Lanc Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 @wolfszary Zanim ty wejdziesz do biosa po tym orthosie to procek ma z 15* mniej, jak nie więcej. Także taki pomiar to ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolfszary Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 (edytowane) Nie robcie se jaj ze mnie. W microGURU pod winda tez mam 47 st. PS. NCQ dziala tylko w trybie AHCI, ale czytalem, ze na niewiele sie zdaje aczkolwiek ja mam AHCI uaktywnione - musialem doinstalowywac stery z dyskietki podczas instalacji windy. Edytowane 14 Września 2007 przez wolfszary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Chyba wiesz gdzie pomiary po mozna wsadzic...? Jak to? Przecież mamy bardzo wiarygodny odczyt w idle. Do tego +20 stopni i mamy stress :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolfszary Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Jak macie ustawiony tryb PCI Express? 1.0 czy 1.0a. Czym te tryby sie roznia? Czy sa kompatybilne z PCIexpress 2.0? Czytalem gdzies, ze wersja 1.1 jest kompatybilna z 2.0, ale nie ma plyt z 1.1, wiec 1.0a == 1.1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozakov Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Witam. Czy możliwe jest to aby 415 mhz FSB to był max dla Abita IP35-E ??? E2140 robi 8x415 stabilnie.... Chciałem dać więcej no i podczas ładowania windy wywala blue screen i reset... Przy 420 nawet nie bootuje... Dodam że to nie wina pamięci no i procka też raczej nie, bo sprawdzałem 420 x 6 i to samo się działo. Powinienem zwiększyć któreś z napięć w biosie? Jeśli tak to które i do jakiej wartości? Do 415 wszystko jest stabilne na standardowych napięciach. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Proc ma FSB wall'a na 420 FSB i tyle. Nic nie poradzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozakov Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) No to kaszanka..... a ja tu myslalem ze stukne 3,5GHz .... Próbowalem odrazy dać 430 i 450 myślałem że to jakaś dziura ale nie dało rady przeskoczyć... No cóż mówi się trudno... Czyli nawet nie da rady sprawdzić ile max płytka poleci :/ edyt: A jeszcze zapytam... Gdzie się wyłącza opcję obniżania mnożnika ? Potrzebuję mieć moc zawsze w ręce (nie pod ręką) Edytowane 15 Września 2007 przez Kozakov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 A próbowałeś podnieśc napięcie na NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozakov Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 A próbowałeś podnieśc napięcie na NB?Jeśli chodzi o MCH to bez względu ile bym dał i tak jest to samo.... Tak więc zostawiam na standardowym 1,2v Gdzie się wyłącza to automatyczne obniżanie mnożnika ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) Jeśli chodzi o MCH to bez względu ile bym dał i tak jest to samo.... Tak więc zostawiam na standardowym 1,2v Gdzie się wyłącza to automatyczne obniżanie mnożnika ??? W biosie. 3 zakładka od góry potem procesor options czy coś takiego i tam są te wszystkie opcje. Edytowane 15 Września 2007 przez cripple Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozakov Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 W biosie. 3 zakładka od góry potem procesor options czy coś takiego i tam są te wszystkie opcje.To mam je wszystkie wyłączyć? Znaczy się na Disabled? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Nie wszystkie tylko dwie. E1ST i (coś tam nie pamiętam ale jest na końcu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozakov Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) Trzeba było tak odrazu :) Dzięki wielkie rafa Edytowane 15 Września 2007 przez Kozakov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Eist i C1E ;] 3.5Ghz na E2140 to chyba na 1.6v ;]] 3.5 to można mieć, ale na E2160/E2180 (a bardziej na tym 2 :P) ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Jak z tymi nowymi biosami? Lepiej? Jakie max FSB robi ta mobo? Slyszalem ze Neo-FIR nie ma problemow ze spadkiem wydajnosci i walcze czy wybrac ja czy Abita, bo foxconn to jakos mi do gustu nie przypadl, abit jest cholernie dobrze przemyslany ale tak mnie zastanawia jak lata ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Właśnie czy nowe biosy dają coś ? Bo mój Abit kapryśny jest ... dzisiaj np. za nic nie chciał się odpalić, przy napisie Abit łapał freeza. Po 10 próbach ( nawet monitora potem nie chciał odpalić ) i wyłączeniu napięcia odpalił się i wywalił, że CPU is unworkable i ustawił go na podstawowe ustawienia, zmieniłem na swoje zapisałem i działa. Qrcze normalnie jak mój rąbnięty NF7-S, myślałem, że te nowe są lepsze ... tam też mi pisało często, że moje CPU jest zwalone czy coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Właśnie czy nowe biosy dają coś ?Zainstaluj i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Jakby kogoś interesowało, to wyszła na jaw oficjalna wersja biosa nr 1.2 dla IP35/IP35-e : http://forum.uabit.com/showthread.php?t=128197 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolfszary Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Da sie gdzies na Abicie IP35 pro wlaczyc SMARTa dla dysku? Ja uzywam AHCI zamiast IDE i nie odczytuje mi danych ze smarta. Jakie macie odczyty na swoich dyskach? ile Mb/s? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Jakie macie odczyty na swoich dyskach? ile Mb/s?Przecież to zależy w większości od dysku jaki kto ma. Niema sensu porównywac różnych napędów. Smart jest zawsze włączony i dostępny. Chyba że masz Raid, wtedy SMART nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Jakby kogoś interesowało, to wyszła na jaw oficjalna wersja biosa nr 1.2 dla IP35/IP35-e : http://forum.uabit.com/showthread.php?t=128197 Ten bios nie jest raczej lepszy od bety M630A_13, jest datowany na 17 lipca, ciekawe dlaczego abit tak późno go wypuścił. Lecą chłopaki w kulki z tymi biosami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Siema Mam dosyć lamerskie pytanie... Śledzę ten temat od początku (dużo oczywiście uciekło mej uwadze :P ). I tak się zastanawiam. Już na dniach jadę po sprzęt, a dokładnie: E2180 2x1GB Kingmax 800Mhz Palit 8600GT Sonic+ WD 3200AAKS 320GB Corsair 520W oraz jak się można domyślić Abit IP35-E :) I tu pytanie. Czy miał ktoś kłopot z tymi pamiątkami na tym mobo?? Bo z resztą chyba nie powinno być problemów? Acha i bardzo ważne dla mnie. Kompa mam teraz z 1999r (w podpisie :P ) i nie bardzo wiem czy coś w biosie trzeba będzie od razu zmieniać, żeby chociażby zainstalować Windę?? Tzn chodzi mi o to czy są jakieś opcje w Biosie, które się powinno od razu włączyć, wyłączyć, zmienić?? Z góry dzięki za wszystkie uwagi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolfszary Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Przecież to zależy w większości od dysku jaki kto ma. Niema sensu porównywac różnych napędów. Smart jest zawsze włączony i dostępny. Chyba że masz Raid, wtedy SMART nie działa. RAID jest rozszerzeniem AHCI. Na AHCI SMART rowniez nie dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Ten bios nie jest raczej lepszy od bety M630A_13, jest datowany na 17 lipca, ciekawe dlaczego abit tak późno go wypuścił. Lecą chłopaki w kulki z tymi biosami. Lepszy/ gorszy to kwestia względna. Wersja 12 jest wersją oficjalną i jest na pewno stabilna. U mnie i u innych osób "trzynastka" robiła niespodzianki czasami. Cofnij się o stronę czy dwie na tym forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Lepszy/ gorszy to kwestia względna. Wersja 12 jest wersją oficjalną i jest na pewno stabilna. U mnie i u innych osób "trzynastka" robiła niespodzianki czasami. Cofnij się o stronę czy dwie na tym forum. Miałem i trzynastkę i teraz dwunastkę, fakt - beta mogła robić co poniektórym psikusy, choć w moim przypadku współpracowywała wzorowo, dziwne tylko że beta trzynastki pojawiła się wcześniej niż oficjalna wersja dwunastki. Pozostaje czekać aż panowie z abita dołożą nowe funkcjonalności i poprawią istniejące w następnej rewizji biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Nad biosem do pro też pracują bo pojawiła się już druga wersja 1.2beta, ale ja poczekam jak już będzie jako oficjalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 RAID jest rozszerzeniem AHCI. Na AHCI SMART rowniez nie dziala. Na AHCI SMART nie działa? od kiedy? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 (edytowane) No panowie jest nowa wersja biosu http://file.abit.com.tw/pub/download/bios/ip35//m630a12.zip oznaczona symbolem 12. Ciekawy jestem jakie zmiany tam zaszły. Zaraz bede flashował :) A co to jest S1 ? Bo widze ze to dodali... Dziwi mnie tylko to ze bios ma date wydania 2007/07/19 ale ok, zobaczymy.. No i lipa. Po sflashowaniu nowego biosu przy ponownym rozruchu kompa wszystko sie wlacza tak jak to normalnie bywa, lecz nagle jeden dlugi dzwiek z mobo i lipa, komp nie startuje. No to wylaczam zasiłke i od nowa probuje. Tym razem poszlo. I znowu podwojny start plyty. Brak podwojnego startu jest tylko przy ponownym uruchomieniu kompa. I jeszcze znowu mam te zwiechy przy okienki POSTa jak mam modem podlaczony do USB... porazka Edytowane 17 Września 2007 przez Symbian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 No to biore msi... nie wiem jak mozna wypuscic mobo z takimi problemami... ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 I jeszcze znowu mam te zwiechy przy okienki POSTa jak mam modem podlaczony do USB... porazka Mógłbyś rozwinąć?? o co dokładnie chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...