Skocz do zawartości
hill70

Phoenix Bios Editor Pro 2.1.0.0.

Rekomendowane odpowiedzi

znalazłem częściowe rozwiązanie,"rozkompresowałem" cały bios za pomocą Award Bios Editora i teraz mam takie jego składniki:

_EN_CODE.BIN

6A7L1M4F.BIN

6420r450.ROM

ACPITBL.BIN

AGESACPU.939

AwardBmp.bmp

awardext.rom

awardeyt.rom

boot_blk.bin

CPUCODE.BIN

decomp_blk.bin

MSI-LOGO.BMP

RTGBROM.LOM

RTGB-SC.155

RTSROM_M.LOM

"podejrzałem" je w WinHex-ie jednakże nie mogę nigdzie dostrzec gdzie mogłaby się znajdować informacja o najbardziej interesującej mnie części czyli podniesienia max HTT Z 232MHz do dajmy na to 250. Jakieś sugestie?

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypakuj CBROM 1.55 moduł o rozmiarze 128kB (nie mam pojęcia, jak sie u ciebie nazywa - 6A7L1M4F.BIN?), ewentualnie boot_blk.bin - i pewnie tam należy zacząć grzebać. Na początek poszukaj komórki w CMOS, do której zapisywane są ustawienia zegara HTT - może przez nią uda ci się jakoś odnaleźć fragment kodu odpowiadający za ustawianie zegara HTT. A może nie :).

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeglądając moduł :_EN_CODE.BIN przy pomocy WinHex

znalazłem wiele opcji służących do ustawiania pamięci, które są niewidoczne w np. modbinie nawet jako "ukryte" (read preamble value, async latency value itd.) czy można sprawić aby były widoczne w setupie? czy np. zmiana wartości "Memory Voltage" wynoszących np. 2.75 na 2.95 to będzie tylko zmiana cyferek czy też będzie miała jakieś realne odbicie w podawanych na RAM napięciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi