Skocz do zawartości
Bolo8888

Abit Ip35-e, Ip35 "dark Rider", Ip35-pro "snake"

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Chciałbym spytać posiadaczy IP35 Pro czy doswiadczyli do tej pory powazniejszych problemów z plytą?? Dzisiaj skladalem zamówienie w Gralu w Gdańsku na wersje Pro i nagle gość mi powiedzial że kolega obok (gośc z serwisu Grala) odradza ten zakup bo będę miał tylko problemy.Pogadałem z nim osobiście i powiedzial że są klopoty z kompatybilnością z różnymi kostkami RAM, że się sypią,że ogólnie awaryjne ,że to tamto.... bardzo odradzał i powiedzial że pózniej pretensje będę miał do siebie i osób ktore mi polecaly ten model.W zamian bardzo doradzał plyty Gigabyte'a ,Asusa , Foxconn P35A-S. Co radzicie??? Jestem sympatykiem Abita ,nie mialem do tej pory problemów.Z resztą płyta wyglada solidnie i wszelkie opinie jakie na jej temat znalazlem były ok.Pilnie potrzebuje nowego sprzętu.Napaliłem sie juz na tego mobacza, a tutaj nagle watpliwość.Z góry dzięki za ewentualne rady.Pozdrawiam

Gdzies slyszalem ze na kosciach z EPP nie ma zadnego problemu z ramem, sam mam kosci z EPP i zadnych problemow nie mialem. Co do awaryjnosci to nie mialem zadnego problemu jeszcze z nia - wszystko hula ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny znany problem to z pamięciami - i nie tak, że jest niekompatybilna, tylko daje startowe napięcie 1.8V dla ramu, a dużo szybkich kości wymaga 2.1-2.2V... Ogólnie jestem z mobo zadowolony - nie słyszałem o żadnych problemach oprócz wyżej wymienionego i coldbug'u z ip-35-e.. Aczkolwiek nie ma też żadnych rewelacji na poziomie Abita NF7-S za czasów AXP :) Wtedy ta płyta nie miała sobie równych - a w tym przypadku jest tylko jedną z wielu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem!

Chciałbym spytać posiadaczy IP35 Pro czy doswiadczyli do tej pory powazniejszych problemów z plytą?? Dzisiaj skladalem zamówienie w Gralu w Gdańsku na wersje Pro i nagle gość mi powiedzial że kolega obok (gośc z serwisu Grala) odradza ten zakup bo będę miał tylko problemy.Pogadałem z nim osobiście i powiedzial że są klopoty z kompatybilnością z różnymi kostkami RAM, że się sypią,że ogólnie awaryjne ,że to tamto.... bardzo odradzał i powiedzial że pózniej pretensje będę miał do siebie i osób ktore mi polecaly ten model.W zamian bardzo doradzał plyty Gigabyte'a ,Asusa , Foxconn P35A-S. Co radzicie??? Jestem sympatykiem Abita ,nie mialem do tej pory problemów.Z resztą płyta wyglada solidnie i wszelkie opinie jakie na jej temat znalazlem były ok.Pilnie potrzebuje nowego sprzętu.Napaliłem sie juz na tego mobacza, a tutaj nagle watpliwość.Z góry dzięki za ewentualne rady.Pozdrawiam

Bardzo dobra płyta. Napięcie na ram możesz podnieść ręznie w razie czego. Na XS też goście są zadowoleni. Bierz śmiało. Serwis serwisem ale jak sklep jest dobry to wymienia od ręki na nową i nie robi ceregieli.

@Rav88 - zmieniałeś jakies opcje odnośnie ramu lub procka? Timingi auto czy ręcznie? Jak Auto to jakie są ustawione? Napięcia jakie są ustawione? Jest różnica pomiędzy default a po OC? Klawiatura USB czy PS2?

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jakieś 2 miesiące temu zakupiłem sobie ABIT'a IP35 w konfiguracji z C2D E6550.

Pierwszy problem jaki z nią miałem, to zwiecha po jakichś 10/15minutach użytkowania. Okazało się, że była to kwestia zbyt niskiego V na pamięciach a BIOS'ie. Podwójny boot, o którym było trochą na forum mnie nie przeraża i kompletnie nie przeszkadza, ale coś nie tak dzieje się przy wyłączaniu systemu. Komputer się wyłącza, następnie po 3sec włącza i aby go wyłączyć, muszę zrobić to manualnie przyciskiem, a kiedy daje ustawienie, zeby klawiatura podnosiła kompa, w ogole sie nie da go wyłączyć.

Wynalazłem informacje, że to kwestia BIOS'u i S1/S3. Zflashowałem sobie tego Abita z v10 do v12 i faktycznie, pojawiła mi się opcja zmiany Suspend Type'u...

...ale w żadnej konfiguracji płyta nie zachowuje się inaczej i stale po 3 sec od wyłączenia respawn :)

Zdaje sobie sprawę z tego, że ten problem był tutaj pewnie poruszany wielokrotnie i pewnie źle szukałem, ale w żadnym poście jakkolwiek związanym z tematem, nie znalazłem żadnej informacji, oprócz flash'owania bios'a i zabawy przy S1/S3.

Proszę pomóż ktoś:)

Sflashuj sobie wersję 1.4 (link na poprzedniej stronie topicu. Usuwa double boota i jest ogólnie el0. ;-) A co do rozwiązania problemu to myślę, że powinieneś zainstalować windowsa ze zintegrowanym SP2 (jeśli takiego masz, to zrób reinstall, najnowsze sterowniki (polecam stronę http://www.station-drivers.com/ ) i nie powinno być problemu.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilem napiecie na pamieciach do 2.1V i dalej to samo :| Sa to Goodramy DDR2 PC5300, moze plytka sie poprostu z nimi nie lubi ? Jest taka mozliwosc ? Reszte napiec zostawilem seryjnych moze je tez trzeba zmienic ? chociaz wczesniej pisano tylko o napiecu ramu... I jeszcze jedno

http://img511.imageshack.us/my.php?image=biosiq1.jpg Czemu nie ma opcji do ustawienia mnoznika ? Zdjecie jeszcze starego biosu przed flaszem ale opcji nadal nie ma :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilem napiecie na pamieciach do 2.1V i dalej to samo :| Sa to Goodramy DDR2 PC5300, moze plytka sie poprostu z nimi nie lubi ? Jest taka mozliwosc ? Reszte napiec zostawilem seryjnych moze je tez trzeba zmienic ? chociaz wczesniej pisano tylko o napiecu ramu... I jeszcze jedno

http://img511.imageshack.us/my.php?image=biosiq1.jpg Czemu nie ma opcji do ustawienia mnoznika ? Zdjecie jeszcze starego biosu przed flaszem ale opcji nadal nie ma :|

Najwidoczniej w PentiumD którego posiadasz nie da się zmieniać mnożnika. Trzabyło E2xxx albo E4xxx brać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mną pierwszy dzień zabawy z IP35.

Płytka bez problemu poleciała na FSB 500 MHz.

Do tego znacznie lepiej prowadzi pamięci niż Asus P5W64 WS Pro.

Trochę nie podoba mi się fakt, że jeśli przesadzę z OC pamięci to trzeba używać zworki cmos.

Ale to w zasadzie jedyna wada na dzień dzisiejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwidoczniej w PentiumD którego posiadasz nie da się zmieniać mnożnika. Trzabyło E2xxx albo E4xxx brać ;)

Jakies C2D niedlugo plytke mam od niedawna a procek ma juz swoj czas ;)

Powiedzcie mi czy ustawialiscie jeszcze jakies inne opcje/napiecia oprocz napiec ramu ? Bo juz nie mam zielonego pojecia co jest... Napiecie pamieci i timingi ustawialem na rozne sposoby tak jak pisalo w tym temacie i nie bangla nadal :| Moze plytka nie dziala dobrze z tymi ramami ? Z gory wielkie dzieki za kazda pomoc ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mną pierwszy dzień zabawy z IP35.

Płytka bez problemu poleciała na FSB 500 MHz.

Do tego znacznie lepiej prowadzi pamięci niż Asus P5W64 WS Pro.

Trochę nie podoba mi się fakt, że jeśli przesadzę z OC pamięci to trzeba używać zworki cmos.

Ale to w zasadzie jedyna wada na dzień dzisiejszy.

Nie trzeba. Wyłącz pstryczek na zasiłce. Kliknij Power i PFC w zasiłce się rozładuje, a płyta straci zasilanie. Po tym możesz włączyć kompa i wstanie za pierwszym razem na standardowych ustawieniach tak, że będziesz mógł wejść do biosu i poprawić.. Troche dziwne i wątpie, że zamierzone przez bioswriterów abita, ale działa. Ja ostatni raz dotykałem CCMOS... W sumie nawet nie wiem kiedy. ;-)

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalowal juz ktos ten najnowszy oficjalny BIOS w wersji 14 ? Bo nie wiem czy warto z 12 sie przesiadac ? A nie chce znowu wtopic jak ostatnio z 13 gdzie napiecie na memkach bylo w ogole nie zmieniane. I czy nadal jest double boot ? Poleca ktos? Stabilne to? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalowal juz ktos ten najnowszy oficjalny BIOS w wersji 14 ? Bo nie wiem czy warto z 12 sie przesiadac ? A nie chce znowu wtopic jak ostatnio z 13 gdzie napiecie na memkach bylo w ogole nie zmieniane. I czy nadal jest double boot ? Poleca ktos? Stabilne to? :>

Ja instalowałem dzisiaj. Jestem zadowolony. Wszystko śmiga elegancko, nie ma double boota. 3400MHz ustawiam bez zmiany zadnych napiec. Po prostu miód :)

Za to pamiętam, że z wersją 12 miałem problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysiek,

Możesz zapodac linka do tego biosa?? Bo ja wgrywałem jakiegoś 14, ale był kompletnie niestbilny :| czym wgrywałeś, z DOSA czy flashmenu?? PZDr

Bios ściągnąłem z tej strony Abita.

Oczywiście zawsze flasciach!e spod DOS'a z dyskietki zrobionej na PENDRIVE'e.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapodasz linka jak updatowac biosa z pendrive?? :)

Tu jest opisanych kilka sposobów na zrobienie boota na Pendrive.

Po krótce:

1. HP USB Disk Storage Format Tool stąd.

2. Ściągasz bootowe pliki, są tu.

3. Odpalasz program HP i formatujesz PEN'a z nagraniem plików systemowych, jak zapyta o ścięzkę, to podajesz miejsce rozpakowanego win98boot'a.

4. Dogrywasz pliki od Abita, które dołącza z BIOSEM :)

5. W BIOS'ie włączasz USB Legacy Support oraz w opcjach Bootowania przesuwasz Pendrive nad HDD.

To tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link do bootowalnych plików nie działa.

Szukam tego już trochę czasu i nie mogę się doszukać jak drobić tego startowego pendriva ;/

Edytowane przez Is3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link do bootowalnych plików nie działa.

Szukam tego już trochę czasu i nie mogę się doszukać jak drobić tego startowego pendriva ;/

Spróbuj jeszcze raz, bo mi działa i przed chwilą ściągnąłem to dla sprawdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem po załadowaniu biosu 14: Windows przestał tolerować moją nagrywarkę DVD - Pioneera 111D.

Nie chce przyjmować żadnych sterowników.

Wie ktoś jak to ugryźć ???

Miałem z tym do czynienia po flaszu biosa na kumpla AB9 i pomogło zainstalowanie najnowszych sterów do kontrolera jMicron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie macie tempy na PWM na IP35PRO? JA w stresie mam 52 st.

A ja miałem 81st! :rolleyes:

Przecież to zależy od rodzaju procka włożonego do płyty, obudowy i jej wentylowania i do tego jeszcze od stopnia OC...a ty nie podałeś nawet co tam w środku masz.

Nie mówiąc o tym że mase razy było o tym mówione :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi