hill70 Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Przy próbie edycji biosu wyskakuje mi "takie cóś" czy ten program nie obsługuje nowszych wersji biosów czy jest jakiś inny powód? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apple_rom Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Telepatyczny odbiornik jest niesprawny dlatego należe dać link do biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 o przepraszam, i oto link: http://www.student.tue.nl/N/c.t.philippi/moddedbios.html ...lub tutaj "oryginał" od MSI: http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...amp;prod_no=208 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 znalazłem częściowe rozwiązanie,"rozkompresowałem" cały bios za pomocą Award Bios Editora i teraz mam takie jego składniki: _EN_CODE.BIN 6A7L1M4F.BIN 6420r450.ROM ACPITBL.BIN AGESACPU.939 AwardBmp.bmp awardext.rom awardeyt.rom boot_blk.bin CPUCODE.BIN decomp_blk.bin MSI-LOGO.BMP RTGBROM.LOM RTGB-SC.155 RTSROM_M.LOM "podejrzałem" je w WinHex-ie jednakże nie mogę nigdzie dostrzec gdzie mogłaby się znajdować informacja o najbardziej interesującej mnie części czyli podniesienia max HTT Z 232MHz do dajmy na to 250. Jakieś sugestie? Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Wypakuj CBROM 1.55 moduł o rozmiarze 128kB (nie mam pojęcia, jak sie u ciebie nazywa - 6A7L1M4F.BIN?), ewentualnie boot_blk.bin - i pewnie tam należy zacząć grzebać. Na początek poszukaj komórki w CMOS, do której zapisywane są ustawienia zegara HTT - może przez nią uda ci się jakoś odnaleźć fragment kodu odpowiadający za ustawianie zegara HTT. A może nie :). Edytowane 23 Maja 2007 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 przeglądając moduł :_EN_CODE.BIN przy pomocy WinHex znalazłem wiele opcji służących do ustawiania pamięci, które są niewidoczne w np. modbinie nawet jako "ukryte" (read preamble value, async latency value itd.) czy można sprawić aby były widoczne w setupie? czy np. zmiana wartości "Memory Voltage" wynoszących np. 2.75 na 2.95 to będzie tylko zmiana cyferek czy też będzie miała jakieś realne odbicie w podawanych na RAM napięciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Może zajrzysz łaskawie do tematu przyklejonego na górze, to dowiesz się, co zawiera moduł _EN_CODE.BIN :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apple_rom Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) >...najbardziej interesującej mnie części czyli podniesienia max HTT Z 232MHz do dajmy na to 250. Jakieś sugestie? Jakego punkta masz na myśli? Edytowane 23 Maja 2007 przez apple_rom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...