Skocz do zawartości
filmic

Ddr2 I Timingi Z Spd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy zna ktos moze strone lub jakiekolwiek zrodlo gdzie mozna zobaczyc spis konkretnych ramow (glownie 2x1GB 800MHz) i autentyczne wartosci timingow z SPD?

Bo przyznam sie ze zakupilem miesiac temu GeIL Ultra 2x1GB 800MHz (za 600zl, sic <_< ) i mnie draznia:

- po pierwsze dlatego ze tak bardzo stanialy :(

- po drugie ze automatyczne timingi sa zawyzone (a ja nie chce podkrecac ale nie chce sie bawic w BIOSie bo jest tam za duzo opcji apropo ramu ktore niekoniecznie sie zgadzaja z oznaczeniami)

Swoja droga to wolalbym sie pozbyc tych GeILi.... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, timingi najlepiej jest ustawiać ręcznie :)

No dobra, ale ja np nie chce sie bawic w podkrecanie tylko chcialem, ze jesli doplacam za ram "ULTRA" to niech sie zachowuje jak ultra... A recznie to moge dla zabawy sobie poprobowac ;) A nie... wlaczam w biosie tryb manual i glowie sie do czego sluzy te 10 opcji oprocz tych glownych czyli CL, CAS, RAS (SRAS) :unsure:

W kazdym razie zalozmy ze kupuje nowy RAM i opis jest taki sam to skad mam wiedziec co siedzi w SPD?

Czy ktos sie natknal na jakas tabelke gdzies na necie...?

Edytowane przez filmic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w spd nie ma wszystkich timingów zapisanych, tylko te główne, reszte sobie płyta sama ustala więc zostaw na AUTO.

W kazdym razie zalozmy ze kupuje nowy RAM i opis jest taki sam to skad mam wiedziec co siedzi w SPD?

W cpu-z masz podane. Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://cbid.amdclub.ru/

Dział download, program Thaiphoon Burner. Można sobie obejrzeć w nim dumpy SPD (do ściągnięcia jest obecnie 56 dumpów DDR2). Można też przeflashować SPD od innych memek - tylko trzeba trochę uważać :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi