Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo-f - Intel P35 Bearlake

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum MSI jest temat o tej płycie. Ludzie piszą o problemach z botowaniem płyty z procesorami serii 2xxx. Podobno problemy z botowaniem były również przy prockach serii 6xxx ale któryś z biosów je zlikwidował. Temat znajduje się w tym miejscu. Wypowiada się tam jakiś niby serwisant, który uparcie twierdzi że z płytą jest wszystko ok.

Wg mnie płyta ma problemy z prockami Dual Core. Z moich obserwacji wynika, że nowy bios 1.6 nie naprawił problemu z botowaniem.

Edit:

Czy komukolwiek udało się podkręcić procka Dual Core powyżej 2,7GHz ?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rozwiązaniem dla tej płyty bedzie "przemalowanie proca" na magistrale 266 i dopiero wtedy zabawa w kręcenie w teori będzie to działac jak zworka w modelu Neo2. Co o tym myślicie? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...20moda&st=0

Ja odpadam. Mam jakiś wewnętrzny opór przeciw wszelakim drut; pencil, lakier, itp. - modom. Poza tym po takim zabiegu traci się chyba gwarancję, no chyba że jest to odwracalne. Ale ciekaw jestem czy taka operacja pomogłaby z problemami z płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pomyslałem tak zrobiłem bsl mod na 266mhz. Niestety nic to niedało bariera 2700mhz została :( grrr, pocieszające co najwyżej jest to że niema efektu podwójnego startu i po zmianach w biosie płyta "po ludzku" odpala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprowadziłem 12 startów kompa no i tak:

5x wyłączyłem windowsa przez strart->zamknij system, później włączyłem przyciskiem na obudowie 100% startów od kopa

5x uruchomiłem komputer ponownie przez start-->uruchom ponownie 100%startów od kopa:)

2x wyłączyłem komputer przez start->zamknij system później odciąłem kompa od zasilania odczekałem 2 min żeby kondensatory się rozładowały. Podpiąłem kabel, później przycisk power i PODWÓJNY START, za drugim razem to samo.

Wniosek taki, że tylko, gdy zabraknie zasilania występuje podwójny start. Podczas testu nie zdarzyło się wogóle żeby komp nie odpalił i trzeba się resetnąć co przedtem bywało nagminne.

Oczywiście wszystko przy procu ustawionym na 2700, ram na 900, napiecie def.

Edytowane przez maxi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko to mam rozumieć przy podkręconym procu?

Edit:

Mam jeszcze prośbę. Mógłbyś sprawdzić czy komp wstaje po uśpieniu (włączona w biosie funkcja suspend to ram - S3). U mnie przy podkręconym procku jest z tym różnie.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprowadziłem 12 startów kompa no i tak:

[...] Podczas testu nie zdarzyło się wogóle żeby komp nie odpalił i trzeba się resetnąć co przedtem bywało nagminne.

Oczywiście wszystko przy procu ustawionym na 2700, ram na 900, napiecie def.

Królu złoty, dzięki za testy.

Po powrocie do domu mod na 266 i oby u mnie tez zaczelo odpalac, bo te restarty po nieudanym starcie mnie dobijaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum MSI jest temat o tej płycie. Ludzie piszą o problemach z botowaniem płyty z procesorami serii 2xxx. Podobno problemy z botowaniem były również przy prockach serii 6xxx ale któryś z biosów je zlikwidował. Temat znajduje się w tym miejscu. Wypowiada się tam jakiś niby serwisant, który uparcie twierdzi że z płytą jest wszystko ok.

Wg mnie płyta ma problemy z prockami Dual Core. Z moich obserwacji wynika, że nowy bios 1.6 nie naprawił problemu z botowaniem.

Edit:

Czy komukolwiek udało się podkręcić procka Dual Core powyżej 2,7GHz ?

Miałem tę płytę na przełomie lipca i sierpnia, a że były problmey podczas n-tych prób podkręcania mojego E2160 to zdecydowałem zmienić na neo2. Problem jest tylko z cpu na magistrali 800 (szkoda że wtedy nigdzie o tym nie pisali - dopiero miesiąc po sprzedamniu neo1 ukazała się pierwsza recenzja tej płyty na techworks.pl, która zwróciła uwagę na ten duży minus (jak dlamnie) tej płyty - pozdro xa). Nie wyciągniesz więcej niż 2.7 na swoim cpu daveks ( ja miałem max 2.7xxMhz). Gdy testowałem E6600 na neo1 to nie było żadnych problemów - 3.6GHz chodziło.

Teraz E2160 działa jak na podpisie. Moja rada? najlepiej zmień płyte, choćby neo2 FR/FIR- przy okazji dziś miałem wrzuconego Q6600 i 3.2Ghz stabilne (tylko te temp nieciekawe), a droga nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mając troszkę wolnego czasu przeprowadziłem dzisiaj kilka testów. Chciałem sprawdzić na ile prób uruchomienia komputera, płyta nie będzie startować. Próby przeprowadziłem oczywiście przy oc procesora. Ustawienia pamięci to 5-5-5-15-38-12-12-12-12. Procesor nie był modowany. Wszystkie napięcia default. Oto wyniki.

Dołączona grafika

1) Płyta "zgubiła" ustawienia biosu, tzn. mimo ustawienia dzielnika 1:1.50 ekran post wskazywał że pamięć chodzi na 1067MHz. Musiałem wejść do biosu i ponownie zapisać ustawienia.

