Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo-f - Intel P35 Bearlake

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co zdążyłem wybadać płyta ta ma problemy z pamięciami na ProMOS'ach... Dostałem z reklamacji drugą parę OCZ Special Ops i dalej problemy... Płyta czasem w ogóle nie wstaje. Zaczynam się obawiać, że szlag ją trafił. :/ Niedługo idę do serwisu.

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

na forum msi taka fachowa pomoc jak sama firma, koleś zamiast coś doradzić to w kółko pieprzy jaka to platiunuim jest dobra do oc, a my sami sie nie znamy :mur:

Wydaje Ci sie , ze tam siedza serwisanci? :lol2: :lol2: Soreks , ale tych sam znam...i watpie aby tracili na to czas , bo forum nie jest platne a ci maja od sztuki. Co innego ludzie z Pr czy inni fachowcy

Szczurek icon_smile3.gif jak sie chcesz z nami troche pomeczyc czekajac na nastepny bios to polecam MSI, jak masz troche wiecej pieniazkow to czytaj czy z Gigabytem nie ma problemow i w razie czego ją bierz - poczytaj ten temacik od poczatku i wyciagnij wnioski na temat MSI.

Nie , no z nimi nie ma problemow...Moj 965 po podaniu 2.0V na ramy odszedl do krainy wiecznych lowow , a to byl 4 mobas tej firmy....

Panowie , wie ktos cos o tym? Decyzja jutro bo oddaje gigaszmelca do serwisu:

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...94&katid=60

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zdążyłem wybadać płyta ta ma problemy z pamięciami na ProMOS'ach... Dostałem z reklamacji drugą parę OCZ Special Ops i dalej problemy... Płyta czasem w ogóle nie wstaje. Zaczynam się obawiać, że szlag ją trafił. :/ Niedługo idę do serwisu.

a gdzieś to wybadał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie , wie ktos cos o tym? Decyzja jutro bo oddaje gigaszmelca do serwisu:

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...94&katid=60

mam wersję Platinum, ale narazie nie bawiłem się dużo w oc, chciałem tyko sobie potestować pamięci, ale ogólnie płytka jest extra, w te upały na układzie chodzącym płyte miałem 37st i procek 42st, w chłodniejsze jest 32 mobo i 30 procek (w zime spokojnie zejde ponizęj 30 :) ), gniazda zasilania nieźle pomyślane, najlepsze są te diody na płycie, świetnie podświetlają bude od środka (fajna rzecz dla moderów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PaVLo, jako że podejrzewam u mnie konflikt między MSI P35 Platinum i OCZ Special Ops 2x1GB 800MHz i planuję wymianę pamięci (najpierw muszę wybrać się do serwisu, żeby to potwierdzić), a widzę, że masz GoodRAMy Pro 900MHz, to mam takie pytanie. Czy miałeś jakieś problemy z tymi pamięciami na tej płycie? Testowałeś je MemTest'em86+ lub GoldMemory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie miałem żadnych problemów i nawet widać, jak pierwsze próby o/c wypadły, ale nie testowałem ich w tych programach, jedynie SuperPi

ktos wie do czego służy funkcja HPET i czy ma być włączona ? :wink:

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jade na becie 1.24, ale dalej mam te same problemy z podkręceniem wyżej cpu - powód? ram niestabilny na magistrali powyzej 1300 (efektywnie). Może ma to też związek z E2160 - na dzień dobry ten cpu ma 800 magistrale.

Z testów jakie przeprowadził EA (że się jeszcze tu nie pochwalił?) wynika że ta płyta (neo f) przekracza fsb 500!!

Edytowane przez VICTORious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XA jeśli już :)

Dołączona grafika

Specjalnie dla kolegów, którzy mieli problemy z Promosami na tej płycie (G.skill 2x1 GB PK - selekcjonowany promos)

Dołączona grafika

A tutaj dowód stabilności :rolleyes:

Miałem rację, że płyta ma potencjał. Co więcej, nowy bios rozwiązał u mnie wszystkie problemy z dzielnikami. Wreszcie ram kręci się po ludzku B-) max dla kości 2x1 GB ~ 615 MHz / 2x512 MB ~ 660 MHz. Mowa o 100% stabilnych :D

Będzie ciut więcej przez noc. Ale proc łapie już FSB walla :mur:

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli procek z magistralą 800 jak e2160 czy c2d 4300 ma problem z tą płytą :( , bo naprawdę nie wiem co jest grane. Dziś jeszcze bede miał do testów kości 2x1gb z teamxtreme (chyba d9).

Dziś spróbowałem oc z jedną kością 1gb i blend wywalił (tzn reset kompa) po ok. 1 min. Z dwoma kościami w dualu reset jest zawsze po 2 sek...... i to nie ważne czy pamięci lecą na 900 czy 800 czy 667mhz.

Co do samego biosu, to faktycznie dzielniki działają. Dalej nie da się kontrolować prędkością wenta cpu. Nawet procentowo z biosu to nie działa. Ale najbardziej denerwuje mnie fakt że mój e2160 się marnuje. 3,4 a 2,7 ghz to jednak 700mhz różnicy. Jeśli się okaże że ta płyta tak ma z tym cpu to go chyba sprzedam na rzecz 6320.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatecznie porzegnałem sie z MSI, miałem druga identyczną MSI P35 Platinum i ta również nie nadaje sie do zmian biosów, umarła praktycznie w tym samym momencie co poprzednia, czyli do flashu, naciśnięciu F2, wejściu do biosu i zapisaniu ustawień, ogólnie jestem ogromnie rażony do tych płyt, dostałem na testy Gigabyte P35 DQ6 i zostaje z nią, bynajmniej ma Dual bios w razie niepowodzenia flashu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

ja ostatecznie porzegnałem sie z MSI, miałem druga identyczną MSI P35 Platinum i ta również nie nadaje sie do zmian biosów, umarła praktycznie w tym samym momencie co poprzednia, czyli do flashu, naciśnięciu F2, wejściu do biosu i zapisaniu ustawień, ogólnie jestem ogromnie rażony do tych płyt, dostałem na testy Gigabyte P35 DQ6 i zostaje z nią, bynajmniej ma Dual bios w razie niepowodzenia flashu

Mam prosbe. Mozesz opisac jak fleshowales? Wiem , ze to durna prosba ale czemu : kosci na MSI sa podobno 8MB i aby go poprawnie zfleshowac musisz czekac po fleshu po 100% az nastapi programowanie kolejnych 4MB bo tyle podobno program obsluguje , wiec jesli dojdzie do 100% , a ty dasz koniec itd do mobo umiera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie do 100% dochodziło sporo tych elementów flash, sam przebieg dosyć długo trwał i na końcu pokazało finish i wracało do znaku zachęty, potem nic się już nie działo, więc dawałem reset, potem bios startował i nawet system sie ładował, więc flash musiał być kompletny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, sam źle sfleszowłaem pod win i była zła suma kontrolna cmosu, a co z tym idzie nie dało się zapisać zmian w biosie. Drugi x przefleszowałem i jest ok (thx XA).

.PaVLo. z forum MSI się dowiedzialem że ten beta bios co Ty wgrałeś przy 1 płcie nie istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

u mnie do 100% dochodziło sporo tych elementów flash, sam przebieg dosyć długo trwał i na końcu pokazało finish i wracało do znaku zachęty, potem nic się już nie działo, więc dawałem reset, potem bios startował i nawet system sie ładował, więc flash musiał być kompletny

Tak , ale w czym rzecz. Ta kosc o ktorej pisalem ma 8MB , program flesciach!e max 4MB wiec fleshowanie poprawne na czesci plyt (nie jestem pewien czy na twojej tak jest , pisze o relacji biosow) wyglada tak , ze masz 100% , nastepnie czekasz jakas chwile i fleshowanie nastepuje od 0 znowu do 100% , czyli jakbys 2 razy robil flasha i dopiero po nim masz wsio cale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wole zmienić płyte niż procesor. A płyta ma problem tylko z prockami z magistralą 800. Wydaje mi się że kolejny bios powinien to naprawić, ale niechce mi się już więcej czekać.

Jak udowodnił XA płyta jest świetna. Podobny wynik uzyskał moderator z forum MSI. Czekam na 6600 do przetestowania, i potwierdzenia osiągów tej płyty.

Mój E2160 narazie mi wystarczy, a że podchodzi spokojnie na 3.4Ghz to zostaje. Następny upgrade to już będzie procek w technologii 45nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda az sam bylem ciekaw jaka wydajnosc na tej szynie.

VICTORious czemu sprzedajesz Neo-F :cry:

Jakiej szynie? :unsure:

Robiłem testy strapa:

(Według leveli w memset 3.3 beta 2)

*im mniejszy level tym wydajniej*

FSB 266 (boot)

1:1 -> level 6

5:6 -> level 5

4:5 -> level 4

2:3 -> level 3

3:5 ->(kanał pamięci A - level 2, kanał pamięci B - level 3)

1:2 -> level 2

FSB 333 (boot)

1:1 -> level 7

5:6 -> level 6

4:5 -> level 5

2:3 -> level 4

3:5 -> level 3

1:2 -> level 2

* miejcie na uwadze, że strap też idzie do góry gdy się bootuje na CL5 zamiast na CL4, bądź są wysokie taktowania pamięci itp.

w każdym razie u mnie płyta maksymalnie ustawiła level 8 przy mocnym OC FSB i pamięci :) , czyli jej wydajność jest świetna :rolleyes:

Jedynie na 333 MHz (boot) istnieje "przełączanie" strapa, ale nie jest ono dotkliwe. Nawet bootowanie na 513 MHz objawiało się brakiem problemu "strapu". Dla porównani Gigabyte na 417 MHz ustawia "level 12", a Asus na 500 MHz też level 12... jest to ok. 400 Mb/s przepustowości w plecy...

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest już nowy oficjalny bios 1.2. Ciekawe czy różni się czymś od 1.24...

EDIT:

Wersja 1.2 (prównanie z 1.24):

- Ustawienie napięcia CPU w win jest już takie same jak ustawimy w biosie.

- Pojawiła się opcja zapisywania 2 proflil ustawień biosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest już nowy oficjalny bios 1.2. Ciekawe czy różni się czymś od 1.24...

EDIT:

Wersja 1.2 (prównanie z 1.24):

- Ustawienie napięcia CPU w win jest już takie same jak ustawimy w biosie.

- Pojawiła się opcja zapisywania 2 proflil ustawień biosa.

Testy na CPU E6600 (bios 1.2):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

485 FSB jak widać stabilnie, podejrzewam że podobnie będzie z 490, ale i burza przerwała testy (nie ryzykuje).

Przy 500FSB win się wczyta ale blend w orthosie wywala błąd.

Moge śmiało napisać że płyta na bios 1.2 pokazała na co ją stać. Jest niestety jedno ALE, procesory z szyną 800 przy o/c pracują tylko z dzielnikiem 1:1,5. Temu właśnie służył ten test.

Płyte śmiało można polecić do procesorów z magistralą 1066 i 1333. Co do magistrali 800 to trzeba mieć nadzieję że następna wersja biosu to poprawi.

Serdeczne podziękowania dla użytkownika Blue za użyczenie procka do testów (E6600).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie na 333 MHz (boot) istnieje "przełączanie" strapa, ale nie jest ono dotkliwe. Nawet bootowanie na 513 MHz objawiało się brakiem problemu "strapu". Dla porównani Gigabyte na 417 MHz ustawia "level 12", a Asus na 500 MHz też level 12... jest to ok. 400 Mb/s przepustowości w plecy...

Po to jest memset aby sobie perf. level zmienic, proste.

Nie zachwalaj juz tak tej MSI bo cudo to pewnie nie jest i cos by sie znalazlo na nia.

Vcore w okolicach 2V dziala ? <_< :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie zachwalanie tylko taka jest prawda, a wad tej płyty poprostu nie widzisz.....Vcore 2V na tej płycie? Piszesz posty o czymś o czym nic nie wiesz. Polecam jej specyfikację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie zachwalanie tylko taka jest prawda, a wad tej płyty poprostu nie widzisz.....Vcore 2V na tej płycie? Piszesz posty o czymś o czym nic nie wiesz. Polecam jej specyfikację.

Specyfikacja swoja droga a stan faktyczny swoja.

Malo to plyt jest co maja po 3.5V na DDR2 i 2.5V na CPU w biosie a nie uswiadczysz tego ani razu, bo uklady na plycie kulawe sa i dzialac tak to nie bedzie jakby sie chcialo.

Nie rozumiesz o co chodzi to sie nie udzielaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi