Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

Oj stwarza i to dużo problemów

Mam Raid (opisany Post #685) co pewien czas restart ( miga niebieski ekranik, ale za szybko by cokolwiek odczytać ) po restarcie dyski wyłączone, oczywiście brak systemu operacyjnego. Po wyłączeniu powerem wszystko gra, winda uruchamia się gładko nawet nie wspomni o sprawdzaniu błędów.

Gdy wyłączę szybki tryb POST, komp po sprawdzeniu RAMu restartuje się i sprawdza znowu. Dodam, że testowałem RAM na wszelkie znane mi sposoby i nie ma żadnych błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Stabilnie póki co na razie wstało mi na 8x375=3.0 GHz bez podnoszenia napięcia na procku. Dalej pobawię się kiedy indziej bo męczy mnie te "zworkowanie".

...

PO PIERWSZE:

Jako dokonałem myślę z powodzeniem OCowania z 1,8 do 2,4 a potem do 3,0.

Opis procedury na stronie forum PCF od wypowiedzi #8 (nie chciałem tutaj tego wklejać i dublować)

http://www.pcformat.pl/forum/showthread.ph...31943#pid331943

PO DRUGIE:

Nie zabrakło też problemów i pytań bez odpowiedzi.

URSUS - ja mam bardzo podobne doświadczenia do Ciebie

Uzyskałem na razie stabilne 3GHz (na c2d e4300 1,8 ) ale za diabła nie mogę tej bariery przeskoczyć...

Czy to może być wina pamięci?

i o co w ogóle tak dokładnie biega z tym przeliczaniem CPU : DRAM?

Nigdzie tego wcześniej nie wyczytałem, ale wywnioskowałem - nie wiem czy właściwie - że ten wskaźnik który "oblicza się sam" i pokazany jest obok nastawów cpu:dram nie może przekraczać 800. Gdy tylko ustawilem inny dzielnik (ponad 800) to system nie ruszał. W ustawieniach 9x266 i 9x333 jest wpisane jak widzieliscie (ddr2-798).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...12f2367f5f.html

Jak chciałem pójść na 9x400, to z tego co pamietam cpu:dram wyhcodziło mi 1:1 = ddr2-800 i przy tym niestety też nie ruszyłem...

czy mam za wolny ram, czy robię coś jeszcze nie tak?

skoro mam (jak mniemam) na tyle dobre chłodzenie i wentylacje budy, to chciałbym jescze coś z tego proca wycisnąć - choćby do benchmarków, ale nie wiem jak go podnieść......

Ktoś powiedzieł mi, że może powinienem zmienić mnożnik.

Odp:

próbowałem tego, np dając 8x425 (3400MHz), ale -uwaga- wówczas właśnie pojawia się zonk pt: cpu:dram

nawet w ustawieniu 1:1 wychodzi on ponad 800 (nie pamietam teraz ile) i to chyba jest przyczyną ze sie nie uruchamia, prawda?

bo moze mi ktos wytlumaczy o co biega z tym wynikiem w nawiasie: np: (ddr2-798). czy ja dobrze kumam, ze to ddr-2-... nie moze byc wyzsze niz max zegar moich pamieci? jesli tak, to nominalnie moje memki sa PC-800 - czy o to w tym chodzi, czy ja cos mieszamKwaśny

:o

Pozdrawiam

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ddr2jakas_liczba to predkosc ramow. Moze troche przekroczyc 800, ale lepiej na poczatku nie. Wtedy wiesz napewno ze to nie ram stanowi problem.

Sproboj zwiekszysc napiecia NB i proca, IMO powinno pomoc.

poprosze o info jakie sa bezpieczna granice napiec dla NB i CPU?

i gdzie tutaj jest odpowiednik NB - który wskaźnik to jest (od 1 - 4)?

i co poszczególne oznaczają, bo nie mam pojęcia :/

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...e034f1558d.html

PS:

Zmiana napięcia na memkach nawet na 2,2 nic nie dała

zmieniłem też raz czy dwa napiecie Vcpu, ale także nic to nie dało

Z ok 15 prób jakie wykonałem żadna która "przeszła" nie okazała się być ponad 3GHz. Czyli [gluteus maximus] zbita...

Tu jest zestawienie różnych nastawów i wyniki (działa/nie działa).

Może coś Wam to mówi???

Ja nie wiem gdzie szukać przyczyny.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...c29b3a2ca1.html

pozdrawiam

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprosze o info jakie sa bezpieczna granice napiec dla NB i CPU?

i gdzie tutaj jest odpowiednik NB - który wskaźnik to jest (od 1 - 4)?

i co poszczególne oznaczają, bo nie mam pojęcia :/

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...e034f1558d.html

MCH to NB, ICH to SB - tyle z instrukcji wyczytałem a o VTT i GTLREF nie pisze nic konkretnego, tylko ze VTT to napięcie a GTLREF ma związek z VTT

PS. Kto mi pomoże z uGuru? :D

Edytowane przez xpeu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej w P5K/P5K-E

QuadGT też byłby dobrym rozwiązaniem.

Albo czekać na nowe BIOSy i jakieś testy max FSB tej mobki

czyli lepiej wziac asusa? od jakiegos czasu biore asusy i widze ze one sa coraz gorsze, bynajmniej jesli chodzi o takie produkty w "normalnych " cenach a nie >600zl ten QuadGT ma cyfrowy uklad zasilania a ip35 juz nie, chodzi mi glownie o bezawaryjnosc plyty, dobre oc i STABILNOSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Melduje się jako posiadacz IP35pro ;)

Płytka wygląda super, ma niezły bios i fabryczne chłodzenie wygląda na wystarczające. W windzie płyta ma 30st na default.

Jutro pobawie się w OC to się okaże co i jak.

Mam krótkie pytanie. gdzie w Abicie Ip-35 zmienia sie ustawienie pamieci z 2T na 1T? Szukałem i nie moge znalezc...

@kszonek - u mnie jest opcja zmiany CR, więc to nie kwestia chipsetu. Pewnie wersja z E tego nie oferuje.

EDIT:

Pierwsze osiągnięcie :D

Dołączona grafika

Nie mogłem odpalić 500 bo coś mnie ogranicza i jeszcze nie wiem czy to ramy czy musze dać więcej papu na proc. A może to już koniec płyty. Się okaże bo to dopiero pierwszy dzień zabawy z tym sprzętem.

W każdym razie 490fsb już chyba jest warte pokazania :)

Słowa pochwały należą się też dla pamięci, jak na razie 980MHz bez problemu. W EPP są zapisane timingi dla 1000 więc powinny iść wyżej.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem sie nad Abitem IP35-E, ale po tym co czytam na zagranicznych forach i tutaj kompletnie mi sie go odechciało. Po pierwsze bios ma sporo błędów więc trzeba czekać aż Abit je załata.

Po drugie padają na nim ramy dość ostro.

Po trzecie dość ciasno jest z tymi coolerami.

Pewnie odczekam i kupie wersja PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ratunku !!! mam problem

komp e6750 , ip 35-e , ocz 2x1gb platninum ver.2 , palit 8600GT , MC FEELIII 400w komp chodził normalnie do czsu jak zrobiłem update biosu !

Teraz nie włacza sie wcale nawet do menu biosu robilem juz clear zworką i nic :mur: probowałem go właczac z jedna koscia ramu i tez zero reakcji :mur: słychać tylko glosnie pipanie glosnika systemowego ! :mur:

Update robilem za pomoca flashmenu ver.1.5.0.3 i wgrywalem bios 1.1 (sciagniety ze strony abita) przedtem mialem 1.0 i po co mi to bylo :mur: :cry: juz nie wiem co robic !

Doradzcie cos blagam :sad:

Edytowane przez Kuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ratunku !!! mam problem

komp e6750 , ip 35-e , ocz 2x1gb platninum ver.2 , palit 8600GT , MC FEELIII 400w komp chodził normalnie do czsu jak zrobiłem update biosu !

Teraz nie włacza sie wcale nawet do menu biosu robilem juz clear zworką i nic :mur: probowałem go właczac z jedna koscia ramu i tez zero reakcji :mur: słychać tylko glosnie pipanie glosnika systemowego ! :mur:

Update robilem za pomoca flashmenu ver.1.5.0.3 i wgrywalem bios 1.1 (sciagniety ze strony abita) przedtem mialem 1.0 i po co mi to bylo :mur: :cry: juz nie wiem co robic !

Doradzcie cos blagam :sad:

LOL!

A ja wlasnie mialem flashowac! :o

Czekam na odpowiedz co to moze byc -

nie chce zadac kretyńskiego pytania, ale muszę: rozumiem że nic nie przerwało procesu aktualizacji bios i przebiegł pomyśłnie "od A do Z" tak? nie bylo errorów lub -Boże broń- przerwy w dostawie prądu?

pozdro i 3mam kciuki!

LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update przepiegło bez problemów "pomyślnie od A do Z" na końcu komunikat żeby uruchomić ponownie kompa no i to był moj ostatni widok przed monitorem wyłączał się tez poprawnie :mur:

- Bios był do ip35-e napewno

- Co do pipania do bez przerwy az do wylaczenia (pipanie szybkie z krotkimi odstepami)

:mur:

to abit nie ma czegos takiego jak w asusie tzn ze jak jest klopot z biosem bo mozna go przywrocic do wersji zawartej na plycei cd dolaczonej do plyty?

Może i jest ale mi sie komp nie uruchamia nawet do menu biosu wiec nie mam kontaktu ani z napedem ani z dyskiem ani z dyskietka ZAŁAMKA!!

LOL!

A ja wlasnie mialem flashowac! :o

Czekam na odpowiedz co to moze byc -

nie chce zadac kretyńskiego pytania, ale muszę: rozumiem że nic nie przerwało procesu aktualizacji bios i przebiegł pomyśłnie "od A do Z" tak? nie bylo errorów lub -Boże broń- przerwy w dostawie prądu?

pozdro i 3mam kciuki!

LOL

Odradzam update :razz: i dzieki za wsparcie :wink:

Edytowane przez Kuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to abit nie ma czegos takiego jak w asusie tzn ze jak jest klopot z biosem bo mozna go przywrocic do wersji zawartej na plycei cd dolaczonej do plyty?

Zdaje mi się, że Sysak wgrał biosa do ip35-e z wersji PRO (przerobił go) i musiał potem iść z kostką zaprogramować.

A tak się zapytam: w idle CoreTemp 0.95 pokazuje po 47 stopni, a w stresie widziałem max 67, nie za duzo w idle?

Edytowane przez xpeu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi