Skocz do zawartości
Gorgus

Scythe Ninja Vs Arctic Cooling Freezer 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam sie nad zakupem chlodzenia.

Pod uwage biore te dwa coolery.

Arctic Cooling Freezer 64 pro - 57zl

Scythe Ninja PLUS B - 149zl

Miedzy tymi dwoma modelami jest znaczna roznica w cenie. Nie ukrywam ze

jest to dla nie spora kwota. Ale najwazniejsza jest dla mnie cisza.

Kompa mam max wyciszonego i jedyne co mi jeszcze troche buczy to wlasnie wentylator

procka. Wydajnosc nie ma dla mnie wielkiego znaczenia mam amd x2 4600+,

nie podkrecam go ani nie mam zamiaru robic tego w przyszlosci.

Czy przy tym procesorze Ninja bedzie mogl chodzic pasywnie?

Czy moze wiatrak i tak musi chodzic, i robi przy tym podobny szum co duzo tanszy Arctic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasywna Ninja ma szanse o ile w budzie jest realny przewiew. W innym wypadku slabo widze stabilnosc systemu na golym scythe. Freezer jak freezer - wiatrak jest dosyc cichy na minimum. Na pelnych obrotach wprawia w kompleksy sokowirowki [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ninja na moim X2 Manchester @ 2400 chodzi spokojnie w trybie pasywnym. W zasilaczu i z tyłu budy są 2 Fander 1200 @ 600 RPM i bez obciążenia mam ok 33 stopni przy 23 w pokoju. Oczywiście, temperatura teraz się nieco podnosi, wiadomo, ale nawet po południu w mocno oświetlonym pokoju (muszę kurna rolety dziś załatwić) mam ok 36. Jak nieco podkręcę wiatraki, tak na 7V, to oczywiście lepiej się robi. W stresie (NFS MW) i po puszczeniu wiatraków na ok. 7-8V nie przekraczam 50 stopni, jak zostawię wiatraki na 5V to 50 lekko przekraczam. 60 nie widziałem w tym ustawieniu, nawet przy Orthosie itd. Jeśli masz AM2 EE to będziesz miał lepsze temperaturki. Mój proc żre ok 90W, niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury są z Everesta brane.

Napięcie mam ustawione w RightMarku na 1,1 i 1,35, czyli defaultowo.

Ninja wylapowana, pasta AC5. Oczywiście Rev. A czyli solidne mocowanie, a nie jakieś g... pushpiny, hehe. Poza tym, jak widzisz (klik sig) Ninja jest blisko wiatraków - to jednak pomaga.

Zimą jak w pokoju miałem poniżej 20 stopni (wg wskazań takiego zwykłego termometra z sondą, no wiesz, za 30 zylka) to było jeszcze fajniej.

Nie bajeruję, Tomaszu niewierny, piszę jak jest. ,||,, (to ma być łapka harcerza :E)

Edytowane przez kater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mi nie wierzysz to co Ci skrin da? Jak wrócę z pracy to siądę do Photoshopa :wink: i jakiegoś skrina zmajstruję, nie ma sprawy.

A wyłączenie wiatraka to po co? Przecież po to się takie wiatraki stosuje, żeby zapewnić dobry przewiew w budzie. Jasne że jak go wyłączę to mi temp pójdą w górę, nawet jeśli wcześniej chodził sobie tylko na 5V. Sam zasilacz przecież nie służy do wentylacji budy, no chyba że jest to Chieftec GPS :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kater, prawda jest taka, ze masz paranormalne temperatury, ja próbowałem mojego manchestera też chłodzić pasywna Ninja (też rev 1) i to na 1,07V przy defaultowym taktowaniu. z tyłu wentylator wywiewajacy na 5V. Przy tej okazji miałem Szefa 400W, który w czasie takiego uzywania zapieprzał jak oszalały. Wg DFI i everesta miałem proc=46*c (orthos), a na jajkach po ok 70*c, a ninja była nagrzana że 6-7 sekund trzymania nie było już miłe.

Na moje to mobacz daje zaniżone odczyty i tyle.

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu uwazasz ze Ci nie wierze? Po prostu chcialem zobaczyc bo sam moge napisac w tym momencie ze na freezerze @1800rpm mam przy moich 2 jajkach latajacych 2400 MHz 46*C przy 26*C w pomieszczeniu...

Tylko ze CoreTemp a Asus Probe maja na razie roznice 5*C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi