lukmek Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Problem rozwiązany. Wystarczyło zmienić priorytety botowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Nie trzeba. Wyłącz pstryczek na zasiłce. Kliknij Power i PFC w zasiłce się rozładuje, a płyta straci zasilanie. Po tym możesz włączyć kompa i wstanie za pierwszym razem na standardowych ustawieniach tak, że będziesz mógł wejść do biosu i poprawić.. Troche dziwne i wątpie, że zamierzone przez bioswriterów abita, ale działa. Ja ostatni raz dotykałem CCMOS... W sumie nawet nie wiem kiedy. icon_wink.gif U mnie to jest jeszcze prościej. Gdy komp nie chce wstać po przesadzeniu z OC, wyłączam go z wyłącznika w zasilaczu i po kilkunastu sek. włączam. Komp odpala się wtedy za pierwszym razem (bez duble boota) i z niezmienionymi ustawieniami w biosie - oczywiście tylko wizualnie, bo w rzeczywistości pewnie są defaultowe (płyta tego nie pokazuje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Ma ktos tak ze podczas wlaczania kompa plyta [w sumie to uguru] zapomni sobie wyregulowac predkosci wiatraczka na cpu? Jak juz tak sie stanie to nawet regulacja pod windowsem nie pomaga - wtedy musze odlaczyc zasilanie na poziomie zasilacza poczekac chwile wlaczyc i jest ok. Ale nie wiem czemu mi sie tak dzieje. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zauważyłem że czasem wentyl podłączony pod CPU nie jest regulowany. Sporadycznie się zdarza ale właściwie nie przeszkadza mi to. No i restart wystarcza żeby zaczął działać poprawnie. Właściwie to tak się zdarzało wcześniej na IP35pro :) bo na Quadzie tego nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@jw3r Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Witam. Ustawiłęm proca na 450x8, i mam pytanie, czy napięcia które ustawiłem są w miare bezpieczne?? Vcore:1,51V DDR:2,3V VTT:1,35 ICH:1,6 MCH:1,45 ?????? Czy moge jeszcze podnieść coś żeby więcej wycisnąć z proca?? No i tu mam pytanie. Dzielnik pamięci do fsb mam przy 450 1:1, czyli 900DDR. Timingi dałęm na SPD, co w cpu-z daje 5-5-5-16-2T. Gdy ustawiam 475x8 (3800) to ramy mają już 950. Timingi z SPD. Windows wstaje, cpu-z pokazuje oczywiście dalej 5-5-5-16-2T. Ale orthos po kilku minutach wywala błędy. Chce więc sprawdzić czy to ramy dalej nie blokują OC, więc ustawiam timingi na 6-6-6-18......i komp wogóle nie wstaje :| Jak to możliwe że przy ustawieniach SPD o niższych timingach wstaje komp, a przy luźniejszych nie?? WTF?? O co to chodzi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) Witam. Ustawiłęm proca na 450x8, i mam pytanie, czy napięcia które ustawiłem są w miare bezpieczne?? Vcore:1,51V DDR:2,3V VTT:1,35 ICH:1,6 MCH:1,45 ?????? Czy moge jeszcze podnieść coś żeby więcej wycisnąć z proca?? No i tu mam pytanie. Dzielnik pamięci do fsb mam przy 450 1:1, czyli 900DDR. Timingi dałęm na SPD, co w cpu-z daje 5-5-5-16-2T. Gdy ustawiam 475x8 (3800) to ramy mają już 950. Timingi z SPD. Windows wstaje, cpu-z pokazuje oczywiście dalej 5-5-5-16-2T. Ale orthos po kilku minutach wywala błędy. Chce więc sprawdzić czy to ramy dalej nie blokują OC, więc ustawiam timingi na 6-6-6-18......i komp wogóle nie wstaje :| Jak to możliwe że przy ustawieniach SPD o niższych timingach wstaje komp, a przy luźniejszych nie?? WTF?? O co to chodzi?? Przeciez sa dzielniki/mnozniki wiec ustaw fsb na 400 a ram na 500 i testem Large w Orthosie sprawdz jak sie ram trzyma - jak wyciagnie 500 5-5-5-16-2T to znaczy ze procek juz dalej nie daje rady. Zreszta nie wydaje mi sie zeby z Patriot zrobil az taka padake ktora na 500 5-5-5 nie lata. Edytowane 9 Grudnia 2007 przez kuebk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) Ma ktos tak ze podczas wlaczania kompa plyta [w sumie to uguru] zapomni sobie wyregulowac predkosci wiatraczka na cpu? Jak juz tak sie stanie to nawet regulacja pod windowsem nie pomaga - wtedy musze odlaczyc zasilanie na poziomie zasilacza poczekac chwile wlaczyc i jest ok. Ale nie wiem czemu mi sie tak dzieje. :( Mam to samo, wygląda na buga w biosie. W poprzedniej płycie AW8MAX nie zdarzało się coś takiego, a w sumie układ sterujący ten sam. Z tego co zauważyłem to dzieje się tak w przypadku zmian w konfiguracji, dołączony drugi dysk, przełożenie wtyczek sata i chyba po nieudanym przetaktowaniu. Najlepszym wyjściem jest chwilowe wyłączenie zasilacza. Przy okazji informacja dla posiadaczy IP35 PRO. Mimo iż stronie Abita nie ma o tym wzmianki to uGuru Clock (ten obok z avatarka) bardzo dobrze współpracuje z IP35PRO. Doskonała rzecz podczas uruchamiania systemu, podkręcania w szczególności plus dzwiękówka na USB do np. Skype. Edytowane 9 Grudnia 2007 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Mam to samo, wygląda na buga w biosie. W poprzedniej płycie AW8MAX nie zdarzało się coś takiego, a w sumie układ sterujący ten sam. Z tego co zauważyłem to dzieje się tak w przypadku zmian w konfiguracji, dołączony drugi dysk, przełożenie wtyczek sata i chyba po nieudanym przetaktowaniu. Najlepszym wyjściem jest chwilowe wyłączenie zasilacza. Przy okazji informacja dla posiadaczy IP35 PRO. Mimo iż stronie Abita nie ma o tym wzmianki to uGuru Clock (ten obok z avatarka) bardzo dobrze współpracuje z IP35PRO. Doskonała rzecz podczas uruchamiania systemu, podkręcania w szczególności plus dzwiękówka na USB do np. Skype. Ja w kompie nic nie grzebalem od jakis paru tygodni, a i tak od czasu do czasu uguru nie wyreguluje obrotow i trzeba wylaczac na listwie/zasilaczu. Szkoda tylko ze taki uguru clock nie jest normalnie dostepny. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Ja w kompie nic nie grzebalem od jakis paru tygodni, a i tak od czasu do czasu uguru nie wyreguluje obrotow i trzeba wylaczac na listwie/zasilaczu. Szkoda tylko ze taki uguru clock nie jest normalnie dostepny. :( Czyli trzeba poczekać na nowy bios, albo zgłosić problem bezpośrednio do ABita. Ktoś handlował uGuru Clock na allegro, miał tego dziesiątki. Niestety było to parę miesięcy temu :) Nie wiem ja teraz. Kosztowało to 50zł. Wgrywał ktoś może beta wersje biosów z tej strony? http://forum.abit-usa.com/showthread.php?t=122393 Najnowszy to V1.6 Beta 03 Nawiasem mówiąc szkoda że temat o płycie IP35 PRO nie jest w osobnym wątku. Mimo pewnych podobieństw z IP35-E I IP35 są to jednak inne konstrukcje i inne problemy dotyczące tych płyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Przeciez sa dzielniki/mnozniki wiec ustaw fsb na 400 a ram na 500 i testem Large w Orthosie sprawdz jak sie ram trzyma - jak wyciagnie 500 5-5-5-16-2T to znaczy ze procek juz dalej nie daje rady. Zreszta nie wydaje mi sie zeby z Patriot zrobil az taka padake ktora na 500 5-5-5 nie lata. A no robi, bo sam miałem takie pamięci i 960Mhz to był dla nich max. Cl5 nic tu nie pomagało.... Czym prędzej je sprzedałem i kupiłem porządne sztuki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 PioMX - z mila checia wgralbym ten bios gdyby tam ktos napisal co on zmienia/daje a tak to troche lipa testowac na slepo. :P A co do osobnego tematu to faktycznie przydalby sie ale teraz to juz chyba troche za pozno na cos takiego. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Vcore:1,51V DDR:2,3V VTT:1,35 ICH:1,6 MCH:1,45 A czemu tak katujesz ten mostek południowy? Pomaga Ci to w OC czegokolwiek? Co do osobnych wątków IP35 to w sumie równie dobrze mogłaby się znaleść razem z IX38 QuadGT - są tak do siebie podobne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@jw3r Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 OK, ICH obniże, ale czy reszta napięć może tak pozostać?? Czy z jakimś też przesadziłem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 OK, ICH obniże, ale czy reszta napięć może tak pozostać?? Czy z jakimś też przesadziłem?? Takie napiecia sa konieczne