Tomcool Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 kurczaki pieczone niedawno dostalem dysk Seagate momentus 60GB ST960821A i bardzo bardzo sie cieszylem, poniewaz dotychczas uzywalem 20GB. Ale kiedy zaczalem sie rozgladac w temacie natrafilem na rozne przeszkody... raz, ze mam ogromna temperature i to w stanie szpoczynku, 53/55 *C kiedy walnalem mu dluzsza operacje temperatura poszla ponad 65 *C !!! ale nie koniec na tym. Pod tym linkiem - http://tomekgrzesiak.ovh.org/zdjecia_dyskowe.rar -mozna znalezc screeny z programu Hard Drive Inspector, ktore napawaja mnie przerazeniem. Czy rzeczywiscie powinienem sie bac? Pozdrawiam i dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) Sprawdzałeś temperature organoleptycznie(paluchem). Przy 65'C powinien być juz bardzo gorący. Edytowane 22 Maja 2007 przez krzysiek9920 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) kurczaki pieczone niedawno dostalem dysk Seagate momentus 60GB ST960821A i bardzo bardzo sie cieszylem, poniewaz dotychczas uzywalem 20GB. Ale kiedy zaczalem sie rozgladac w temacie natrafilem na rozne przeszkody... raz, ze mam ogromna temperature i to w stanie szpoczynku, 53/55 *C kiedy walnalem mu dluzsza operacje temperatura poszla ponad 65 *C !!! ale nie koniec na tym. Pod tym linkiem - http://tomekgrzesiak.ovh.org/zdjecia_dyskowe.rar -mozna znalezc screeny z programu Hard Drive Inspector, ktore napawaja mnie przerazeniem. Czy rzeczywiscie powinienem sie bac? Nie wiem czy powinienes sie bac. Moj nagrzewa sie w windowsie do 57 stopni (zwykla praca: surfowanie w Necie, PDF'y, Putty). W World of Warcraft dobija do 63 stopni. Klawiatura jest goraca, wiec chyba faktycznie tyle ma ;) Ja sie nie przejmuje, bo chodzi juz tak ponad rok. SMART nie wykazuje zadnych bledow. Laptop i dysk o ktorym mowa w sygneturce. Pozdrawiam, Piotrek Edytowane 23 Maja 2007 przez jotixel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Hmmm mam tego samego samsunga 120GB i u mnie nie przekracza temperatury 43 stopni. Kwestia innego laptopa? Jesli masz za wysoka temperature (a 65 stopni to jednak duzu i zle robi jak sadze nie tylko dyskowi ale i laptopowi) to mozesz zainwestowac w podstawke do laptopa z wentylatorem. Pare stopni zbije. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Hmmm mam tego samego samsunga 120GB i u mnie nie przekracza temperatury 43 stopni. Kwestia innego laptopa? Jesli masz za wysoka temperature (a 65 stopni to jednak duzu i zle robi jak sadze nie tylko dyskowi ale i laptopowi) to mozesz zainwestowac w podstawke do laptopa z wentylatorem. Pare stopni zbije. U mnie to ewidentnie wina laptopa, a dokladnie umieszczonej karty graficznej tuz obok dysku... Nie wiem czy podstawka cos pomoze, bo nie ma zadnych otworow wentylacyjnych pod laptopem ;) Generalnie nie przeszkadza mi to... Wole miec cieplo niz glosno ;) -- Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcio_wroc Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 U mnie to ewidentnie wina laptopa, a dokladnie umieszczonej karty graficznej tuz obok dysku... Nie wiem czy podstawka cos pomoze, bo nie ma zadnych otworow wentylacyjnych pod laptopem ;) Generalnie nie przeszkadza mi to... Wole miec cieplo niz glosno ;) -- Pozdrawiam, Piotrek Niekoniecznie musi to być wina laptopa. Ja w swoim mam seagate ST9808210A i podobnie grzeje się w trakcie mocnej pracy do 60, czasem nawet do 62stC, i to wszystko mimo tego że jest to dysk 4200obr/min. Kolega siedzi w pokoju obok z tym samym modelem laptopa, z tym że ma dysk Samsung 5400 i u niego temp. jest na poziomie 45-48 st.C. Koleżanka też z tym samym notebook'iem ma dysk Seagate 5400 i temp ok. 44-47st.C... Jak więc widać mam pewne porównanie i zdaję sobie sprawę z tego że są różne dyski. Póki co mój chodzi już ( dopiero ) 21 miesięcy i nie mam z nim żadnych problemów. Od czasu do czasu defragmentacja dla lepszej wydajności. Temperaturami się w ogóle nie przejmuję... no może latem dla spokoju ducha podkładam coś pod tylne nóżki żeby wywietrznik unieść o jakieś 5-7 mm, jednak na temp. dysku nie ma to znaczącego wpływu. pozdrawiam tomek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcool Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Ja rowniez jestem milosnikiem ciszy ;) byle by sie sprzet nie zepsol :P no ale sami zobaczcie - u mnie S.M.A.R.T. bije na alarm! W jednym z waznych czynnikow mam tylko 26% normy ;/ zobaczcie screeny: sorry za zawalenie lacza.. to ostatni raz :mrgreen: Edytowane 23 Maja 2007 przez Tomcool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...