Marecki306 Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Już było w tym temacie, że ktoś robił BSEL moda i resety mu mineły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Ja niestety musiałem pozbyć się tej płyty bo strasznie blokowała OC mojego e2160, 2,7ghz to był max i więcej nie chciał iść na niej, a wiem że robi więcej. Szkoda bo płytka niezła była ale cóż..., wymieniłem na abita i mam nadzieję że będzie lepiej z OC. EDIT: jednak msi p35 neo-f ma problemy z OC e2xxx, potwierdzam to, przekonałem się sam o tym na własnej skórze, kupiłem abita ip35-e i z palcem w pupie mój procek robi 3.2Ghz, a na msi 2.7ghz i blokada. Edytowane 9 Maja 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0trek Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Jest tu jeszcze ktoś kto zna się na tej płycie, ma ją i może mi pomóc? Pierwsze pytanie jest takie. Czy normalnym jest, że aby włączyć komputer muszę przytrzymać przycisk "power" jakieś 2 sekundy?. Odkąd mam tę płytę tak właśnie jest. Nie wystarczy zwykłe zwarcie pinów (przytrzymanie przycisku). Zwarcie musi trwać te 2, 3 sekundy komputer dopiero wtedy startuje <- i tak jest zawsze. Drugie pytanie to pytanie o to czy nie macie, nie mieliście nigdy problemów z włączeniem komputera na tej płycie?. Często zdarza mi się, że komputera w ogóle nie mogę włączyć!. Wciskam przycisk i nic się nie dzieje. Dopiero jak odetnę go od zasilania i podłączę ponownie to komputer startuje (chociaż też nie zawsze). Czasami kilka razy muszę go odłączyć i podłączyć do prądu. Dodatkowo czasami komputer się uruchomi na 2-3 sekundy i gaśnie i ponownie nie startuje!. Dodatkowo ponownie nie mogę go włączyć przyciskiem!. Dopiero odpinam od prądu i dopiero rusza... Zdarza się to nie zawsze, ale często i tracę już nerwy przy tej płycie głównej... Jeszcze jedno... na początku jak ją kupiłem występował dual boot, po odcięciu od zasilania komputer startował 2 razy. Od jakiegoś czasu dual boota nie ma!. Komputer włącza się wyłącza i tyle. Ale poza tym jest ok jak się już komputer włączy to nie ma żadnych problemów. Proszę o jakąś pomoc. Płyta kupiona na allegro jako nówka ze sklepowej wyprzedaży (chociaż w pudełku zastępczym i bez akcesoriów). Chyba mnie nie oszukano i nie wciśnięto jakiegoś uszkodzonego badziewia?. Płyta faktycznie po wyjęciu z pudełka nie posiadała żadnych oznak wcześniejszego użytkowania. BIOS wgrany najnowszy ten 1.10. Zasilacz Delta 340W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Pewno masz procka na szynie 800. Ta płyta ma takie "odpały" włącza się kiedy jej się spodoba, często resetuje ustawienia w biosie. U mnie odpala na dotyk wystarczy przycisnąć i już burzy, standardowo najpierw dualboot, a później loteria. Generalnie płyta ma swoje chimery i jest nieobliczalna. Z tego co inni użytkownicy pisali o niej procki z szyną 1066/1333 pracują normalnie i płyta działa tak jak powinna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0trek Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Pewno masz procka na szynie 800. Tak, mam E5200 (nie podkręcany). Polecano mi tę płytę do tego procesora, więc nie spodziewałem się takich problemów. Dziwne jest to, że skoro są znane takie problemy, to czemu nie rozwiązano tego jakimś nowszym biosem... no chyba, że się nie da tego naprawić biosem ;) Trochę mnie pocieszyłeś, bo teraz przynajmniej mam większa wiarę w to, że chociaż płyta nie jest uszkodzona. Zastanawiam się czy jej nie wymienić na coś innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 Bez oc masz takie jazdy? U mnie bez oc, to płyta startuje za 1 razem bez problemu. Nawet teraz gdy mam ustawione 266*9 z dzielnikiem pamięci 1:2 nie ma problemu z rozruchem, standardowo dualboot i odpala dalej normalnie. Na 333*9 sprawdzałem wszystkie dzielniki i tak co jakiś czas płyta lubi sobie ustawić dzielnik 1:2, a wtedy ram ma 1333 i nie ma bata, żeby się system odpalił <_< Generalnie jak płyta odpali z ustawieniami, to w systemie jest stabilna jak skała żadnych bsodów albo innych fajerwerków. Nadaje się dla osób, które nie kręcą albo mają procka z szyną 1066/1333. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0trek Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2009 No niestety takie jazdy mam bez OC. W sumie mam na nią jeszcze chyba 5 miesięcy gwarancji. Tylko zastanawiam się czy mi przyjmą tę gwarancję. Pasowało by mi sprawdzić ją na jakimś innym procesorze... może od kogoś pożyczę. Chociaż wątpię żeby procesor miał coś wspólnego choćby z tym włączaniem komputera poprzez długie przytrzymywanie przycisku. W ogóle to sytuacja była taka, że po kupnie nowego ramu, płyty i procesora i złożeniu wszystkiego do kupy myślałem, że coś jest uszkodzone, bo nie mogłem włączyć tego durnego komputera. Wciskałem przycisk i nic. Kombinowałem co się dało, pięć razy wszystko składałem i rozkładałem, zmieniałem zasilacz. W końcu wziąłem śrubokręt i nim zwarłem piny na płycie (przez przypadek śrubokręt przytrzymałem dłużej) i komputer się włączył. Myślałem, że może płyta po prostu tak ma. Jest to jakieś zabezpieczenie żeby np. dziecko bawiąc się przyciskiem nie włączyło/wyłączyło ci komputera, dlatego trzeba trzymać przycisk dłużej.... A tu widzę, że coś jest nie tak. Nie wiem jeszcze co z tym wszystkim zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0trek Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Płyta dzisiaj prawie całkowicie odmówiła posłuszeństwa a wczoraj jeszcze wszystko było w miarę ok. Nie startuje praktycznie w ogóle (nie reaguje na przycisk power). A jak się raz na 10 razy włączy to gaśnie po 2 sekundach i ponownie nie startuje. Raz tylko udało mi się włączyć, ale po wyjściu z biosu wyłączyła się i już nie włączyła. Podczas tego jednego udanego wejścia do biosu udało mi się zobaczyć też coś takiego: Problem w tym, że nie było żadnego OC!. Jedyne co miałem w BIOS-ie "przestawione" to włączony port drukarki. Zauważyłem też że płyta jak już startuje to nie zaraz po podpięciu do prądu tylko po jakimś dłuższym czasie. Czytałem, że może to być wina kondensatorów. Tylko, że płyta ta ma podobno dużo lepsze kondensatory polimerowe?. Płytę dokładnie obejrzałem i nic szczególnego nie wypatrzyłem. Kondensatory wszystkie w normie. Prawdopodobnie odsyłam ją na gwarancję. Zobaczymy co powiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ten warning na czerwono, to wyskakuje jak przetaktuje się pamięci albo procka i komp nie chce wstać na takich ostrych ustawieniach. Twoja płyta chyba jest jakaś walnięta, bo bez oc to powinna normalnie startować z pierwszego odpalenia ewentualnie z dualbootem i to wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saYmanik Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 ja mam identyczny komunikat kiedy wyłącze kompa od zasilania i włącze.W niczym mnie to nie przeszkadza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0trek Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) ja mam identyczny komunikat kiedy wyłącze kompa od zasilania i włącze.W niczym mnie to nie przeszkadza Ten komunikat to akurat najmniejszy problem. O wczorajszych problemach pisałem wyżej, a teraz uwaga... :wink: włączam dzisiaj komputer bez problemu!. Co najśmieszniejsze nie muszę już przytrzymywać dłużej przycisku power!. Wciskam i od razu się włącza. Przez cały miesiąc dzień w dzień musiałem przycisk trzymać te 2-3s, od dzisiaj komputer startuje od razu! Niech mi to ktoś racjonalnie wytłumaczy. Jeszcze jedna uwaga... nie ma dual boota! (co prawda dual boota nie było już wcześniej ale wtedy komputer nie włączał się za 2 razem) Od dzisiaj nawet po odłączeniu prądu komputer startuje za 1 razem! (od razu ładuje windowsa) Ja już zgłupiałem :mur: Napiszcie mi jeszcze jak ja mam oddać taką płytę na gwarancję?. Skoro ona w tygodniowych, a nawet miesięcznych odstępach potrafi zmienić swoje zachowanie!. I co?. Wyślę im na gwarancję, u nich będzie działał bez problemu, więc odeślą mi ją z powrotem i powiedzą że jestem stuknięty, a u mnie się znowu nie włączy... PS. Płyta jak się już włączy to nie ma z nią żadnych problemów, gta4, crysis, żadnych restartów, blue screenów, zwiech, NIC, nieraz chodzi cały dzień, całą noc. Tylko ten nieszczęsny START. Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Pi0trek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saYmanik Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 ja nie wiem czy to jest problem tej płyty ale pozwole sie zapytać...klikam zamknij system,system sie zamyka i komp sie wyłącza ALE po kilku sekundach uruchamia sie ponownie.W panelu jest gdzieś opcja ,żeby system uruchomił sie wyłączeniu.Odznaczyłem tę opcje jednak nadal to samo więc wyeliminowałem problem systemowy i podejrzewam,że w biosie trzeba cos ustawić tylko co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi0trek Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Ustaw bios na default i zobacz czy pomogło. Jak nie pomoże to znaczy, że to nie wina jakiejś opcji w biosie, bo na ustawieniach domyślnych ta płyta nie startuje ponownie po zamknięciu systemu (przynajmniej u mnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Mam problem z temp sb i nb na mojej p35-neo3f. Sb jest bardzo ciepłe a nb jest gorące, ma na oko z 60-70 stopni. Radiatory lekko się ruszają ale dobrze dociskają (jeśli się grzeją to spełniają swoją rolę, co nie? :lol2: ). Komp jest stabilny, żadnych bsodów czy restartów. Napięcie chipsetu to 1.275 w biosie ale płyta wszystkie napięcia podnosi (cpu bios 1.26V, speedfan/cpu-z 1.3V, ram bios 1.8V, speedfan 1.97V itp.) a proc to 2140 3GHz. Zamontować jakiś wentyl na chipset? Czy całe chłodzenie zmienić? Edytowane 5 Listopada 2009 przez LMAO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Panowie szybkie pytanie. Skąd pobrać najnowszy bios do tej płyty?? Mam wersję 1.10 i jażdy mam niesamowite. Jeśli OC to tylko na dzielniku pamięci 1:1 i wtedy wstaje normalie za każdym razem. Jeśli inny dzielnik pamięci topłyta jak kobieta ma swoje fochy. teraz pytanie czy jest nowszy bios do niej i czy naprawia OC na innych dzielnikach pamięci?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) http://www.msi-polska.pl/index.php?func=pr...0&cat3_no=2 proszę bardzo. Jako, że masz BIOS 1.10 czyli 1.A0 to juz bardziej nie zaktualizujesz biosu. Ja mam 1.09 i chyba sobie zaktualizuje, ale mam uraz po ostatnim update na płycie asusa kiedy to niestety niefortunnie stanęła i musiałem odesłać na gwarancję :( Edytowane 4 Grudnia 2009 przez pcmax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Witam wszystkich zainteresowanych na forum. Chciałbym podzielic sie z wami pewnymi spostrzeżeniami odnośnie użytkowania tej płyty z procesorem na FSB 800 Mhz. Posiadam Celerona 420 1.6 Ghz. po przetaktowaniu do 2.66 Ghz i włączenia dzielnika pamięci 1:1 płyta wstawała normalnie choć czasem zdażyło sie jej uruchomić z bezpiecznymi ustawieniami. Generalnie wg porady XA dzielnik 1:1 okazuje sie najlepszy. Jednak moje zainteresowanie wzbudziła pewna ciekawostka. Otóż przy próbie dalszego OC procesora, czyli FSB 1600 3.2 Ghz 800 Mhz na pamięciach płyta nie chce sie uruchomić albo uruchamia się w trybie bezpiecznym ale z ustawieniami pamięci 1333 Mhz. niby dałem dzielnik 1:1 a wskoczył 1:1.2 lub 1:1.25. Skoro OC najlepsze na tej płycie zapewnia dzielnik 1:1 to czemu nie chce sie uruchomic na 3.2 ghz a startuje w trybie bezpiecznym z pamięciami na 1333 Mhz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foh_23 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) Zaraz chwilka jak 1333. Tyle to by ci pamięci nie pociągnęły. Może mobas przełącza się na strapa 266 lub 333 i wymusza od razu odpowiedni dzielnik. Chociaż 1:1 również powinien być dostępny :blink: Edit: A to że nie startuje -> może fsb wall? Edytowane 26 Grudnia 2009 przez foh_23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) foch 23 Właśnie wiem że pamięci by nie wystartowały bo to no name 667 CL5. ogólnie konfig to: Celeron 420 1.6 Ghz => 2.66 Ghz MSI P35 Neo-F No name 1 GB 667 Mhz CL5 GF 7600GS 256 MB Chieftec 400W WDC 120 GB ATA i WDC 120 GB sata Nagrywarka Asus ogólnie sytuacja wygląda tak że OC tego proca wyglądało eleqancko do pułapu 2.66 Ghz, choć i przy tej częstotliwości zdaża się uruchomić z błędem ustawień pamięci i pokazuje ich prędkość albo 1109 Mhz przy 2.6 Ghz albo 1333 Mhz przy OC do 3.2 Ghz gdzie przy 3.2 Ghz nie zdażyło mu sie uruchomić normalnie. A teraz was zaskoczę jeszcze ciekawszym problemem. Po wymianie części podzespołów tzn proca pamięci i karty graficznej, płyta zaczęła normalnie pracować. Zabieram się za OC, ustawiam FSB na 400 Mhz przy napięciu na proca 1.30V. System sie uruchamia biorę się za Orthosa i błąd po ok 5 sek. No myslę za małe napięcie do takich taktów. Podnoszę napięcie o jedno oczko i to samo, dalej błędy. Więc zabrałem sie za OC od samego początku. FSB 266 dzielnik pamięci 1:1 napięcie na procu def i jadę z podnoszeniem szyny FSB. Dojechałem tak do 400 Mhz czyli 2800 Mhz jakie miałem wcześniej na napięciui 1.30V tylko że teraz napięcie jest na poziomie 1.256V. Pamięci ustawione na 400 Mhz 5-5-5-15 na napięciu 1.9V. Jak to jest że na napięciu 1.30V procrsor nie był stabilny, a na domyślnym potrafi pracować obciążony orthosem ponad godzinę? Edytowane 22 Stycznia 2010 przez smiglo83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomkierz Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Cześć. Dzisiaj spotkałem się z dziwnym problemem w neo-f. Dokupiłem do tej płyty 2gb ramu. Dokładnie goodram 800mhz w jednej kości. Ku mojemu zdziwieniu system nie chce się załadować na tej kości. Gdy włożę 1gb OCZ 800mhz to nie ma najmniejszego problemu. Z tego co przeczytałem, to płyta obsługuje do 8gb ramu, więc nie powinno być z nią żadnego problemu. Płyta w biosie widzi pamięć a komputer ładuje się do momentu wyboru sposobu otwarcia systemu. Gdy wybiore tryb awaryjny to komputer zawiesza się przy ładowaniu plików a przy wybraniu np. ostatniej konfiguracji pokazuje się jedynie czarny ekran i nic więcej się nie dzieje. Czy ktoś ma jakiś pomysł na ruszenie tego pc z tą pamięcią? Pomyślałem, że może update biosu coś pomoże... Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...