do stabilnej pracy czy tak dales na zapas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 PioMX - z mila checia wgralbym ten bios gdyby tam ktos napisal co on zmienia/daje a tak to troche lipa testowac na slepo. :P A co do osobnego tematu to faktycznie przydalby sie ale teraz to juz chyba troche za pozno na cos takiego. :( Nigdy nie jest za późno :) Płyta w sumie stosunkowo świeża pobędzie na rynku jeszcze trochę. A problemy dotyczące wersji nie PRO nie są zbieżne z tymi na PRO i vice versa. Było by przejrzyściej. Można by w pierwszym poście zamieścić krótkie info na temat płyty, linki do testów, biosów. Tyle że ja jestem tu rzadko i może rzeczywiście jest za późno, jakies informacje by uszły uwadze. Z innej strony niech mi ktoś pokaże śmiałka który zakupi płytę i będzie miał ochotę przewertować te wszystkie 54 strony w większości traktujące o IP35-E i IP35. Więc może jednak nowy wątek? Na egielda pojawił się test IP35-Pro Abit IP35 PRO (Intel P35 + ICH9R) rev. 1.00 W opisie funcji bios można przeczytać: "Płytę testowaliśmy z biosem w wersji 16 B01 datowanym na 26 września 2007. Pochodził on z oficjalnego forum ABITa (http://forum.abit-usa.com/showthread.php?t=122393). Zdecydowaliśmy się na ten krok, ponieważ BIOS w wersji 14 nie był optymalny dla naszej płyty w rewizji 1.00, a bardziej dla wersji 1.10 (różnice opiszemy później)." Więc okazuje się że oficjalny v.14 może nie być wcale optymalny dla wersji 1.0. Wlaśnie sprawdziłem na pudełku od płyty, mam wersję 1.10 więc bios v.14 u mnie jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 PioMX - ja zanim kupilem mobo przeczytalem caly ten temat, oprocz tego jeszcze o ab9 pro i quad gt, czytalem bo akurat tak wyszlo ze nie mialem neta to sobie sciaglem na dysk i czytalem. :P Co do rev to ja mam 1.00 - mowisz ze 16 bios bedzie lepszy do mojej rewizji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Nie on, tylko Ci z egieldy :D - no i chyba Abit ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Nie on, tylko Ci z egieldy :D - no i chyba Abit ;) No o to mi chodzilo [posrednio], ale w sumie skoro tam napisali ze zmiana nie ma wplywu na oc czy wogole na cokolwiek w dzialaniu plyty - to zastanawia mnie po co ja zrobili [oszczednosc?] i czemu akurat trzeba nowszy bios do starszej rev jak podobno jest to to samo. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Co do tego testu przy IP35pro jako minus napisali: "Dwie karty sieciowe podłączone przez PCI!" :| a co to za problem? Używałem obu kart sieciowych i świetnie działały. I teraz bardzo mi drugiej brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Co do tego testu przy IP35pro jako minus napisali: "Dwie karty sieciowe podłączone przez PCI!" :| a co to za problem? Używałem obu kart sieciowych i świetnie działały. I teraz bardzo mi drugiej brakuje. Ja rowniez uzywam dwoch kart naraz i nie mam z tego powodu zadnych problemow - chociaz moze nie jestem takim jakims pro zadowcem ze to moge odczuc. ;p Co do tego biosu to na pewno musi byc jakas roznica. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Painter Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam! Właśnie, właśnie co do biosu to który najlepiej wgrać do rev.1.1 ?? Dzisiaj zakupiłem wersję PRO i zaraz zabieram sie za montaż.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam! Właśnie, właśnie co do biosu to który najlepiej wgrać do rev.1.1 ?? Dzisiaj zakupiłem wersję PRO i zaraz zabieram sie za montaż.Pozdrawiam Wg egieldy 1.4. Zreszta dzis postaram sie sprawdzic co takiego jest w becie 1.6 ze jest polecany do rev 1.00. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 A mam pytanie czy do IP35-E jest różnica?? Bo mam jeden pierwszych biosów. CPU-Z pokazuje, że 05/24/2007 czyli 11. Czy ta 14 nie robi problemów?? Jakby ktoś z IP35-e mógłby napisać spostrzeżenia ;) Z góry dzięki Acha moja płyta to wersja 1.00 rev. A2 ... Tylko właśnie czy te revizje mają znaczenie przy PRO czy przy wszystkich...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Painter Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Ok.Złożyłem wszystko do kupy.Odpaliłem budę.Ekran powitalny Abita,boot, pasek Windows ,niebieski ekran zapraszamy i.... restart. Ważną informacją jest to, że nie wgrywałem nowego systemu tylko podłączyłem dysk, którego używałem do tej pory na konfiguracji AMD.Dysk jest podzielony na partycje,z wszystkimi programami i sterownikami(w tym oczywiście do plyty KN9,AMD optimizer itd.)O czymś zapomniałem?? Dzięki za ewentualne wskazówki. P.S. Nie zmieniałem nic w biosie jak na razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 A mam pytanie czy do IP35-E jest różnica?? Bo mam jeden pierwszych biosów. CPU-Z pokazuje, że 05/24/2007 czyli 11. Czy ta 14 nie robi problemów?? Jakby ktoś z IP35-e mógłby napisać spostrzeżenia ;) Z góry dzięki Acha moja płyta to wersja 1.00 rev. A2 ... Tylko właśnie czy te revizje mają znaczenie przy PRO czy przy wszystkich...? Moge sie mylic ale chyba od 13 albo 14 wersji usuneli double boota. Ok.Złożyłem wszystko do kupy.Odpaliłem budę.Ekran powitalny Abita,boot, pasek Windows ,niebieski ekran zapraszamy i.... restart. Ważną informacją jest to, że nie wgrywałem nowego systemu tylko podłączyłem dysk, którego używałem do tej pory na konfiguracji AMD.Dysk jest podzielony na partycje,z wszystkimi programami i sterownikami(w tym oczywiście do plyty KN9,AMD optimizer itd.)O czymś zapomniałem?? Dzięki za ewentualne wskazówki. P.S. Nie zmieniałem nic w biosie jak na razie. Sprawdz czy czasem napiecia za niskiego mobo nie daje - jak to nie pomoze to sprobuj postawic/naprawic winde. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Painter Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Niestety zmiana napięcia nie pomaga. To samo:( Leci pasek windy .Myszka wtedy traci sygnał,robi sie zapraszająco niebiesko i kupa..... restarcik. No i tak w kółko.Rano przeinstaluje system.A tak a propos jakie powinno być minimalne napięcie dla E2140 ?? Widzę, że domyslne to 1.1750V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) No chyba nie spodziewałeś się że winda przyjmie bez protestów nowy kontroler dysków ? :) Poprzednia instalacja nie ma pojęcia że dysku musi szukać na innych portach na innych ustawieniach w końcu na innym sterowniku. Niestety nawet w tryb awaryjny nie wejdziesz, więc najprostszą rzeczą która możesz zrobić to nałożenie nowej instalacji windy na to co było. Chyba że są inne sposoby, ja ich nie znam. Do tej pory trafiłem na jeden przypadek w którym nie musiałem robić reinstalki. Było to przejście z ICH7 (I955) na ICH9 (IP35) Domyślne napięcia różnią się w zależności od egzemplarza na który trafiłeś. Edytowane 11 Grudnia 2007 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Mnie się udało przejść z IP35pro na IX38 QuadGT :D Oczywiście trzebabyło w trybie awaryjnym instalować urządzenia. Ale z AMD na Intela to by mi nie przyszło do głowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barko Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ja juz mam czwarta plyte w tym roku i reinstalki nie robilem wogole. Z KN9 na IP35-E przeszlo bez najmniejszego problemu(zadne tryby awaryjne itp.). Zobacz moze napiecie na pamięciach-ja od razu dalem 2,1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eskoder Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam, mam ip35, gf8600gt, 2x1gb 800 cl5, e6550 i nie mam zadnego sygnalu>>monitor, plyta chodzi klasycznie za drugim razem ale nic sie nie dzieje, myslalem, ze to moze wina przejsciowki dvi na analog ale tez bo dzis kupilem nowy kabel dvi(monitor ma dwie opcje: d-sub, dvi) i nic zero, kompletnie nie wiem ciagle ciemnosc nic swiezy komp z sklepu zamowiony :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...