Procedura testowa, jeśli tak to mogę nazwać, wyglądała następująco:

1. Włączenie listwy zasilającej.

2. Włączenie komputera.

3. Gdy udało się wystartować system, wyłączenie i wyłączenie listwy.

Moje wnioski są następujące → płyta jest do [gluteus maximus].

Teraz E2160 działa jak na podpisie. Moja rada? najlepiej zmień płyte, choćby neo2 FR/FIR- przy okazji dziś miałem wrzuconego Q6600 i 3.2Ghz stabilne (tylko te temp nieciekawe), a droga nie jest.

Jeśli zmieniałbym płytę to na 100% nie wybrałbym MSI. Zraziłem się do tej firmy i więcej MSI nie kupię. Myślałem nad Abitem IP35-e ale ludzie narzekają na cold buga. Zresztą sprzedając MSI i kupując nową płytę byłbym ok. 100 zł w plecy, więc chyba sobie podaruję.

Nikomu ze znajomych nie będę polecał nigdy MSI. Wg mnie firma traktuje niepoważnie klientów wypuszczając na rynek taki bubel jakim jest p35 NEO-F.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Jeśli zmieniałbym płytę to na 100% nie wybrałbym MSI. Zraziłem się do tej firmy i więcej MSI nie kupię. Myślałem nad Abitem IP35-e ale ludzie narzekają na cold buga. (...)

bawisz się Ln2, ss, kaskadą czy DI że Ci cold bug przeszkadza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja o innym zagadnieniu związanym z tą płytą....

Tą płytę kupował mi znajomy przez net a ja sie z nim kontaktowałem telefonicznie, tak to jest jak padnie ci mobo i nie masz dostępu do sieci... Wszystkiego nie przypilnujesz...

Ale do sedna problemu.

Poprzednia płyta (MSI K8N Neo-2) dawała mi dźwięk 5.1 do mojego kina domowego za pośrednictwem wyjścia digital coaxial (takie mam wejście w kinie). Niestety lekko się rozczarowałem gdy już po złożeniu zamówienia okazało się że brak tego wyjścia na nowej płycie.

Dołączona grafika

Ja przynajmniej go nie widzę.

Ale czytając instrukcje obsługi znalazłem notkę , że jest możliwość obejścia tego problemu .

Trzeba w to miejsce :

Dołączona grafika

Podłączyć specjalny bracket:

Dołączona grafika

Można to gdzieś dostać? Szukam w necie i nic. Jest jakiś antyk "MSI S-Bracet" ale nie pisze że 3 piny...

A może można samemu takie coś zmajstrować...

Tylko że co zrobić z trzecim przewodem. Rozumiem że do chincha podłączamy dwa przewody. GND na zewnątrz a w środek.... SPDIF out? I co zrobić z VCC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rozwiązaniem dla tej płyty bedzie "przemalowanie proca" na magistrale 266 i dopiero wtedy zabawa w kręcenie w teori będzie to działac jak zworka w modelu Neo2. Co o tym myślicie? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...20moda&st=0

Dziala, potwierdzam. Zrobilem to wczoraj, od tamtej pory kilkadziesiat restartow i za kazdym razem start, a wczesniej, raz na 5-8 restrtow jeden

byl slepy.

Jeden problem z glowy, zostalo jeszcze tylko przejscie tych cholernych 2.7Ghz. Proc startuje nawet na 3.4 na 1,475 z biosu. Ale stabilnosci

za cholere juz na 343 FSB nie da rady.

@TDU_OWNER

To moze napiszesz jak to zrobiles, a nie sie tylko chwalisz ze sie przebiles. Dopoki nie podzielisz sie ta wiedza, to kogo to obchodzi,

ze np. sprzedales swoja plyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to Tobie pomoże, to na mojej płycie przy podnoszeniu fsb, też samoczynnie przestawiało napięcie NB na 1.45v i SB także, ale sprowadziłem te napiecia spowrotem na def. i mój procek z palca odpalił na 3GHz. Czyli wszystkie napiecia są na def u mnie, tylko na procku podniosłem o jeden step 0.0125v i wsio działa super. Płyteczka moja za 260pln i jestem z niej jak narazie bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis kupilem plytke, bawie sie w oc, pierwszym krokiem byl flash biosa, wsio dziala chyba ok, podwojny start mnie przestraszyl gdy pierwszy raz odpalilem kompa, myslalem ze sie zjaral nowy sprzet ale jednak nie [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maly problem z ta plyta.

Mianowicie- ustawia chyba za wysokie napiecia dla cpu...

Bios jest 1.6.

Procek- e6300

Po pierwsze- chcialem ustawic mniej niz VID bo latal spokojnie na p5b deluxe na mniej niz 1.3250 ale niestety nizej sie nie da- to jeszcze da sie przebolec.

Ale psiakrew- ustawiam auto a bios i cpu-z pokazuja miedz 1.344 a 1.352...

Ustawiam 1.3250 to jeszcze wiecej pokazuje- ponizej 1.3520 nie schodzi...

A to wszystko na fsb 266...

Bo jak ustawie fsb 333 to napiecie sie samo podnosi, np. na 1.3250 w biosie czasami dochodzi do 1.40 w cpu-z.

Dodam ze samo podniesienie szyny na 333 przy napieciu tym samym (1.3250) zwieksza temperature z 52 do 59.

Wina biosu ?

Ktos mial podobne problemy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi