punkbike Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Witam, Posiadam kartę Audiotrak Prodigy 7.1 LT, i jest ona podpięta do monitorów creativa m80, stereo, karta świetnie się nadaje do moich wymagań odnośnie słuchania muzyki na komputerze, czasami lubię także pograć, niestety w tym przypadku karta często wpada w konflikt czego efektem sa BSOD ;(. Przez jakiś czas miałem podpiętą SB LIVE Value, ale jej buczenie potrafiło zabić każdy dźwięk. Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany kupić kartę tylko do gier, priorytet to max. kompatybilności i niski poziom szumów i "buczeń oraz aby karta sama sobie radziła z dźwiękiem obciążając procesor minimalnie. Nie interesują mnie EAX-y itp. nie chciałbym przeznaczyć na ten cel więcej aniżeli 300zł. Oczywiście im mniej tym lepiej. Jakie są wasze propozycję. Z góry dziękuje i pozdrawiam Grzegorz Kobyliński Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Może to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Okrojone X-Fi ? Już lepiej jakiegoś Audigy pełnego. Najlepiej 2ZS albo pełnego Audigy 4. http://allegro.pl/item197577947_sound_blas..._2_zs_gold.html Coś takiego :) Będzie miało stery pod giery i przy okazji nawet ładnie brzmiało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punkbike Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Serdeczne dzięki za odzew. Także natrafiłem na te nowe X-Fi, wersja Audio zupełnie odpada, bo z tego co znalazłem w sieci to jest praktycznie to samo co Audigy SE, za 70zl, tylko z softem od X-Fi. Jak to jest naprawdę to sam creative zapewne raczy tylko wiedzieć. Podobnie wygląda X-Fi mX Xtreme Gamer, o którym z informacji od wielkiego "C", można wnioskować że to wersja Music bez MIDI. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie. Najlepiej wygląda poczciwy Audigy 2 ZS, jedyna wada to brak nowych i cena używanego bez gwarancji porównywalna z nowym X-Fi Gamerem.. Ot dylemat ;) Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Xtreme Gamer nie jest okrojonym X-Fi, powinien być spoko, chociaż prędzej kupiłbym Xtreme Music. Zaznaczę jeszcze, ze 2ZS i Audigy 4 oem, mają takie same przetworniki jak x-fi xtreme music, ale x-fi za to nie resampluje wszystkiego do 48kHz jak audigy 2 i 4 (chyba :D z tego co pamiętam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Audigy 4 OEM też potrafi odtwarzać bez resamplingu ale trzeba to odpowiednio ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Potrafi, ale niestety tylko na wyściu cyfrowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Na cyfrowym i analogowym :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 http://193.95.171.84:80/SRVS/CGI-BIN/WEBCG...e.creative.com/ "In the "Bit Accurate" mode, the sound card can play back or record the exact audio from external SPDIF input or CD Digital without any modification." To samo tyczy się X-Fi... Nie ma mowy o analogu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 (edytowane) Zgadza się nie ma mowy ani analogu ani o wyjściu cyfrowym, więc cytat nie bardzo pasuje do Twojej opinii :-) Ja mam taką kartę i sprawdzałem jak działa. Zobacz, tu jest przykład pomiaru, A4 odtwarza 24/44.1 i SB Live24 nagrywa 24/48: http://www.anpo.republika.pl/sb0610/A4-24-44.htm Sam pomiar niezbyt optymalnie zrobiony, ale widać, że nie ma intermodulacji typowych dla resamplingu Audigy. Edit: Zauważyłem w Twoje stopce sb610. Nawet nie wiesz, jak dobrą masz kartę ;-) Edytowane 25 Maja 2007 przez popej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Kurczę, masz rację :P "Trochę" nie doczytałem co tam jest napisane na tej stronie creatve T_T LOL To na oficjalnych sterach creative ten pomiar? A robiłeś pomiar z włączonym resamplingiem na tej konfiguracji ? A kX-y mają od razu bez resamplingu creative, czy z nim? Łaaał, ale faajnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 To na oficjalnych sterach creative ten pomiar? A robiłeś pomiar z włączonym resamplingiem na tej konfiguracji ? A kX-y mają od razu bez resamplingu creative, czy z nim? To oficjalne drivery, kX nie potrafi tego zrobić. Pomiar tak na żywo, bez żadnych resamplingów czy innego software po drodze ale także wyłączone wszelkie efekty i CMMS. Generalnie A4 (i A2 Value, bo to prawie to samo) dają wyjście bez resamplingu w kilku przypadkach: - gdy włączysz bit-accurate playback, - gdy wyjście jest przez ASIO, - gdy wyjście jest przez DirectX. I może jeszcze to zależy od konfiguracji efektów, ale tego nie testowałem. Mam więcej pomiarów A2 Value, możesz je obejrzeć tutaj: http://www.anpo.republika.pl/sb0400/index.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...