tylko od siły jaką się działa na 'to' P%C5%82yn_nienewtonowski http://www.youtube.com/watch?v=1eVFONh_5OM...ted&search= ta substancja to http://balcer.wordpress.com/2007/03/18/zag...ik-corn-starch/ + woda Edytowane 13 Lipca 2007 przez TOMAHAWK_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 A tutaj przepis jak zrobic non-newtonian fluid: http://www.instructables.com/id/EISB3EYF02P2KHW/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 A ja mam takie inne pytanie, typowo życiowe. W końcu jest to topik, a dlaczego się tak dzieje... Dlaczego gdy człowiek osiąga największe szczęście to: -albo jest ono bardzo krótkie? -albo w przeciągu ułamka sekundy człowiek może spaść na samo dno? Jeszcze jedno pytanie z tej serii. Dlaczego człowiek który powinien być szczęśliwy, bo ma wszystko czego pragnął (nie chodzi mi o materializm), tak naprawdę nie jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Dlaczego gdy człowiek osiąga największe szczęście to: -albo jest ono bardzo krótkie? -albo w przeciągu ułamka sekundy człowiek może spaść na samo dno? Dlaczego człowiek który powinien być szczęśliwy, bo ma wszystko czego pragnął (nie chodzi mi o materializm), tak naprawdę nie jest? wg mnie nie jest krótkie... i nie spada na samo dno... Wszystko zależy od podejścia. szczęśliwi ludzie to tacy, którzy potrafią to szczęście zauważyć... a co do non-newton fluidu.. zrobiłem dziadostwo :D wypas... potem może zapodam filmika z eksperymentów... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 (edytowane) A ja mam takie inne pytanie, typowo życiowe. W końcu jest to topik, a dlaczego się tak dzieje... Dlaczego gdy człowiek osiąga największe szczęście to: -albo jest ono bardzo krótkie? -albo w przeciągu ułamka sekundy człowiek może spaść na samo dno? Jeszcze jedno pytanie z tej serii. Dlaczego człowiek który powinien być szczęśliwy, bo ma wszystko czego pragnął (nie chodzi mi o materializm), tak naprawdę nie jest? Najpierw trzeba się zastanowić co to jest szczęście. Po drugie na pewno szczęście nie zależy od nas samych i gdy jest dane to i jest tak samo zabrane - może być szybko. Temat o szczęściu to podchodzi pod filozofię, więc można o tym pisać i pisać :) Odnośnie tematu, laserów i w ogóle widma elektromagnetycznego to zawsze mnie interesowało dlaczego są różne kolory, czy to zależy od temperatury fotonu, że świeci na taki a nie inny kolor? Wiadomo, że Słońce też świeciło, świeci i będzie świeciło w innym kolorze... kiedyś na niebiesko, a za miliardy lat na "super" czerwono i na takiej Ziemi wszystko widzielibyśmy na czerwono - jak np. mniej więcej o zachodzie Słońca. Edytowane 14 Lipca 2007 przez LCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 czy foton moze mieć temperaturę to pewien nie jestem... natomiast wiem że kolor światła jest zależny od długości fali świetlnej... zrobiłęm mały test płynu nieniutonowego.. tutaj efekty :D http://pl.youtube.com/watch?v=BYc3so3fsbk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 ... Odnośnie tematu, laserów i w ogóle widma elektromagnetycznego to zawsze mnie interesowało dlaczego są różne kolory, czy to zależy od temperatury fotonu, że świeci na taki a nie inny kolor? Wiadomo, że Słońce też świeciło, świeci i będzie świeciło w innym kolorze... kiedyś na niebiesko, a za miliardy lat na "super" czerwono i na takiej Ziemi wszystko widzielibyśmy na czerwono - jak np. mniej więcej o zachodzie Słońca. różne kolory to rózne długości fal czyli rózne częstotliwości fal elektromagnetycznych Promieniowanie_elektromagnetyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 http://www.joemonster.org/filmy/4837/Jak-t...pter-moze-latac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 yyyy efekt stroboskopowy? Na to bym to obstawiał bo końcówki śmigieł wyglądają na lekko rozmazane w porównaniu z samym helikopterem, więc zapewne są w ruchu, ino film jest odfiltrowany tak, że widać co którąś klatkę... jeśli się nie mylę to uda mi się powtórzyć taki efekt zaraz w domu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 yyyy efekt stroboskopowy? Na to bym to obstawiał bo końcówki śmigieł wyglądają na lekko rozmazane w porównaniu z samym helikopterem, więc zapewne są w ruchu, ino film jest odfiltrowany tak, że widać co którąś klatkę... jeśli się nie mylę to uda mi się powtórzyć taki efekt zaraz w domu :) na moje oko to co x klatka jest wycięta wirnik główny się kręci ale bardzo bardzo wolno najlepsze są dywagacje na temat tego filmiku w komentarzach na tamtej stronie xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 (edytowane) Dobre to :D 20Q wygrało!Zagraj jeszcze razMyślałeś o kobieta.Czy to coś można trzymać w klatce? Ty powiedziałeś Nie, Ja mówie Tak.Czy to coś ma związek z wyobraźnią? Ty powiedziałeś Tak, Ja mówie Nie.Czy to coś jest wykorzystywane dla komunikacji? Ty powiedziałeś Czasami, Ja mówie Nie.Czy jest to część czegoś większego? Ty powiedziałeś Tak, Ja mówie Nie. (bez obrazy oczywiscie dla płci pięknej :) ) Edytowane 29 Lipca 2007 przez ur8an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 na moje oko to co x klatka jest wycięta wirnik główny się kręci ale bardzo bardzo wolno najlepsze są dywagacje na temat tego filmiku w komentarzach na tamtej stronie xD jak na moje oko to nic nie było wycinane ;) Przy dobrym oświetleniu czas naświetlania kliszy/matrycy aparatu/kamery jest bardzo krótki i śmigła sie nie rozmazują, a aparaty rejstrują 24klatki/sekunde (albo jakoś tak, zależnie od modelu) :) to sie pokrywa z obrotem śmigłą o odpowiedni kąt no i heliPkopter lata :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyferencjal Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Macie racje. Dobrze to widać w 5 sekundzie tego filmiku kiedy helikopter robi zwrot. Wtedy śmigło powinno samoczynnie (moment siły grawitacyjnej) obrócić się. Chyba, że te śmigłowce mają jakąś blokadę na wirnik. Poza tym podejrzanie wygląda ten wirnik ogonowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Poza tym podejrzanie wygląda ten wirnik ogonowy...wirnik ogonowy kręci się szybciej od głównego dlatego też obraca się ale wolniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 najlepsze są dywagacje na temat tego filmiku w komentarzach na tamtej stronie xDteż sie uśmiałem :D jak na moje oko to nic nie było wycinane ;) Przy dobrym oświetleniu czas naświetlania kliszy/matrycy aparatu/kamery jest bardzo krótki i śmigła sie nie rozmazują, a aparaty rejstrują 24klatki/sekunde (albo jakoś tak, zależnie od modelu) :) to sie pokrywa z obrotem śmigłą o odpowiedni kąt no i heliPkopter lata :Pniestety, testy na aparacie z 30fps wykazały, że nie jest w stanie złapać stop klatki wiatraka kręcącego się. Ale może kręcił się za szybko... W takim helikopterze obroty nie są duże, raptem 5 obrotów na sekundę maks. Niestety nie miałem nic co się kręci tak powoli więc i eksperymentu nie powtórzyłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) niestety, testy na aparacie z 30fps wykazały, że nie jest w stanie złapać stop klatki wiatraka kręcącego się. Ale może kręcił się za szybko... W takim helikopterze obroty nie są duże, raptem 5 obrotów na sekundę maks. Niestety nie miałem nic co się kręci tak powoli więc i eksperymentu nie powtórzyłem :)powiedzmy że mam w aparacie 24fps (chyba tak jak w filmie), a helikopter ma 4 łopatki. Jeśli zrobi 6 obrotów na sekunde, to w ciągu 1 sekundy w danym miejscu 'przelecą' 24 łopatki. Jeśli pokrywa się to z ilością klatek w aparacie, to chyba będzie taki efekt jak na tym filmiku ;) a teraz moje głupie pytanie: czy jak do piłeczki pimpongowej poprzyklejam małe magnesiki biegunem północnym do środka, a południowym na zewnątrz i umieszcze ją nad namagnesowaną dużą płytką (tak, że biegun południowy jest na górze), to będzie lewitować? ;) Ktoś mi kiedyś mówił, że nie ma takiego czegoś jak monopol magnetyczny, a taka piłeczka chyba właśnie za takie coś robi ;) (chodziło o to że linie pola jak skądś wychodzą, to zawsze muszą gdzieś wchodzić, a w takiej piłeczce nie mają jak sie przedostać do środka) Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez DiJo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Własnie wracam z topicu śmiechu gdzie był zamieszczony ten link i mam pytanie czy jest możliwość renderowania takiego dźwięku w czasie rzeczywistym. np w grach? Najbliższy temu był tylko Aureal ale to "coś" jest o wiele lepsze... P.S Efekt zakładania worka na głowę mnie powalił :D Edit: No w grach chyba nie bardzo... ale co z filmami? w grach by sie dalo, chodzi o to ze to robi takie wrazenie poniewaz slyszymy tez dzwiek odbijany od scian ( np dzwiek z lewej story slyszymy odbity w prawym uchu ) w grach musieliby tez zrobic tak aby dzwiek sie odbijal od scian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) nie wiem czy piłeczka będzie latać, można sprawdzić :D, ale są do kupienia takie bajery, są to jakieś płytki grafitowe czy coś... one potrafią lewitować nad magnesem :) Co do dźwięku w grach... BYło kiedyś coś takiego jak sound tracking chyba, jakiś algorytm zaszyty w karcie muzycznej, który potrafił śledzić dźwięk po przestrzeni 3d... tak że jeśli ktoś hałąsował w pokoju obok po prawej stornie a drzwi były po lewej to słychać było z lewej. Wiem że były ekserymenty z tym, ale czy to jest implentowane w nowych kartach muzycznych to tego nie wiem Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 nie wiem czy piłeczka będzie latać, można sprawdzić :D, ale są do kupienia takie bajery, są to jakieś płytki grafitowe czy coś... one potrafią lewitować nad magnesem :) jak sie chce złączyć 2 magnesy tymi samymi biegunami to sie odpychają od siebie, albo sie jeden obróci i się złączą razem. A jak nie bedzie sie miał jak obrócić (z każdej strony ten sam biegun), to sie cały czas będzie odpychać. Wiem, że to może brzmi troche jak przyczepienie kromki z masłem do kota, ale imo jest bardziej prawdopodobne że zadziała i sie bedzie unosić :) Jak bede miał troszke $$ to na allegro kupie małe magnesiki i popróbuje o działaniu kota z masłem jest tutaj: http://helios.et.put.poznan.pl/~jjagla/eltel/koty.txt :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 no to mi nie tłumacz jak działają magnesy bo podejrzewam że to zadziała :) chociaż, gdyby nie był żadnych przeszkód to już ktoś by to zrobił :). A skoro nie widziałem jeszcze tego, tzn, że nie dotarłem do źródła albo nei da sie tego zrobić:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...