Skocz do zawartości
CactusMan

Problem Z Kompem..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..

Jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość, w ogóle mam nadzieję że w dobrym dziale piszę :P

Problem mam już od dłuższego czasu, ale teraz chciałbym coś z tym wreszcie zrobić..

Mój komputer czasami po prostu się wyłącza i zaczyna piszczeć (zwykle 1 powtarzający się sygnał.. czasami zaczyna piszczeć przed wyłączeniem wtedy sygnał jest trochę inny, ale nie pamiętam jaki bo to tylko 2 razy tak było). Dzieje się to w różnych sytuacjach - czasami jak np. mam włączoną grę, winampa i jeszcze Opera leci w tle to nagle się wywali, a czasami nie muszę włączać żadnej gry tylko jakiś program + opera + gadugadu + cośtam jeszcze i też wywala. Parę razy zdarzyło się że po takim wywaleniu musiałem chwilę odczekać bo jak od razu włączałem kompa to znowu go wywalało po paru sekundach. A czasami przez cały tydzień jest spokój..

Mam płytę główną ABIT NF-7 (tyle wiem na pewno, a AIDA32 mówi że to ABIT NF-7(-S) v.2.0), procesor Athlon XP 2600+, system Win XP.. Co się dzieje z moim kompem? Co zrobić żeby się to już nie działo?

Byłbym wdzięczny za pomoc.. :unsure:

Edytowane przez CactusMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm puściłem memtesta, pilnowałem może z 20 minut (0 błędów) a potem wyszedłem na 15 min z domu i jak wróciłem to komp wyłączony i piszczy.. Aha, jedno uściślenie co do piszczenia - na zmiane słychać 2 piski takiej samej długości ale o innej modulacji.

Czyli wychodzi na to że to RAM? Hmm.. Jak będę miał trochę czasu to będę sprawdzał każdą kość (mam 2x256 i 1x512) memtestem i może się okaże która jest wadliwa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura na procku raczej nie, bo w biosie sprawdzam po restartach i nie jest jakaś wysoka chyba.. A głośniczek tak - piszczy mniej wiecej jak karetka..

Więc co.. chipset? Jak sprawdzić temperaturę na chipsecie?

PS Ten mały hałaśliwy wentylator na płycie głównej to właśnie na chipsecie jest? Może by go wymienić? Co polecacie?

Edytowane przez CactusMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi